Læsetid: 3 min.

Bogstav blues

Fra april til bogstavet x, fra bar til Moby Dick, danske forfattere causerer og fantaserer over bogstavernes mangetydige verdener
13. november 2001

Ny bog
Et bogstav kan være forlokkende som bogstavet x. Glosen sex er »eksploderende fuld af liderlighed og stejlende kraft,« skriver Niels Birger Wamberg, mens Knud Sørensen begræder sin S-skæbne, der forhindrede ham i at blive optaget i den ønskede klasse i gymnasiet.
Den lille bog fra Gyldendal er resultatet af 20 forfattere, der hver tager livtag med et bogstav fra dét bind i Den Store Danske Encyklopædi, hvor de selv er nævnt.

Den store Bondini
Lad mig her nævne bogens bedste bidrag: Anders Bodelsens, der er hele bogen værd. Han leverer en herlig fiktion om den store russiske tryllekunstner Bondini (»Den store«), der selv synes at være det største illusionsnummer, og hvis fødsels- og dødsår fortaber sig i det uvisse.
Han tryllede stadig større ting væk – som kareter, forspændt seks fuldblods arabiske hingste eller damplokomotiver – men desværre også mindre ting som Kong Edwards armbåndsur, der forsvinder ud i det blå en
aften på Hvidøre. Hans karriere får hermed en brat ende.
Bodelsen citerer Nabokov, i hvis barndomshjem denne Bondini, der også var en fabelagtig pianist og en genial skakspiller, angiveligt havde sin gang, ligesom han lægger Bondini på briksen hos Freud. Til sidst forsvinder han selv – måske går han ned med Titanic. Hvem ved?
Bodelsen behersker sine virkemidler til fulde og holder balancen mellem den objektive, leksikalske diskurs på den ene side og den kuriøse og humoristiske fiktion på den anden. Dermed bliver teksten et underfundigt stykke metalitteratur om det umulige, encyklopædiske projekt at levere værdifri, faktuelle oplysninger.
Søren Ulrik Thomsen går den stik modsatte vej: Med afsæt i det dybt subjektive, i den nedværdigende psykofysiske afhængighed af nikotinen, dissekerer han tobakkens vederkvægelser, så alle eks-rygere aldrig mere vil føle sig ene og forladt.

Tekstens stof
Tobakken er tekstens stof, siger han »giften indgyder lige det ekstra sus i syntaxen (her har vi et sexet x igen), der gør hele forskellen.« Thomsens sørgmuntre essay stod at læse i nærværende dagblad forrige weekend.
Med Ib Michael kommer vi som så ofte før ud at sejle. Han skriver om Melvilles »Moby Dick«, så englene synger, og hårene rejser sig. Men Michael bevæger sig bagom den store roman og fortæller den faktiske, makabre hændelse, der gav anledning til romanen: Hvalfangerskibet Essex’ forlis.
Skibet blev vædret af en rasende kaskelothval, besætningen gik i bådene, men de sejlede den gale vej for at undgå Marquesas-øerne, hvor de frygtede at blive føde for kannibalerne. De drev rundt på havet i ugevis. Kun otte af 22 overlevede. De var da selv endt som kannibaler.
Maria Giacobbes beretning er en studie i den usynlige lidelse; gigten, hvor »blodet i årerne fornemmes hedt og trægt som smeltet bly, og hele kroppen føles tung og usmidig under den usædvanlige vægt af hovedet…«
En anden dyster sang – om end på kulturværdinedbrydningens vegne – synges af Hans Edvard Nørregård-Nielsen, der nok engang vender tilbage til barndommen, denne gang til oktober, med kartoffelferie og hårdt fysisk arbejde.
Det synes som en fjern fortid, men er kun 40-50 år siden, at man lå på knæ på sække i den våde muld.

På bar med Niels
Vi går på bar med Niels Barfoed, der oplever »den lille evighed«, hvor han kom i svenske Lillians bar, og vi følger Smærups seismologiske studier i Luxembourg, hvor jorden i bogstaveligste forstand skælvede under ham kort tid før Maastricht-afstemningen.
Med Rifbjerg og Carlsen besøger vi den franske filmkunst, mens den Store Danske Encyklopædis chefredaktør Jørn Lund leverer en kedelig, leksikalsk artikel om brugen af lydskrift i hans leksikon.
Bidragene celebrerer den færdige nationalencyklopædi. Bogen er et kludetæppe, et uegalt mix af sentimenter, genrer og associative verdener. Stimulerende i kraft af enkelte strålende bidrag, men ikke nær så uforudsigelig og fræk som Brøndums fiktive encyklopædi, der udkom i 1994 og gav os nye oplevelser af, hvad ord som kusse og barbar kunne rumme.

*E som Encyklopædi, 200 s., 148 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her