Læsetid: 2 min.

Byen er ikke kun for indvandrere

Bypolitik er andet end integration i Vollsmose. Det har regeringen vist ikke forstået, siger fagfolk om opløsningen af By- og boligministeriet
30. november 2001

Triste kvarterer, hvor ungerne baldrer ruder, der lugter af tis i opgangen og de voksne ikke gider holde boligerne ved lige. Det kan blive resultatet af den nye regerings beslutning om at opløse By- og boligministeriet og sprede dets opgaver til fem forskellige ministerier. Sådan lyder vurderingen fra Kim Dirckinck-Holmfeld, redaktør på arkitektforeningens medlemsblad Arkitekten.
»Det er selvfølgelig endnu svært at sige, hvad der kommer til at ske. Men helt overordnet virker det besynderligt, at byplanlægningen lægges over i integrationsministeriet. Det tyder på, at den nye regering sætter lighedstegn mellem byplanlægning og integration af indvandrere. Men der er andet end Vollsmose at tage sig af. Byerne er for os allesammen,« siger Dirckinck-Holmfeld.

Samlet perspektiv
Han bakkes op af flere andre fagfolk inden for bygge- og byplanlægningsområdet, der har svært ved at se rationalet i, at by- og boligpolitikken nu spredes for alle vinde. De hæfter sig ved, at byplanlægningen er flyttet over i det nye integrationsministerium under Bertel Haarder (V).
Det betyder, at bl.a. kvarterløftprojekterne kommer til at ligge under Haarder, mens flere af projekternes samarbejdspartnere inden for erhvervsliv, kultur og sociale projekter hører under enten Erhvervs- og økonomi- eller Socialministeriet.
»Det er i sig selv positivt, at der lægges vægt på integration af indvandrere i boligpolitikken. Men samtidig er det svært at se, hvordan byudvikling som et hele kan tilgodeses. Der er i høj grad brug for et samlet perspektiv, hvor erhvervsliv, sociale foranstaltninger, boligkvalitet osv. tænkes sammen,« siger arkitekt Per Schulze, der er leder af Kvarterløft Nordvest i København.

Undren og bekymring
Også leder af Københavns Kommunes Kvarterløftsekretariat, Dan Mogensen, undrer sig og er bekymret:
»Umiddelbart ser det jo ud som om, at den helhedsorienterede, brede indsats, som kvarterløftsprojekterne er et eksempel på, bliver flytter over i en langt smallere defineret sammenhæng, hvor der måske især bliver forkus på boligområder med mange indvandrere, f.eks. Tingbjerg og Vollsmose. Men vi håber da, at vi kan overbevise den nye regering om, at helhedsperspektivet skal bevares,« siger han.
Både Dan Mogensen og Per Schulze understreger, at kvarterløftprojekterne netop har fungeret, fordi en række forskellige projekter er blevet sat i gang samtidig og tilsammen har skabt et bedre miljø i forskellige lokalområder. Parker er blevet shinet op, der er blevet opført nye kulturhuse og en række sociale aktiviteter er sat i gang - ofte med hjælp fra områdets ressourcestærke beboere. Netop derfor er det vigtigt også at tage højde for disse beboeres behov, når der laves byplanlægning, mener de.
Arkitektens redaktør, Kim Dirckinck- Holmfeld, er enig:
»Man kan frygte, at erhvervsministeriets hårde drenge synes, at det er meget vigtigere at spare 20 kroner på byggeriet end at sikre kvaliteten på langt sigt. Det kan få alvorlige konsekvenser, ligesom det har fået, at store dele af 1960’ernes byggeri var for dårligt. Hvis folk ikke føler sig godt tilpas i et byggeri, gider de ikke passe på det og engagere sig i lokalmiljøet. Og så kommer man ind i en ond spiral, hvor alle de ressourcestærke flytter,« siger han.

FAKTA
Flytteplaner
*By- og boligministeriet nedlægges, og de forskellige områder lægges ind under andre ministerier:
*Byplanlægning flyttes til Integrationsministeriet
*Byggepolitik samt Slots- og Ejendomsstyrelsen flyttes til Erhvervs- og økonomiministeriet
*Forskning i boligkvalitet flyttes til Socialministeriet
*Fredning af bygninger flyttes til Kulturministeriet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu