Læsetid: 2 min.

Bogkort

30. november 2001


(2. sektion)

*Jacob Brønnum har skrevet en nyttig opslagsbog for alle kulturinteresserede. Den foreligger i dag fra P. Haase & Søns Forlag. Kulturhistoriske årstal hedder den (542 s., 349 kr.) – og repræsenterer fem års arbejde for Brønnum. Her kan man bl.a. slå op under årstallet 40.000 f.Kr. og få vished om, at aboriginer i Australien malede på klippevægge. Eller under år 2000, hvor såvel Big Brother som Harry Potter grasserede. Der er 11.000 opslagsord.

*Paul Hammerichs populære Danmarkskrønike blev i 1988 fulgt af journalisten Malin Lindgrens Dagligdag i Danmark, en krønike, som så på begivenhederne lidt mere fra en kvindelig synsvinkel med vægt på de nære ting. Konceptet og begivenhederne nogenlunde de samme. Hun har revideret og opdateret værket, så det nu handler om perioden fra 1945 til i dag med dogmefilm, Spice Girls og fodbold-EM m.m. Høst & Søn har udgivet de tre bind til samlet pris 599 kr.

*Benny Andersen er altid god at have med i en hvilken som helst sammenhæng. Som nu i Modersmål-Selskabets årbog, der i dag præsenteres for den måbende presse m.fl. i Snapstinget på Christiansborg. Sprog og identitet hedder den, og Benny Andersen er repræsenteret ved digtet, »Verdensborger i Danmark«. Blandt bogens øvrige forfattere falder øjet på Lone Dybkjær, der skriver om engelsk som andet hovedsprog. Den belyser de små og store sprog i vor del af verden, og perspektivet er, at sprog har fungeret som undertrykkelsesmiddel, men også som identitetsbekræftende overlevelsesmiddel.

*Poul Borum var jazzelsker. I aften kan den afdøde digter, kritiker og kulturformidler høres live på DR P2/Kultur, akkompagneret af jazzmusik. Anledningen er et nyt værk betitlet »poetry depARTment«, skrevet af tenorsaxofonisterne Thomas Hass og Thomas Agergaard som en hyldest til Borum og hans evner for digterisk formidling. Hass og Agergaard, der til lejligheden spiller sax og fløjte, har indspillet værket med et udvalgt dansk/svensk ensemble bestående af bl.a. Jens Winther (trompet), Klaus Lehrer (trombone), Tine Witkow (klarinet), Christoffer Møller (keyboard), Krister Jonsson (guitar), Thommy Andersson (bas) og Anders Hentze (trommer). www.dr.dk/jazz. cmh

*Hanne-Vibeke Holst, Kim Fupz Aakeson og Torben Weinreich har siddet i den jury, der har udpeget vinderen i en skandinavisk romankonkurrence for børne- og ungdomsbøger. Vinderbogen blev Henrik Einspors Med døden i hælene, der i dag udkommer på Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her