Læsetid: 1 min.

30 dages krig

Landoffensiv skal afkorte krigen
6. november 2001


*Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sagde i går, at han følte sig sikker på, at den amerikanske krig mod Afghanistan ikke vil tage år, som
andre amerikanske topembedsmænd har vurderet.
»Der er ingen tvivl om, at bombardementernes effektivitet højnes enormt, når man har folk på landjorden, der kommunikerer med flyene,« sagde Rumsfeld.
Britiske aviser skrev i går, at amerikanske og britiske militære styrker er parat til indlede en landkrig i Afghanistan og forventer at have tusinder af soldater i landet i løbet af få uger til den første betydelige offensiv.
*Amerikanske bombefly fortsatte i går bombardementerne af Talebans frontlinje nord for hovedstaden Kabul.
nOppositionsgruppen Den Nordlige Alliance sagde i går til BBC, at den forberedte en storstilet offensiv mod Taleban-militsen.
*Taleban bad i går FN om at give humanitær hjælp til afghanere på flugt fra amerikanernes bombardementer. Men en talskvinde for FN sagde, at problemer som »mangel på lov og orden og chikane af FN-personalet« forhindrede FN i arbejdet.
*Lederne fra 16 østeuropæiske lande samles i dag i Warszawa for at drøfte et optrappet samarbejde i kampen mod international terrorisme. Præsident George W. Bush vil via satellit tale ved topmødet, hvor der vil blive drøftet internationale indgreb mod hvidvaksning af penge, mod narkotikasmugling og mere effektivt samarbejde mellem de europæiske efterretningstjenester.
Østeuropa har også en vigtigt rolle at spille i bestræbelserne på at få dæmmet op for opium-smugling fra Afghanistan, som menes at være med til at finansiere Taleban-styret
Talsmænd for topmødets vært, Polens præsident, Aleksander Kwasniewski, sagde i går, at »vi ønsker at komme med en slagkraftig erklæring, der vil tjene som inspiration for international samarbejde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her