Læsetid: 1 min.

45 dages krig

Nordalliancen siger ja til fredsmøde
21. november 2001


*Den Nordlige Alliance indvilgede i går i at deltage i forhandlinger arrangeret af FN om Afghanistans fremtid. Håbet er, at forhandlingerne påbegyndes mandag i Berlin, oplyste FN’s særlige udsending i Afghanistan, Francesc Vendrell: »I går aftes accepterede Nordalliancens repræsentanter invitationen fra FN’s generalsekretær til at deltage i mødet i Tyskland, som vi håber vil begynde mandag,« sagde han.
»Vi er i gang med forberedelser til at sende vor delegation til Tyskland,« sagde Nordalliancens udenrigsminister, Abdullah Abdullah, i går.
Også en talsmand for Afghanistans afsatte konge, Mohammad Zahir Shah, meddelte fra Rom, at kongen vil sende en delegation til mødet.

*Tusinder af Taleban-soldater, der er omringet i Kunduz-enklaven i det nordlige Afghanistan, forsøgte i går at forhandle en overgivelse på plads.
Taleban-kommandanter sagde, at de er villige til at overgive sig til FN, men at de ikke vil overdrage Kunduz til Nordalliancen af frygt for, at overgivelsen vil udvikle sig til en massakre. Men FN’s Afghanistan-koordinator, Lakhdar Brahimi, sagde i går, at FN er ude af stand til at organisere overgivelsen.
»Det er tydeligt, at FN desværre ikke kan efterkomme denne anmodning, fordi vi ikke har midlerne og ikke er til stede på stedet,« sagde Brahimi.
General i Nordalliancen, Abdul Rashid Dostum, sagde til Reuters, at afghanske Taleban-soldater vil blive tilbudt amnesti, men at de udenlandske Taleban-soldater vil blive behandlet »i overensstemmelse med international lov og menneskerettighedskonventionerne«.
Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sagde, at han var imod enhver plan, der ville lade talebanere undslippe Kunduz: »Mit håb er, at de enten vil blive dræbt eller taget til fange,« sagde han.

*Det amerikanske militær sendte i går via radio en meddelelse til afghanerne om, at oplysninger, der kan føre til Osama bin Ladens skjulested, vil blive belønnet med 25 mio. dollar.M.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her