Læsetid: 4 min.

Cd-box

2. november 2001


(2. sektion)

Rock
Anne Dorte Michelsen: Fred hviler over land og by (EMI-Medley)
*Patos er en svær størrelse – især i forbindelse med salmer og fædrelandssange. Repertoiret syntes at udgøre en lakmusprøve for danske sangerinder … tænk Pia Raug, Mathilde, Nanna, Elisabeth og de mange andre, der er gået i clinch med disse enkle og dog så svære sange. Nu er det Anne Dorte Michelsens tur og med stryger- og klaverakkompagnement konfronterer hun alvorligt og salvelsesfuldt 13 af slagsen. Resultatet er respektfuldt, men ikke voldsomt spændende, idet sangene simpelthen er mere interessante end solisten. Så langt hellere Aksel Schiøtz.

The White Stripes: White Blood Cells (XL Recordings/ Playground)
*Hver sæson bringer bud på rockens frelsere – hvilket rejser spørgsmålet: Bør rocken overhovedet frelses? Og fra hvad da? I år har først newyorker-ensemblet Strokes fået tildelt den tvivlsomme ære, og nu er turen så kommet til duoen The White Stripes: Meg White på entusiastiske trommer, Jack White på guitar, klaver og intens sang, nul bas! Det er atter garagetraditionen fra 60’erne og 70’erne, der støves af, og det er både sympatisk og vildt entusiastisk på en lidt sub-Led Zeppelin-agtig facon, om end den megen hype betyder, at det må påpeges, at så originalt er det altså ikke.-lyn

Klassisk
Mad Cows Sing. Cow Clash 2. Musik af Benjamin, Anders og Herman Koppel samt Igor Stravinsky.
*Koppel-familien har et work in progress: De bygger bro mellem genrerne. Flere cd’er med tegninger af køer dokumenterer det. Musikerne opererer under navnet Mad Cows Sing. Den nye cd er noget af det bedste og mest eksperimenterende, gruppen har præsteret. Selve sammensætningen af værkerne er heldig. At kombinere tre generationer Koppel med Stravinskys Ragtime sætter musikken og musikhistorien i perspektiv. Jeg har vældig meget fidus til især den yngste i familien. Benjamin Koppel er først og fremmest kendt for sit fremragende saxofonspil, men han har også noget at byde på som komponist. Pianisten Nikolaj Koppel har sagt farvel til tilværelsen som professionel pianist, men han kan heldigvis opleves i dette orkester, som han selv var med til at oprette.

W.A. Mozart: Obokvartet i F-dur. C.F.G. Schwencke: Kvintet i B-dur arrangeret efter Gran Partita af Mozart. Classico CLASSCD 355.
*Oboisten Bjørn Carl Nielsens udtryksfulde tone og ubesværede frasering i alle registre er en nydelse. Hans stilistiske indføling er ikke til at komme uden om. Mozarts legende musik, som er djævelsk svær at udføre, flyder ud af instrumentet i et formfuldendt samspil med violinisten Tutter Givskov, bratschisten Lars Grunth og cellisten Niels Ullner. Komponistens Grand Partita er arrangeret af Schwencke for obo, klaver, violin, bratsch og cello. Ovennævnte musikere får her selskab af pianisten Elisabeth Westenholz. Denne musik former spørgsmålet: original eller bearbejdelse – hvad er bedst? Musikerne yder det anstillede arrangement fuld retfærdighed, og alligevel søger man meget gerne tilbage til forlægget.

C’est ça – Joëlle Léandre (bas), Hasse Poulsen (guitarer), François Houle (klarinetter). Red Toucan Records RT 9315.
*Musikken på denne cd er komponeret af de tre musikere, er optaget live ved en koncert i Paris den 12. marts 2000. Komponeret er måske så meget sagt, det er mestendels improviseret musik, og der er fri adgang til spil på kaffekopper og plastic-poser. Hasse Poulsen & co. på musikalsk frihjul. Det er vist sjovere at være med end at stå på sidelinien og se på – som en kulturminister engang sagde om fodbold og sex. Det gælder også denne musik fra den musikalske legestue.beyer

Verdensmusik
Mazel: Mazel Tov. (Kjuchek Records/Ambia Music).
*Klezmermusikken forbindes oftest med med sus i skørterne. Og der er bestemt også fart over feltet på den danske klezmerkvartets første plade Mazel Tov. Men det er især i de klangligt smukke ballader, der rammer dybere, at kvartetten henter stikkene hjem. Mazel betyder held. Og heldige er de: Anna Gwozdz (violin), Rasim Durakovic (harmonika), Claus Mathiesen (klarinetter) og Michael Møller (kontrabas, mandolin med mere). For de er alle fire begavet med talent i stor stil. Og forenet i Mazel går de op i en højere enhed, som vidt varieret også giver plads til elegante solopræstationer, der med et snuptag rykker tæppet væk under dansende fødder, som må standse op og nærlytte. En ekstra bonus ved pladen er gæstesolisten svenske Sofia Berg-Bøhms smukke rene vokal.

Frikyiwa Collection 1 & 2. (Cobalt/Playground).
*Traditionel vestafrikansk musik i nørdede musikmodelørers vold. Nogen slipper heldigere fra det end andre. Frikyiwa Collection er den franske DJ og producer Frédéric Gallianos bud på, hvordan det skal gøres. Galliano ønskede ikke et produkt, hvor den afrikanske musik blev trukket bevidstløst gennem den elektroniske vridemaskine.
Nahawa Doumbia, Lobi Traoré, Ibrahim Hamma Dicko, Neba Solo, Abdoulaye Diabaté og Djigui er derfor ikke skamferet til det ukendelige i selskab med vækstlaget fra klubber i Tokyo, London og Lyon.
Tværtimod står den afrikanske musiks dybere kvaliteter og rytmiske rigdom endnu stærkere. Lørdag kan Gallianos afrikanske univers opleves live i Lille Vega. Info: www.world.dk.moh

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her