Læsetid: 1 min.

Fire grupper ved forhandlingsbordet

Ved forhandlingerne i Bonn om etableringen af en overgangsregering for Afghanistan deltager fire grupper
27. november 2001

Deltagerne
Den Nordlige Alliance
Alliancen, som p.t. sidder på det meste af magten på landjorden i Afghanistan, møder op med en delegation på 11 personer. Delegationen ledes af Yunis Qanuni, der er ’indenrigsminister’ i Kabul. Desuden deltager Haji Abdul Qadir, der er udnævnt til guvernør i Jalalabad. Nordalliancens formelle leder er Burhanuddin Rabbani, der har udnævnt sig selv til præsident i Afghanistan, har tidligere været leder i Kabul. Det var som præsident i det første overgansstyre i Kabul efter det Sovjet-støttede styres fald. Rabbani møder ikke op i Bonn.

Royalisterne
De kongetro støtter af den 87-årige eks-konge, Zahir Shah, møder op med ni delegerede. Denne gruppe kaldes også Rom-gruppen, fordi kongen er i eksil i den italienske hovedstad. Gruppen forsøgte at få pashtu-lederen Hamid Karzai med i delegationen, men han kan ikke forlade Kandahar-området, hvor hans styrker kæmper for at nedkæmpe talebanernes sidste bastion.

Peshawar-gruppen
Denne gruppe repræsenterer en sammenslutning af flere hundrede eksil-ledere fra den pashtunske befolkningsgruppe, som udgør 40 procent af befolkningen i Afghanistan. De samledes i sidste måned i den nordpakiskanske by Peshawar, deraf navnet på gruppen, der repræsenterer et Pakistan-venligt element i den kommende overgansregering i modsætning til eksempelvis Nordalliancen. Delegationen ledes af den religiøse leder Sayed Ahmad Gailani, og den er repræsenteret med fem delegerede.

Cypern-gruppen
Denne fraktion er egentlig opfundet af Iran, som i slutningen af 1990’erne ønskede at opbygge et modstykke til den royalistiske eksilregering i Rom. Den har forbindelser med Gulbuddin Hekmatyar, som i begyndelsen af 1990’erne kæmpede mod adskillige overgangsregeringer i Kabul med det resultat, at tusinder blev dræbt. Gruppen har fem delegerede med på konferencen i Bonn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her