Læsetid: 2 min.

Basar i Qatar

WTO-topmødet begyndte i går i Doha, Qatar. Delegationerne fra de 142 medlemslande mødtes under massiv beskyttelse fra USA’s tropper i Den Persiske Golf. NGO’erne er trængt helt i baggrunden. Kun 600 personer er blevet akkrediteret, hvoraf kun 388 er mødt frem, da mange amerikanske NGO’ere har meldt afbud efter den 11. september
10. november 2001

Topmødet åbnet i Qatar
*I går indledte medlemslandene i Verdenshandelsorganisationen, WTO, den fjerde ministerkonference. Ved åbningen understregede WTO’s generaldirektør, Mike Moore, at ingenting endnu er sikkert: »Intet er endnu aftalt. Store uenigheder eksisterer fortsat,« sagde han, men tilføjede, at et langt skridt er taget med det udkast til forhandlingerne, som formanden for WTO’s Generelle Råd, Stuart Harbinson, har udarbejdet efter konsultationer med medlemslandene.
Udviklingslandene spillede desuden en central rolle i Moores åbningstale, og han erklærede, at de vil blive de store tabere, hvis det ikke lykkes at indlede en ny frihandelsrunde.

Protester foran konferencecenter
*Omkring 50 aktivister fra WTO-kritiske grupper afholdte i går en højlydt demonstration uden for Doha’s Sheraton Hotel, hvor WTO-topmødet foregår i de næste dage: »Hvad er det vi vil have? Demokrati!« råbte aktivisterne, mens de qatarske sikkerhedsstyrker observerede dem på afstand.
Også andres steder i verden var der i går demonstrationer imod WTO-topmødet. I Thailand afbrændte flere hundrede bønder chilier for at protestere mod handelsliberaliseringer. I Indien vandrede flere tusind demonstranter gennem New Delhi i protest mod såvel WTO som de amerikansk-ledede bombardementer af Afghanistan.

Kritik af Lykketofts afbud
*Danmark risikerer at miste indflydelse i de internationale handelsspørgsmål som følge af udenrigsminister Mogens Lykketofts afbud til WTO-topmødet, siger flere danske NGO’er: »Det er brand-ærgerligt, at udenrigsministeren ikke er med. Embedsmændene kan aldrig få samme indflydelse. Ikke mindst vil det indsnævne deres muligheder, så snart forhandlingerne tager fart, fordi de ikke – på stedet – kan foretage de samme politiske valg, som en udenrigsminister kan,« siger Christian Friis Bach, lektor i international økonomi ved Landbohøjskolen i København og repræsentant for Mellemfolkeligt Samvirke i Doha.

Marinesoldater omringer Doha
*Amerikanske styrker har lagt en jernring om Qatar, mens WTO-topmødet foregår. Foreløbigt er der blevet placeret 2.100 amerikanske marinesoldater, hvilket kun er lidt mindre end de i alt 2.641 delegerede på topmødet.

Græsrødder på gaden
*Dansk ATTAC gennemfører i dag i Ålborg, Odense og København aktiviteter i forbindelse med WTO-topmødet.
»EU fører angiveligt et progressivt ærinde med miljø og arbejdstagerrettigheder, men det skal man ikke lade sig narre af. Det bruges som salgsobjekt i forhandlingerne. Hvis EU virkelig ville disse ting så må arbejdet for kravene rettes direkte til firmaerne. Lyt til u-landene. Det bør væres Danmarks position, hvis det er de fattiges interesser, der skal fremmes,« skriver ATTAC i en pressemeddelelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu