Læsetid: 3 min.

Det dumme svin...

– er i virkeligheden en flink, sentimental fyr, fremgår det af Kirsten Jacobsens vidtløftige intimportræt af filmproducenten Peter Aalbæk Jensen
22. november 2001

Ny bog
Kirsten Jacobsens bog om filmproducenten Peter Aalbæk Jensen fortjener ikke betegnelsen biografi. Den fremlægger råmaterialet til en biografi – det vil sige en række samtaler med Aalbæk og en håndfuld udførlige vidnesbyrd fra hans familie, vennekreds og arbejdsplads.
Et stykke inde i bogen overmættes man af den ufordøjede stofmængde og de mange gentagelserne. Nej, Aalbæk er ikke kvartalsdranker, kan bare lide at flippe ud derhjemme i ny og næ. Nej, han er kun i begrænset omfang den skrydende bajads og pjankede ekshibitionist, som den store offentlighed kender – tværtimod et værdsat familiemenneske og en seriøs filmkøbmand, der ud fra forretningssans, kunstnerisk tæft og et fabelagtigt socialt talent har opbygget de senere års på alle måder mest interessante produktionsselskab herhjemme.

Ekshibitionisme
I bogen præsenterer Aalbæk sig selv som en råt talende, men hjertelig stormogul, der til enhver tid at parat til at hefte betegnelsen »det dumme svin« på sig selv – en etikette, som dog klart er en afværgemanøvre i lighed i cigaren og tilmed lidt af et kælenavn i munden på hans nære partner Lars von Trier.
Bogen rummer nemlig ikke meget bevismateriale, der kan begrunde dette skældsord. For Aalbæk fremtræder både i sine selvafsløringer og i andres vidnesbyrd som varm, generøs og ansporende på sin egen bramfrie facon. En sjov fætter med gnisten i sig til altid at gøre det uventede.
Kun i interviewet med producenten Vibeke Windeløv kommer der ridser i lakken, og i hendes forhold til både Aalbæk og Lars von Triers fremlægges et psykodrama, der er karakteristisk for den ekstreme, næsten ekshibitionistiske åbenhed, der kendetegner Zentropa-spidsernes modus vivendi.

Ringe filmviden
Bogen giver en nyttig pejling af de indre mekanismer i produktionsselskabet Zentropa, der netop nu står på højden af sin succes.
Men de mange gentagelser og den evige endevenden af Aalbæks private habitus gør læsningen noget ufremkommelig. Da Aalbæk jo immervæk er filmproducent, havde det været interessant med vidneudsagn fra andre filminstruktører end Lars von Trier. Hvordan er han egentlig som arbejdsgiver for mindre prestigebetonede navne med det kunstneriske ansvar?
At Kirsten Jacobsens filmviden kan ligge på et ret lille sted, antydes af den afsluttende liste over Aalbæks produktioner, der rummer gådefulde titler som Helle Ryslinges To Cairo With Love (aldrig lavet) og Kom så, Benny (der må menes Roser og Persille). Med en Bodilpris får man ikke filmbranchens, men pressens anerkendelse. Og hun burde vel også have rettet Klaus Rifbjerg, når han siger, at John Olsen på Saga lavede alle Morten Korch-filmene (de hørte til på ASA hos Lau Lauritzen og Alice O’Fredericks) eller når han gør Poul Bang til Palladium-mand (han hørte hjemme hos Saga).

Undvigelsesmanøvre
Men det er Rifbjerg, der klarest forklarer, at Aalbæks spil som idiot er en undvigelsesmanøvre for »at undgå at blive viklet ind i for megen snak om manuskripter og projekter (...) Han ved mere end han lader som om.« Klart nok – hans egen snak her i bogen er jo begavet, og som producent har han allerede indskrevet sit navn uudsletteligt i dansk filmhistorie, hvilket ikke kun skyldes partnerskabet med Lars von Trier. Også hans samarbejde med Susanne Bier, Jesper W. Nielsen, Jon Bang Calsen, Henning Carlsen, Niels Arden Oplev, Fridrik Thor Fridriksson, Jørgen Leth og en producer som Ib Tardini havde man gerne hørt noget om.
I stedet får man Aalbæk serveret i et kraftigt krydret bekendelsessammenkog som farverig personality og på bunden flink, sentimental fyr. En helaftensforestilling, der starter underholdende, men ender i antiklimaks.

*Kirsten Jacobsen: Uden cigar. Faderen, sønnen og filmkøbmanden Peter Aalbæk Jensen. 276 s., 299 kr. Høst & Søn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu