Læsetid: 1 min.

Feministisk jammerdal

Finsk mande- og kvindehad i ’Geography of Fear’
9. november 2001

Film
Skal man tro den finske film Geography of Fear er forholdet mellem kønnene den rene bedrøvelighed i de tusind søers land.
Kvinder lever i evig frygt for at blive chikaneret og voldtaget, og det skaber en voldsspiral, hvor rabiate betonfeminister hengiver sig til terroristiske hævnorgier mod mænd af den mere slibrige type.
Egentlig vil filmen vist fortælle om en checket kvindelig obduktionstandlæge, der kommer ud på et farligt sidespor, da hun slutter sig til en klan af selvtægts-lebbere. Men filmen prøver også at fortælle en kriminalhistorie om et mord, der tilsyneladende kan opklares, fordi det mandlige offer havde badebukser på i sauna.

Kønslig kulde
Men hverken som kvindepsykologisk udviklingshistorie eller som spændingsfilm fungerer filmen. Forbindelsen mellem den pæne, rationalistiske tandlæge og de vilde og blodige hævnsøstre forbliver et postulat, for hvad skal de egentlig med hinanden? Mange tråde lægges ud, men ingen udredes for alvor i den ambitiøse konstruktion, selv om der snakkes bravt og lomme-filosoferes en del. Også kriminalplottet slæber sig ordrigt af sted.
Filmen, der vises med engelske undertekster, bygger på en bestseller-roman af den finske forfatter Anja Kauranen.
Om den kvindelige 37-årige instruktør Auli Mantila har en feministisk dagsorden for sin filmatisering, er svært at sige, for næsten alle personer, ikke mindst den mandehadende kvindegruppe, fremtræder stærkt usympatiske og skildres med afstandstagende kulde. Kun Tanjalotta Räikkä har nogle enkelte menneskeligt nærværende øjeblikke i hovedrollen, men hendes figur forrådes af en alt for overfladisk handlingsudvikling.
Danske Zentropa har ikke blot skudt produktionspenge i filmen, men udlejer den minsandten også.

*Geography of Fear. Instruktion og manuskript: Auli Mantila efter roman af Anja Kauranen. Finsk-dansk-tysk (Husets Biograf)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her