Læsetid: 2 min.

Bush vil bevare ABM-traktat

I en historisk aftale med Rusland får USA lov til at afprøve raketforsvarssystemer mod at beskære sit arsenal af atomraketter med to tredjedele
2. november 2001

BOSTON – USA og Rusland er ved at indgå en epokegørende aftale, der vil bevare ABM-traktaten, lade USA gennemføre afprøvninger af et raketforsvar og reducere de to landes offensive atomvåben til mellem 1.750 og 2.250 interkontinentale missiler. USA er i besiddelse af 7.000 og Rusland 6.000.
Det kom i går frem i to amerikanske aviser, mens Rusland udenrigsminister Igor Ivanov mødte sin kollega Colin Powell i Washington og forsvarsminister Donald Rumsfeld gjorde sig klar til at tage til Moskva for at se sin modpart lørdag.
»Vi mangler endnu at snørre sækken, men før Putin ser præsident Bush kan vi gøre det,« sagde Donald Rumsfeld i går.

Skift i atmosfære
Præsident Vladimir Putin er inviteret til statsbesøg i Washington 13. november og skal herefter tilbringe to dage på George W. Bush’ ranch i Crawford, Texas. Kun Mexicos præsident Vincente Fox har tidligere været tildelt den ære.
Den historiske aftale mellem de to gamle fjender fra Den Kolde Krig vil frembringe et lettelsens suk i europæiske hovedstæder og i Kina, hvor man året igennem har frygtet følgerne af en ensidig amerikansk tilbagetrækning fra ABM-traktaten fra 1972, hjørnestenen i våbenkontrolaftalerne fra Sovjetunionens tid.
»Der er ingen tvivl om, at terrorangrebet den 11. september og Ruslands kraftige opbakning til USA i krigen mod terror har spillet en rolle i denne proces. Men skitsen til aftalen blev allerede drøftet forinden. Det afgørende er, at den politiske atmosfære i begge lande er skiftet dramatisk,« siger forsvarsanalytikeren Tomas Valazek fra Center for Defense Information til Information.
Det første synlige tegn på at en aftale var undervejs, kom under APEC-mødet i Shanghai for to uger siden, hvor præsident Putin udtrykte hjertelig støtte til USA’s krig i Afghanistan. Kort efter meddelte forsvarsminister Rumsfeld, at Pentagon havde udsat to afprøvninger af en Aegis-radar, der skal indgå i et planlagt mobilt søbaseret missilskjold. Afprøvninger af denne type radar er ifølge eksperter i strid med ABM-traktaten.
»Vi kender ikke udformningen af den endelige aftale. Alt tyder på, at USA vil få lov til at gennemføre alle de afprøvninger af forsvarssystemer, man havde ønsket. At det overtræder ABM-traktaten, tager man stort på. Det er nok at skrive en tillægsprotokol,« siger Valazek.
Først når et amerikansk raketforsvarssystem er rede til at blive opstillet – og det ligger langt ude i fremtiden - kan der blive tale om at skrotte traktaten. Imellemtiden får USA mulighed for at forske i, afprøve og udvikle militær teknologi uden nogle sønderlige hindringer. En sådan aftale ville være en sejr for den kompromissøgende linje repræsenteret af udenrigsminister Powell og sikkerhedsrådgiver Condoleeza Rice. Forsvarsminister Rumsfeld foretrækker at forlade ABM-traktaten.
Anvendelsen af Aegis-radarer på skibe vil ifølge Tomas Valazek overflødiggøre opstilling af nye X-band radarer i Grønland og Storbritannien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her