Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

19. oktober 2001

(2. sektion)

Hannibal the Cannibal
*Jonathan Demmes Ondskabens øjne fra 1991 var de fleste menneskers første møde med den kultiverede og høflige psykiater, dr. Hannibal Lecter, kaldet Hannibal the Cannibal, fordi han ynder at spise mennesker, han ikke kan lide. Men historien om Lecter begynder allerede i de tidlige 80’ere med den amerikanske forfatter Thomas Harris’ Den røde drage og Michael Manns film baseret på bogen, Manhunter (1986). I bog og film optræder Lecter kun for en kort bemærkning, men han gør en uforglemmelig figur, og i Harris’ to følgende bøger, Ondskabens øjne og Hannibal – der blev filmatiseret sidste år – har han fået hovedrollen. Alle tre film er nu udgivet på dvd i luksuriøse boksudgaver med et væld af ekstramateriale, der går bag om filmene, og hvorfor ikke benytte den anledning til at kigge nærmere på Hannibal og hans venner!? CMC

Manhunter
*Mange fans og kritikere mener faktisk, at Manhunter er en bedre film end Ondskabens øjne, og at Brian Cox’ inkarnation af dr. Lecktor – som han stavedes da – er mere uhyggelig end Anthony Hopkins’ i Demmes film. Personligt har jeg altid været mest til Ondskabens øjne – måske fordi jeg så den først. Men efter et par gange at have oplevet Michael Manns stilfulde thriller på dvd så er jeg faktisk begyndt bedre at kunne lide Manhunter.
Måske er sandheden, at der er tale om to væsensforskellige film med hver deres indgang til materiale og figurer. Mann er superæsteten – solidt funderet i 80’ernes hvide flader, krom og stål – som sætter stilrene omgivelser op mod sine hovedpersoners psykiske skrøbelighed og morderens inkarnerede ondskab og derved får skabt en uafrystelig, foruroligende stemning, som man ikke finder i Jonathan Demmes mere traditionelle fortolkning af Thomas Harris’ facetterede materiale.
I Manhunter spiller William Petersen FBI-agenten Will Graham, der fik et nervøst sammenbrud efter med nød og næppe at have overlevet et sammenstød med Lecktor. Nu kaldes han ind igen af sin gamle chef, der har brug for hjælp til at fange en seriemorder, der går under øgenavnet Tandfeen (en bemærkelsesværdig præstation af Tom Noonan).
Wills styrke er, at han kan sætte sig ind i morderens tankegang og dermed få et indblik i, hvad der driver vedkommende, og hvad han selv kan gøre for at stoppe myrderierne. Spørgsmålet er bare, om han er stærk nok til at gøre det – ikke mindst da han atter må konfrontere Lecktor for at få hjælp.
Filmen er ikke lige så spektakulær som Ondskabens øjne, og selvom Jodie Fosters Clarice Starling er beslægtet med William Petersens Will Graham, så er vi på meget usikker grund i Manns film. Noonans Tandfe er et på sjælen forkrøblet menneske, skæmmet af sin opvækst, og Manhunter portrætterer ligeså meget ham, som Will Graham – de er to sider af samme sag, kunne man fristes til at at sige. CMC

Ondskabens øjne
*Jonathan Demmes film er bestemt en seværdig og intens thriller, hvor både Jodie Foster som FBI-agent Clarice Starling og Anthony Hopkins som Lecter (en rolle tydeligt modelleret efter Cox’ i Manhunter) leverer fine præstationer. Og både Demme og de to skuespillere blev Oscarbelønnet for deres indsats.
I filmen ser vi, hvorledes Clarice må indynde sig hos den hyperintelligente Lecter for at få hans hjælp til at fange seriemorderen Buffalo Bill. Lecter indvilger i at hjælpe, men kun hvis Clarice til gengæld giver ham noget af sig selv og sin psyke.
Demme har et sikkert greb om spændingen, som kun højnes gennem besøg hos Buffalo Bill, der er ved at gøre klar til at flå sit seneste offer. Men aldrig er vi for alvor i tvivl om, at Clarice nok skal klare skærene – og det selvfølgelig helt alene. I modsætning til Manhunter, så ved vi, hvad vi skal forvente os i Ondskabens øjne.CMC

Hannibal
*I modsætning til Manhunter og Ondskabens øjne, så er Ridley
Scotts Hannibal ikke en thriller, men et malerisk og teatralsk drama. En kulørt og spektakulært iscenesat opera, hvor Scott maler med blod i storslåede tableauer, og hvor Anthony Hopkins’ Lecter får lov til at folde sig helt ud. Filmen er også mere morsom end sine forgængere, og Lecter har hele tiden en smart, dobbelttydig bemærkning på læberne. I filmen har Julianne Moore overtaget Jodie Fosters rolle, og som en ti år ældre, væsentlig mere selvsikker Clarice gør hun det fortrinligt.CMC

Ondskabens øjne og Hannibal kan købes i enhver ordentlig videobutik, mens Manhunter kan fås via www.laserdisken.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her