Læsetid: 3 min.

USA-pres på EU

Kraftig advarsel mod følgerne af USA’s ønskeliste til EU i anti-terror kampen. Information kan nu offentliggøre listen
27. oktober 2001

BRUXELLES – EU’s databeskyttelses-regler kan komme under pres, hvis EU skal efterleve en 47 punkt lang anti-terror ønskeliste, som EU’s statsledere modtog for en uge siden fra USA’s præsident George W. Bush. Det siger Tony Bunyan, redaktør af det britiske magasin Statewatch, der i årevis har kæmpet for større åbenhed i EU-institutionerne, til Information:
»Som den står nu kan listen åbne op for meget misbrug. Der lægges op til et gennemgribende samarbejde, der bl.a kan tvinge EU til at acceptere en dårligere data-beskyttelse af individer.«
USA ønsker således, at »spørgsmål om data-beskyttelse skal ses i lyset af retshåndhævelse og anti-terrorkampens nødvendighed.« Selv vedtog USA i går med stort flertal ny amerikanske skrappe regler i kampen mod terrorisme.
Ønskelisten, der på USA’s anmodning er hemmeligholdt, kunne i går ikke udleveres til Folketingets Europa-udvalg, men udenrigsminister Mogens Lykketoft lovede, at han vil forsøge at få tilladelse. Information kan i dag offentliggøre listen, der i går vakte postyr i Europa-udvalget. Flere medlemmer frygter, at demokratiske procedurer bliver sprunget over i den almindelige iver for at stå sammen i kampen mod terror. Udvalget havde således ikke fået USA’s liste forelagt før den blev diskuteret på sidste uges EU-topmøde i Gent. Socialdemokratiets EU-ordfører afviser dog helt, at der er grund til alarm:
»Der er ingen, der har forsøgt at snyde på vægten. Der findes papirer, der er så tidligt ude i fødekæden, at de ikke når ind i den danske procedure. Men hvis de senere skal blive til EU-lovgivning, vil de naturligvis først blive behandlet af Rets- eller Europa-udvalget i Folketinget,« siger Claus Larsen-Jensen til Information. Han bemærker i øvrigt, at ønskelisten uden at være fuldt refereret, dog er nævnt i Gent-mødets erklæring.
»Der er ikke noget nyt under solen,« siger Larsen-Jensen, der dog selv kun har set en presseomtale af listen.
Kontorchef i justitsministeriet Jakob Scharf mener heller ikke, der noget nyt i listen på det rets- og politimæssige område: »Det er blot en konkretisering af den handlingsplan EU’s justitsministre vedtog den 20. september. Listen fokuserer i høj grad på det mere operationelle samarbejde mellem EU og USA. Og det skal naturligvis foregå i overensstemmelse med danske og internationale regler og aftaler,« siger Scharf til Information.

Udlevering til dødsstraf
Men netop det såkaldt operationelle samarbejde er det mest problematiske ifølge Tony Bunyan: »Jeg vil gerne se præcist hvilke regler, det er der tillader de uformelle, »operationelle« udvekslinger af informationer. Borgerne må insistere på formelle regler, ellers kan ingen stilles til regnskab. Selvjustits for myndigheder er en meget farlig vej.« USA ønsker således, at EU’s politimyndigheder og anklagere skal »autoriseres og tilskyndes til at arbejde direkte« med USA’s politi og retsvæsen. Envidere skal EU undersøge, om der kan findes »alternativer til udlevering, som udvisning og deportation, hvor det er juridisk muligt og hurtigere.«
Bunyan påpeger, at det ikke nødvendigvis, er i det enkelte individs interesser, at få indført kvikke regler for udlevering. USA ønsker også, at Europol skal »stille al information til rådighed for USA« i relevante terrorist-sager. På sigt ønsker USA, at det også skal bredes ud til andre kriminalsager. USA vil også have at EU ikke må »diskriminere mod USA« i sager om arrest og udlevering. EU, der forbyder dødsstraf kan komme i et massivt dilemma, hvis en terrorist som bin Laden bliver arresteret i EU. For ville man kunne tro på, at han ikke vil få dødsstraf i USA efter EU’s udlevering?

*Ønskelisten kan ses på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her