Læsetid: 3 min.

Bulgari-skribent i sit es

Fay Weldon behøver ikke have dårlig samvittighed, fik hun at vide i Den Danske Publicistklub
17. november 2001

I Palmehaven
Jeg havde lige fået ild på en Caminante, da Fay Weldon, chik og tjekket, kom susende og brusende op til mikrofonen i Hotel Imperials palmehave. Hun fulgte tæt i hælene på Lone Kühlmann, som skulle lede en seance i Den Danske Publicistklub. De smilte og lo begge, som var de gamle slyngveninder. Fay Weldon er i København til bogmessen, og publicistforeningens interesse var vakt, fordi hun for nylig udgav en bog, der bragte hende i medierne, endog på forsiden af store, internationale aviser. Under denne fejende entré gik Caminanten ud. Hvad gør man så? Tænder den igen. Caminanten.
Der var naturligvis tale om den roman, Bulgari-forbindelsen, Fay Weldon havde skrevet som det første eksempel på product placement i litteraturen, og som hun har fået på puklen for i litterære snirkler, men også mange fine anmeldelser for. Det stod hurtigt klart, at det ville blive en hyldestseance, men ved vores bord blev der også talt om, hvornår man var holdt op med at læse Weldon.
Sådanne ringeagtsytringer forstummer imidlertid, når fænomenet pludselig står der i egen person. Publikum kommer også for at takke for mange års forfatterskab.
Bulgari er et firma, der handler med smykker og parfume, ikke så kendt i Danmark som andre steder, men nu er det meget mere kendt her, p.g.a. Weldons bog. Kontrakten med firmaet gik ud på, at hun skulle nævne firmaet et vist antal gange, og hun fortalte om de forudgående forhandlinger, hvor hendes agent havde forsøgt at presse ’prisen’ ned fra 20 til måske 17 og en halv gang. Måske var det rigtigt, men det kunne også være en af Fay Weldons vittigheder.
Det var ikke helt til at vide, for der var problemer med lyden i lokalet. Lone Kühlmann, tidligere tv-journalist, undskyldte, at der kun var én mikrofon. Da der desuden var publikum på begge sider af Fay Weldon, måtte denne stå og dreje sig som en diamant fra Bulgari, så hun snart glimtede til den ene side, snart til den anden. Det måtte hendes meddiamant osse.

Shorthand
Caminanten gik ud, og det gjorde jeg også. Det forlød nemlig, at lyden var bedre ved en højttaler i lobbyen, men det viste sig at være med modifikationer. Her var en traven frem og tilbage af hotelgæster.
Altså gik jeg tilbage til Palmehaven, som med rislende vand og meget grønt for øjet var et ganske behageligt sted. Jeg kunne høre, at Fay Weldon sagde, at dette at beskrive folk via deres mærkevarer er en shorthand måde at beskrive dem på. (Jeg havde en tante, der røg Caminante ... f.eks.) I øvrigt har hun selv en fortid i reklamebranchen, fortalte hun. En af deltagerne, journalisten Ruth Sperling, sagde, da det blev spørgetid, noget om, at al postyret om bog og Bulgari, nok kun var opstået, fordi det netop var Fay Weldon, der var gået ind i et sådant arrangement.
»Du er et brand i dig selv,« sagde hun. Og hvordan havde Fay Weldon det med det?
Så vidt, man kunne se på forfatterindens kropssprog, havde hun det fint. Faktisk så det ud, som hun var lige i sit es, selv om hun har mange arrangementer af den art. Så svarede hun yderst professionelt med det glimt i øjet, der også kendes fra romanerne, og som pludselig kan blive farligt. Som det skete i et af hovedværkerne, En hundjævels bekendelser, fra 1983.

En Linje-snaps
En anden deltager, en herre, var ved mikrofonen for at bedyre, at Fay Weldon ikke behøvede at have dårlig samvittighed over at have indladt sig på et arrangement, hvor hun fik penge for sit arbejde. Flere kom ind på det. Det så nu heller ikke ud, som om hun var plaget af skyldfølelse. Hun mente dog ikke, at hun ville gøre det igen.
»Well done«, blev der også sagt fra salen. En vits, som Fay W. garanteret ikke har hørt før.
Nu var tiden ved at udløbe på Lone Kühlmanns ur, og der var heller ikke megen fyrighed tilbage i Caminanten, som jeg nu har fået nævnt mindst seks gange. Og det skal ikke koste A. M. Hirschprung & Sønner noget.
Til slut fik Fay Weldon overrakt en en flaske snaps af mærket Linie Aquavit, en af dem, der er sejlet over Ækvator flere gange. Lur os, om ikke hun efter dette rejser hjem og skriver en roman med... linjer.

*Fay Weldon er på Bogmessen søndag kl. 14.15 på Scenen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her