Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

12. oktober 2001


(2. sektion)

www.kalliope.org
*Når det kommer til poesien, er den danske kanon mere eller mindre defineret af den store af professor F. Billeskov Jansen redigerede antologi, Den danske lyrik bd. I-VI. Det bliver mere og mere tydeligt, at det i fremtiden ikke vil være nødvendigt at investere flere tusinde kroner i den slags værker, for deres indhold vil være tilgængeligt kvit og frit på Nettet. Danske Kalliope har ligget stille sommeren over, men er nu igen i fuld gang med at opdatere og har føjet en masse engelske, franske, tyske, svenske og norske klassikere til samlingen. Og så har Jesper fra Århus (som redaktøren hedder) lavet en morsom coming attractions-sektion. Vi kan glæde os til f.eks. Schades digte, som vil blive lagt ud i 2048.ML

www.iambsandtrochees.com
*Poesi er som bekendt ikke, hvad det har været, selv om der er en del mennesker, som ville ønske, at det var lige præcis, hvad det alligevel var. I de gode gamle dage var en jambe en trokæ, og en trokæ en jambe, og på den måde var det hele lissom til at finde ud af. Kammerater! Formalister i alle lande forén jer! Husk jeres Dante! Husk jeres Vergil! Husk jeres Robert Frost og jeres Tom Kristensen. Hold på formerne, kammerater. Kæm jeres blankvers og sonetkranse! Nu må det være nok med prosa sat op med skæve linjer, der hverken rimer eller er smukke. Bekæmp alt det modernistiske rod!ML

jefferson.village.virginia.edu/whitman
*Er der en enkelt mand, man kan give skylden for, at hele den klassiske poesis metriske begrebsapparat er røget komplet ad hekkenfeldt til, så må det være den amerikanske nationalskjald Walt Whitman. Første udgave af hans Leaves of Grass kom i 1855, næsten fuldstændig synkront med første udgave af Baudelaires Helvedesblomster. (Begge mænd skrev resten af deres liv videre på den samme bog.) Det er ret fantastisk at kunne høre Whitman selv læse op fra digtet »America«. Man kan også læse (eller se i hvert fald) en lang række manuskriptsider, notesbøger og breve – foruden selvfølgelig alle de forskellige versioner af Leaves of Grass selv.ML

www.gonzaga.edu/
faculty/campbell/enl311/dickinson.htm
*Ved siden af Whitman er det andet helt store amerikanske poesi-ikon selvfølgelig Emily Dickinson. Den hemmelighedsfulde frøken fra Amherst har masser af virtuelle hjem, og de har alle sammen lige så umulige adresser som ovenstående. ’Ikon’ skal her forstås aldeles metaforisk: Først for ganske nylig opdagede man, at der muligvis eksisterer et enkelt fotografi, digterinden fik taget på et af sine meget sjældne ophold uden for huset – efter sigende det eneste billede af hende som voksen. (Både Whitman og Dickinson er naturligvis også rigt repræsenteret på Kalliope).ML

www.theeastvillage.com
*The East Village er et af de ret coole elektroniske tidsskrifter om splintrende tindrende ny poesi. Der er kommet 11 numre med en lang række gode deltagende (Lyn Hejinian, Steve McCaffery og en uoverskuelig mængde andre). Hvert nummer er et temanummer, det seneste handler om poesi og komik – to ting, der står i et notorisk anstrengt forhold til hinanden. Her giver det sig blandt andet udslag i cowboypoesi og en fiktiv dialog mellem Joseph Beuys og Gianni Versace (Cecilia Bartoli kigger også lige forbi). Samt (selvfølgelig!) et par limericks, som altid er den lystige versemagers sidste udvej.ML

www.fauxpress.com
*The East Village udgives af det lillebitte undergrundsforlag Faux Press. Forlaget har også udsendt bøger af unge og gamle digtere: Frank o’Hara og Tony Towler har sammen lavet nogle småtekster om manden med »Det reneste hjerte i den hele vide vesten.« »Dennis på en onsdag er som en trist roman om Rom...« begynder den første.
Tony Towler er en af de ikke så kendte venner fra New York-skolens omgangskreds (dens »bedst bevarede hemmelighed« med John Ashberys ord) og har netop udgivet sine erindringer fra starten af 60’erne. Der er også en sær billedbog af Jordan Davis, som besøgte Danmark for nylig, og andre sære ting.ML

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her