Læsetid: 3 min.

WEB.HVAD.HVOR

26. oktober 2001

(2. sektion)

www.husetsforlag.dk
*Kongen af den danske undergrund har i mange år været det århusianske Husets Forlag. Blandt forlagets lange lange liste af glimrende udenlandske forfattere er de tre nobelpristagere Octavio Paz, Czeslaw Milosz og Wislawa Szymborska. Ud over dem har forlaget igennem mange år i sin Serie af Oversat Litteratur (SOL) udgivet fantastiske digte, teaterstykker, romaner og noveller af f.eks. Paul Celan, Federico Garcia Lorca, Clarice Lispector, Adolfo Bioy Casares, Hugh MacDiarmid og mange flere. SOL er også en bogklub, hvor man kan modtage 5-10 stykker verdenslitteratur om året. Foreningen Litteratur på scenen har også hjemme i Huset og har stået for en række oplæsningsarrangementer, man kan læse om på hjemmesiden.

www.attika.dk
*Siden 1971 har Forfatterforlaget Attika udsendt omkring 400 bøger af i alt ca. 200 forfattere. Attika er et helt særligt foretagende, hvor det bærende princip er, at forfatteren selv betaler udgifterne til trykningen af sin bog – til gengæld får han/hun en konsulentvurdering af sit manuskript, hjælp til alt det praktiske med produktion og udgivelse samt en langt større del af det formodentlig sædvanligvis ret beskedne økonomiske udbytte. Det eneste kriterium for antagelse af manuskripter er – skriver forlaget selv – KVALITET. Da dette ikke i nævneværdig grad afspejles af omverdenens interesse for bøgerne, kunne det have været fint, hvis man på hjemmesiden kunne læse uddrag af dem. Men det kan man ikke.

http://home.worldonline.dk/~frantzen
*Helt dybt dybt nede i undergrunden findes sådan noget som Ørnens Forlag, som fortrinsvis beskæftiger sig dels med børne- og ungdomsbøger, dels med bøger om Østens (med stort ø) psykologi og filosofi. Det kan muligvis alt sammen undskyldes ved, at Ørnen også netop har udsendt en dansk oversættelse af en af den arabiske traditions største litterære klassikere, Fuglenes Tale af mystikeren Farid ud-din Attar.

www.mtp.dk
*Museum Tusculanums Forlag udgiver som hovedregel akademiske værker. Enkelte skønlitterære bøger bliver det dog også til som f.eks. den udgave af russeren Ivan Krylóvs Fabler, der udkom tidligere på året, eller Herman Melvilles Skriveren Bartleby som kom sidste år. Blandt dette års øvrige nyheder e r en bog om tegneseriens æstetik, en doktordisputats om Sophus Claussen, breve fra H.C. Andersen samt bøger om vandrehistorier, romersk poesi, Gilles Deleuze, det danske bogmarked i 1600-tallet og dødsstraffens kulturhistorie. Forlagets backlist er kæmpestor og indeholder talrige akademiske, nørdede og vildt eksotiske særheder fra oversættelser af Schuberts sange til det finske nationalepos.

www.hovedland.dk
*Det var Hovedland, der stod for efterårets suværent mest omtalte fupnummer, Regine Olsens dagbog om hendes forhold til, forlovelsen og bruddet med Søren Kierkegaard. Foruden denne historie har forlaget gang i masser af andre ekstremt forskellige projekter. Der er franske kogebøger, bøger om globaliseringen, bøger af Viggo Madsen, prædikener af Søren Krarup, bøger om rockguitar eller om nisser og trolde – samt bogen, hvor »ny viden underbygger Jens Jørgensens sensationelle teori om H.C. Andersens kongelige oprindelse.«

www.borgen.dk/insiteout
*På en forunderlig måde har Borgens Forlag det som princip at sætte til på gyngerne, hvad man har tjent på karrusellerne. Karrusellerne er in casu diverse selvhjælps- og slankebøger og den slags, mens gyngerne f.eks. er den fantastiske serie af oversat verdenslyrik fra det tyvende århundrede. Tvedelingen er sådan set fortsat på forlagets hjemmeside, hvor lyrikken har fået sin egen afdeling. Her kan man i princippet læse dels om nye udgivelser, dels om arrangementer, dels om debutanttidsskriftet Hvedekorn. ’I princippet’, fordi man foreløbigt ikke har fået taget sig sammen til at lægge efterårets program ud på
INSITEOUT-delen. Det er sgu da ærlig talt for ringe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her