Læsetid: 3 min.

Egypten fængsler bøsser

I Egypten driver myndighederne klapjagt på homoseksuelle
15. november 2001

Et langt udtrukkent skrig skærer gennem lokalet. En mand klædt helt i hvidt tøj og med sit ansigt skjult bag et pletfrit lommetørklæde, hamrer sit ansigt voldsomt mod væggen.
»Det må ikke være sandt. Jeg vil dø,« råber han med opsvulmede øjne, der er røde af gråd. »To års fængsel! Hvorfor? Hvorfor? Jeg har jo intet gjort. Jeg er uskyldig.«
Den egyptiske retspræsident lader sig ikke forstyrre af optrinnet og forsætter i monotont tempo med at oplæse sine domme. I et bur direkte over for ham står de 52 mennesker, der blev arresteret 11. maj på lystyachten
Queen Boat, et illegalt bøssediskotek i Kairo.
Uden for retssalen hamrer de sigtedes advokater på den tunge trædør og kræver at være tilstede ved domsafsigelsen. Det er forgæves. Først senere hører de om deres klienters skæbne: 29 blev frifundet. 23 blev kendt skyldige i »usædelighed« og »foragt for religionen« og idømt straffe fra ét til fem års fængsel og tvangsarbejde. De var alle anklaget for at tilhøre en sekt, der bespottede islam ved at praktisere »sodomi« som ritual. Officielt var de ikke sigtet for homoseksualitet, eftersom egyptisk lov ikke refererer eksplicit til fænomenet. Men det var ikke desto mindre præcis, hvad denne sag handlede om.
I flere måneder har processen mod de 52 fascineret det konservative Egypten, hvor homoseksuelle opfattes som »fejltagelser fra naturens hånd«. Pressen har inviteret ’specialister’ til at udtale sig om emnet. Visse gejstlige er gået så vidt som til at opfordre til at udrydde alle bøsser, ved f.eks. at brænde dem levende.
Sammenkrøbet i et hjørne i domsbygningen hulker den 20-årige Yasser utrøsteligt. For ham som for de fremmødte udenlandske tilhørere har hele sagen lignet en skueproces fra begyndelsen af.
»Dette her er noget, myndighederne har iscenesat for at bortvende opmærksomheden fra Egyptens virkelige problemer såsom korruptionen. Det er så let at falde over de homoseksuelle,« siger han. Yasser lever en tilværelse under jorden i sit eget land.
»Jeg må hele tiden skjule mig. Ingen på mit arbejde ved, at jeg er gay. Hvis de vidste det, ville de behandle mig med afsky.«

Åndedrætsproblemer
Siden den egyptiske stat åbnede jagtsæsonen på homoseksuelle ved at opspore dem på Internet og arrestere dem midt på gaden, har Yasser haft åndedrætsproblemer. »I vores land er nogle af de højeste embedsmænd bøsser – dét ved alle. Når de har opnået sådanne positioner, så er det fordi de er kompetente – homoseksuelle eller ej. Vi er almindelige mennesker, mennesker med gode og dårlige egenskaber som alle andre. Vi har intet at gøre i domstole,« siger han.
En anden tilhører fra retsalen ler af Yassers smertefortrukne grimasse: »Skrid med dig, perverse svin,« siger han.
På satellit-tv så Yasser for nogle dage siden den amerikanske film Philadelphia, hvor Tom Hanks spiller en hiv-positiv advokat, der vinder en retssag om seksuel diskrimination.
»Han vinder sin sag, fordi han er bøsse. Her mister man sin frihed som bøsse. Det er hele forskellen på Vesten og Østen i en nøddeskal,« siger han. Hvor Yasser afviser at slå sig ned i udlandet for at udleve sin seksualitet åbent, har flugt for mange andre været eneste udvej. Ikke mindste for hiv-positive, som ikke har samme adgang til medicin og lægehjælp i Egypten.
»Lægerne her er bange for, at vi skal smitte dem. De henviser os til specialafdelinger, men det er alle sammen dødshospitaler, hvor man bliver spærret inde og kan krepere uden at nogen får en at se,« fortæller en hiv-positiv.
For Egyptens homoseksuelle og for de dømte fra Queen Boat har Yasser kun ét ønske: »Det er nødvendigt, at demonstrationerne i udlandet fortsætter. Det er nødvendigt at plante det regnbuefarvede banner (det internationale flag for bøsser og lesbiske, red.) ved siden at det egyptiske flag.«

© 2001 Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her