Læsetid: 2 min.

Al-Qaeda planlægger guerillakrig

Taleban-styrkerne synes at være i opløsning, men mullah Omar og Osama bin Laden hævder, at tilbagetrækning er taktisk motiveret
14. november 2001

Guerillakrig
BOSTON – I kølvandet på Taleban-styrkernes retræte og opløsning står USA nu over for en ny udfordring i den fem uger lange militære offensiv i Afghanistan – en guerillakrig mod en usynlig fjende.
»Situationen i Afghanistan ser bedre ud nu. Nordalliancen kontrollerer 50 procent af landet, men al-Qaeda er stadig en farlig organisation,« sagde Richard Myers, chef for generalstaben.
Natten til i går forlod 8.000 Taleban-tropper og flere tusinder embedsfolk Kabul og rykkede sydpå mod Kandahar. Taleban-bevægelsens øverste leder, mullah Mohammed Omar, opfordrede sine soldater til at sprede sig ud på territoriet i det sydlige Afghanistan og forlade de større byer.

Lige betingelser
Formålet med dette strategiskift skulle være at bekæmpe Nordalliancens styrker på lige betingelser – uden at blive ramt af amerikanske bomber i skyttegrave ved fronten eller på baser i Afghanistans storbyer.
Denne plan blev bekræftet i et interview, som den pakistanske journalist Hamid Mir gennemførte med Osama bin Laden sidste torsdag nord for Kabul – altså, inden Mazar-i-Sharif faldt.
»Så vidt jeg forstod det, havde bin Laden besluttet at gå op i bjergene og fortsætte kampen derfra. Han vidste, at Nordalliancen ville erobre Kabul og de andre byer. Taleban ville kun kunne vinde ved at tvinge Nordalliancen frem i det åbne. Han håbede også, at amerikanerne ville komme ud i det åbne,« sagde Mir. »En konventionel krig mod Nordalliancen ville ende med et nederlag.«
Det er netop dette scenarie, USA havde håbet at undgå. Siden 11. september har CIA og specialstyrker opereret i det sydlige Afghanistan, hvor pushtun-stammerne – Taleban-bevægelsens loyale støtter – hører til. Deres opgave har været at mobilisere klanledere, der er kritiske over for Taleban.

Landstyrke nødvendig
»Det bliver meget svært at bombardere Taleban-styrkerne i fremtiden. Kun en landstyrke kan udføre opgaven,« siger militærhistorikeren Robert Pape.
Flere amerikanske militæreksperter ser gerne, at Nordalliancen får lov til at løbe Taleban-styrkerne over ende i de tre sidste storbyer under deres kontrol. I går afviste udenrigsminister i Nordalliancen Dr. Abdullah Abdullah, at alliancen har planer om at sende tropper mod Kandahar, Jalalabad og Farah. I stedet forlød det fra forskellige kilder i Sydafghanistan, at lov og orden var brudt sammen i Kandahar.
»Taleban-soldaterne virkede nervøse, da jeg forlod byen. Folk var chokerede over, at Herat og Kabul var faldet og spurgte, hvordan 12.000-15.000 soldater i nord vil være i stand til at flygte i sikkerhed mod syd,« sagde Kamal Hyder, CNN’s reporter i Kandahar. Én af de få klanledere i åben strid med Taleban – Hamid Karzai – sagde i et interview med CNN, at Taleban-ledere og ministre i går mødte pushtun-ledere i Kandahar for at drøfte overførsel af magten til en samlingsregering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her