Læsetid: 2 min.

Ungdomshusets brugere er opsagt

Brugerne af Ungdomshuset på Jagtvej er opsagt med øjeblikkelig virkning af husets nye ejer
13. oktober 2001

Den kristne frikirke Faderhuset har med øjeblikkelig virkning opsagt den aftale, som giver brugerne af Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København ret til at anvende ejendommen.
Frikirken købte i slutningen af september Ungdomshuset for et ikke-oplyst beløb for at omdanne huset til et værested for unge kristne. Lige siden har frustrationerne hos Ungdomshusets nuværende brugere været mærkbare.
Under en ransagning forrige weekend fandt politiet »et antal molotovcocktails, kasser med kasteskyts, slagvåben og store mængder brosten«, har vicepolitiinspektør Mogens Kjærgaard Møller meddelt Faderkirken.
På den baggrund har frikirkens advokat Dennis Holm Pedersen sendt en øjeblikkelig opsigelse til Ungdomshusets advokat Bjarke Madsen.
Bjarke Madsen mener dog ikke, at ophævelsen skal følges. Han imødeser en retslig afgørelse, som kan vare 3-5 år.
»Det er en ophævelse, som ikke har noget på sig. Efter min opfattelse er det udokumenteret, men jeg vil ikke procedere i pressen. Jeg bestrider, at de forhold har noget at gøre med min klients brugsret,« siger han til Information.
Med udsigt til en årelang retssag om Faderhusets opsigelse, vil spørgsmålet om, hvor vidt Københavns kommune skal tilbagekøbe Ungdomshuset, snart komme på den kommunale dagsordenen. Ikke mindst hvis der kommer flere sammenstød mellem brugerne af de to huse på Nørrebro.
Men selv om kommunen frem til efteråret 2002 har en kontraktbestemt mulighed for at tilbagekøbet huset, så er det langt fra sikkert, at der vil være flertal i Borgerrepræsentationen.
Information har spurgt partierne i kommunens Økonomiudvalg, om de nu skal tilbagekøbe huset? Det ville kunne forhindre konfrontationer på Nørrebro.
Borgmester Søren Pind (V) svarer nej med begrundelsen, at »det ikke er en kommunal opgave.«
Hans Thustrup Hansen (K) er helt enig: »De unge kan ikke fordrage os politikere. Det var aldrig godt, mens huset var kommunalt ejet. Men det er ikke mit problem.«
Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti afviser ligeledes: »Der har været for meget uro, ballade og kriminalitet omkring Ungdomshuset til, at man kan forsvare et kommunalt engagement.«
Og selv om den radikale Lars Rimfaxe Jensen kalder forløbet med salget af Ungdomshuset for »sindssygt«, så vil heller ikke han støtte et tilbagekøb: »Jeg gider end ikke tale om at købe huset tilbage. Det kan de godt droppe.«
Både SF og Enhedslisten ønsker derimod, at kommunen overtager huset igen: »Ja«, siger borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF), for at forhindre »unødige konfrontationer.«
»Da kommunen solgte huset, var det ikke med ønsket om at lukke det, for så havde kommunen vel opsagt brugsaftalen forinden,« siger Morten Kabell (EL).
Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) har ikke svaret.
Paradoksalt nok kan det alligevel ende med, at kommunen overtager huset. Flere kilder peger nemlig på, at hvis Faderhuset bliver træt af at betale ejendomsskatter for et hus, som de ikke kan benytte, så ender Ungdomshuset på tvangsauktion. Og hvis ingen andre ønsker at byde ind, så er kommunen nødt til at overtage ejendommen.
Ejendomsskatterne udgør årligt ca. 75.000 kr., og hvis retssagen varer f. eks. fem år, skal Faderhuset altså betale et betydeligt beløb uden at få valuta for pengene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her