Læsetid: 4 min.

Film i tv

9. november 2001

(2. sektion)

*Robert Redford er hacker-virtuosen Martin, der sammen med fire andre misfits har dannet et firma, hvor de afprøver elektroniske sikkerhedssystemer ved at gennembryde dem og derved afsløre deres svagheder. Det gør de computer-kvikke hoveder til meget magtfulde personer, og de kommer på sporet af en slags Pandoras æske – en sort boks, der giver adgang til hele klodens datasystemer. Med denne æske kan man vælte regeringer, omfordele formuer eller afsætte præsidenter. Information er magt, for mange informationer gør det muligt at skelne mellem desinformation og facts. – Sneakers blander røverromantik med en underliggende seriøs intention, når den leger selvironisk med kupfilmens konventioner og samtidig opfordrer til eftertænksomhed angående informationssamfundets paradokser og farer. Robert Redford er påfaldende uheroisk og afslappet i rollen som hackeren, der sammen med den mere fanatiske Cosmo (Ben Kingsley) stadig tager 1960’er-idealismen så alvorligt, at de må modarbejde hvad Pandoras sorte æske ifølge græsk mytologi står for: Ondskab og lidelse. Phil Alden Robinson er instruktør og medforfatter på Sneakers, hvor også Dan Aykroyd, Sidney Poitier, den tidligt afdøde River Phoenix, Jame Earl Jones og Mary McDonnell medvirker. – Filmen er fra 1992, men verdensudviklingen siden har unægtelig ikke gjort den mindre aktuel end ved premieren.
Sneakers. TV3, fredag kl. 21.00-23.30

*Geena Davis var for omkring ti år siden et af de store komedie-navne i amerikansk film – en langlemmet og original fremstiller af lettere skøre outsider-karakterer. Hendes professionelle og private makkerskab med den finske action-instruktør Renny Harlin har de senere år givet hendes karriere et gevaldigt dyk, men desto større grund er der til et genopleve hende i Thelma & Louise fra 1991, hvor hun er den lidt uerfarne unge Thelma, der i selskab med Susan Sarandons noget ældre servitrice Louise flygter fra den stokdumme ægtemand og begiver sig ud på de vilde veje. En altomvæltende rejse, der både fører ny livsfylde og pludselig død med sig. Geena Davis indgår i et åndsbeslægtet samspil med den altid fremragende Susan Sarandon, så parret når helt ind til benet af en symbioselignende veninde-solidaritet. Ridley Scotts road-movie efter et manuskript af Callie Khouri er blevet en feministisk nyklassiker, selv om den bliver dubiøs i sin noget skingre heroisering af venindeparret, da de først løber den kriminelle, selvmorderiske line helt ud. Ridley Scotts formelle beherskelse af genren er dog indiskutabel – han styrer virtuost stort og småt on the road, komedie-indfald og høj-dramatik i skønsom blanding. Og hans brug af en helikopter, der til slut dukker frem som et hævnende monster fra en slugt i Grand Canyon, er med et mildt ord effektfuld. Blandt de birolle-medvirkende mænd ses Harvey Keitel som politimand (for en gangs skyld sympatisk) og Brad Pitt som en flot og fiffig landevejsrøver.
Thelma & Louise. DR 1, fredag kl. 21.30-23.35

*Den naive bankmand Arvid (Dejan Cukic) har uskadeliggjort en bankrøver og bliver dagens mand. Men har han ikke samtidig knust en menneskeskæbne? Han må have sin gangsterbror Haralds (Kim Bodnias) hjælp til at gøre sin udåd mod røveren god igen. – Det er starten på en sort komedie fuld af pistolskyderi og den slags dynamit- og bilstunts, som instruktøren Lasse Spang Olsen elsker. Men modsat Olsens sidste flop Jolly Roger er I Kina spiser man hunde skrevet af Anders Thomas Jensen, og det sikrer sjovt turneret replik-pingpong. Samtidig er filmen en drengerøvs-fræk overskridelse af årtiers tabuer for pæn, Filminstitut-stemplet filmkunst – fuld af barneglæde ved pistoler og skyderi; uskrømtet i sin fryd over død og ødelæggelse; en forherligelse af en cool voldsmand (Bodnia), der har fundet sin egen moral og overlever fint på den konto; kvindefjendsk – pigerne er upålidelige mokker; hånsk over for mindretal – en bøsse sendes til helvede, fordi han er bøsse, og en indvandrer skildres som et evigt jamrende offer. Filmen spotter begreber som næstekærlighed og godgørenhed. Og som slutmorale belønnes den rare helt, fordi han har forvandlet sig til morder: I modsætning til bøssen kommer han med til himmels. – Alligevel er der et sært uskyldigt skær over filmen, som hvis børn leger med brandfarligt legetøj. Og så er der replikskiftet, efter at den ellers så uskyldige Arvid har mejet et helt rockband ned:
Harald (Kim Bodnia): Du ved godt, du lige har skudt et helt rockband, ikke?
Arvid (Dejan Cukic): Jo.
Harald: Det har jeg sgu’ altid godt kunnet tænke mig.
Arvid: Der er jo masser af dem.
Harald: Ja nemli’. Det er lige det. Man skal da ikke være
for fin til at komme af med
lidt aggressioner en gang imellem.
I Kina spiser de hunde. TV2, søndag kl. 20.55-22.30

*Meryl Streep er uvenligt – og uretfærdigt – blevet kaldt en fejlfrit arbejdende skuespiller-maskine. Det kan skyldes detalje-perfektionismen i de fleste af hendes præstationer, der er så varierede (de forskellige dialekter!), at det kan være svært at øjne hendes egen personlighed. Efter One Fine Day og ikke mindst Wes Cravens Music of the Heart, hvor hun spiller en violin-underviser i det fattige East Harlem, står hendes kunstneriske aktier imidlertid netop nu meget højt. Og i 1995 fik hun en af sine bedste roller som gårdmandskonen fra Iowa i den populære Broerne i Madison County, hvor hun gennemspiller en voksen, varm og
uglamourøs kærlighedshistorie med Clint Eastwoods forbløffende sensitive gentleman-fotograf. De to står godt til hinanden – og Eastwoods ligefremme, ukrukkede instruktion passer til
Meryl Streeps jævne, men
følelsesgrebne hverdagsfigur.
The Bridges of Madison
County/Broerne i Madison County. DR 2, onsdag kl. 19.50-22.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her