Læsetid: 2 min.

Englands skjulte helte

God atmosfære og intenst hovedrollespil redder den lidt ubeslutsomme ’Enigma’
1. november 2001

Film
Der hviler et skær af tiltrækkende nostalgi over denne ukonventionelle krigsfilm, der nok har producenter i Holland, USA og Tyskland, men er så engelsk som five o’clock tea og røde todækker-busser til sammen – og i øvrigt har det aldrende rockidol Mick Jagger som medproducent.
Ikke blot indfanger filmen en gråvejrstung atmosfære af England i krigstidens undtagelsestilstand – den minder også om de mange britiske film fra efter Anden Verdenskrig, hvor landets miltære indsats blev genfortalt med vekslende grader af militærisk stiv overlæbe.
Men selvfølgelig har Enigma den skarphed i tonen og respektløse frigjorthed i replikkerne, der hører moderne tider til og samtidig afspejler manuskriptforfatteren Tom Stoppards ciselerede ordkunst. Og det særlige ved krigsheltene i Enigma er, at de egentlig slet ikke er soldater, men hjemmefrontens matematiske begavelser, der kun bruger de veludviklede hjernevindinger som våben.
Det er krigens hidtil ubesungne sejrherrer, som står i fokus – de kodeknækkere, der var nok så betydelige for krigslykken som mange generaler, da de i 1943 fandt nøglen til tyskernes nye kodesystem og dermed reddede en hel konvoj af tungt lastede allierede fragtskibe, der var ved at krydse Atlanterhavet.

Skrøbelig kodeknækker
Hovedpersonen er den unge Tom Jericho, som er det største talgeni af dem alle, men også psykisk sårbar: Han har fået nervesammenrud efter en ulykkelig affære med kontordamen Claire, en blond femme fatale med røde, alt for fristende læber.
Som en neurotisk bogorm med en nordlig dialekt er den kærlighedsforliste Tom genstand for mange af sine snobbede, bornerte overordnedes foragt. Men man har brug for hans kunnen, hvis de tyske Atlant-ubåde ikke skal have frit spil.
Samtidig opdager Tom, at den nu forsvundne Claire havde hemmeligheder, der er særdeles foruroligende. Var hun forræder? Eller spion? Eller lokkedue?

Stærk Kate Winslet
Det er ikke, som man skulle tro, Kate Winslet, der spiller Claire. Winslet fremstiller Claires uglamourøse veninde, en gæv pige med store kulglerunde sorte briller og en uimponeret manér. Og som den gode kammerat hun er, bliver hun Toms allierede i forsøget på at opklare mysteriet.
Winslet klarer den lidt utaknemmelige rolle med bravour – man er aldrig i tvivl om hendes indre styrke og fordringsløse handlekraft. Og Dougray Scott, der brød igennem i Mission Impossible ll, viser en fuldt ud overbevisende forpint intensitet som den geniale kodeknækker og tal-jonglør. Han kan jo ikke gøre for, at manuskript og instruktion efterhånden også vil gøre ham til action-helt, hvad man ikke rigtig tror på.
Tom Stoppards ordrige manuskript og veteranen Michael Apteds adtrætte instruktion vakler i det hele taget lidt usikkert mellem at være psykologisk krigskammerspil og halvkulørt spændings-skrøne. Men kodeknækker-centret i Bletchley Park, hvor meget af handlingen udspiller sig, lever som en myretue af pulserende aktivitet og tager sig livagtigt uforudsigelig snarere end spektakulært helteagtig ud. Selv om den altså var af central betydning for de allieredes krigsførelse.

*Enigma. Instruktion: Michael Apted. Manuskript: Tom Stpppard efter roman af Robert Harris. Engelsk-hollandsk-amerikansk-tysk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her