Læsetid: 2 min.

Et barn slog ihjel

Børns adfærdsforstyrrelser er et tabubelagt emne, som Pat Barker tager op i sin nye roman
16. november 2001

(2. sektion)

Roman
At skrive en roman er som at nære et barn ved sit bryst: Det er en kunst tålmodigt at udvikle bogens sjælelige, intellektuelle og formmæssige egenskaber med henblik på at hjælpe den til at blive en harmonisk størrelse i det litterære miljø. Gør man den fortræd, styrer og dominerer den med jernhård vilje, falder den kanske ved siden af, hvad der forventes af en god roman.
Med bogen Over grænsen (Border Crossing) følger den engelske Bookerpris-vindende forfatter Pat Barker (kendt for Regeneration-trilogien 1991-95) sit moderlige instinkt. Hun har ganske enkelt frembragt en pragtfuld roman. I den former hun langsomt og tålmodigt hovedpersonernes åndelige vækst.

Sammentræf?
Bogen handler om, hvad der sker, når et barn bliver gjort og gør nogen fortræd, og denne smertefulde historie formår Barker at bringe til verden uden komplikationer, at give næring i form af trinvis erkendelse og følge til dørs i en konklusion, hvor personerne omsider må stå på egne ben.
Børnepsykologen Tom bliver en dag vidne til en ung mands selvmordsforsøg ved havnefronten i nærheden af sit hjem i det regnfulde Newcastle. Tom redder ham i sidste øjeblik, men genkender ham straks som den 10-årige Danny Miller, han for 13 år siden med sit vidneudsagn om drengens modenhed var med til at få dømt til anbringelse i et børnefængsel for mordet på en gammel dame.
Det slår Tom med det samme, at det da ikke kan være et tilfælde, at Danny valgte at drukne sig lige der, hvor Tom bor. Et sted hedder det også, at »sammentræf er den sprække i menneskelivets forhold, som slipper Gud eller Djævelen ind.« Uha.

Foruroligende
Herefter følger et længere psykologisk kammerspil med de to som aktører, hvor Dannys opvækst og barske opdragelse udrulles for læseren, men også Toms egne erindringer om sagen forekommer pludseligt tvivlsomme.
Danny, der nu efter Indenrigsministeriets forskrifter har skiftet identitet til Ian Wilkinson, vil have redet trådene ud fra den gang, men gemmer han i virkeligheden på en ukontrollabel vrede og hævntørst over Tom? Var Danny overhovedet skyldig i mordet? Var Toms kliniske dom over Danny faktisk helt forkert?
Toms igangværende opløsning af det barnløse ægteskab med Lauren og den igangværende forskning om børns evne til at tænke moralsk i forbindelse med adfærdsforstyrrelser sættes med et i et foruroligende perspektiv. Danny er samtidig umådelig karismatisk med et smil, der »kunne få en ateist til at tro på fortabelsen.« Tom og Danny roder sig længere og længere ind i et gensidigt afhængighedsforhold, hvor det ikke er til at sige, hvem der er offeret, og hvem der er dommeren.

Stærk oplevelse
Romanen bæres hele vejen igennem af den psykologisk sprængfarlige atmosfære, der som vejret generelt i bogen emmer af en konstant varm, rugende intensitet.
En stærk oplevelse, når man samtidig betænker, hvor relevant den er, nu hvor den 2-årige James Bulgers to mordere, drengene Robert Thompson og Jon Venables, er sat på fri fod i England
– med splinternye identiteter.
Utryghed, ensomhed, desperation og hukommelsens traumatiske svigt er temaerne i denne perle af en psykologisk roman. Pat Barker har givet det ømfindtlige emne om børn, der myrder, liv og vægt uden at gøre det frelst og forløjet. Læs den!

*Pat Barker: Over grænsen. Oversat af Lisbeth Møller-Madsen. 220 s., 299 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her