Læsetid: 3 min.

Flere fodfejl kan give oprør i V

Venstrefolk er blevet banket på plads i udlændingespørgsmålet, men et oprør ulmer indefra, hvis Venstre begår flere fodfejl, vurderer kommunikationsekspert
10. november 2001

Mens de konservative i går tog afstand fra Venstres hårde kurs mod familiesammenføringer, bakkede Venstre-folk over hele landet op omkring Anders Fogh Rasmussens bebudede stramninger. Også selv om Farum-borgmester Peter Brixtofte satte fingeren på et ømt Venstrepunkt, da han torsdag aften gik på i TV 2 Nyhederne, og sagde, at »det ikke rager staten, hvem man gifter sig med.« I virkeligheden er mange Venstre-folk enige med Brixtofte, men de tør ikke bryde partidiciplinen, vurderer kommunikationsrådgiver Henrik Byager over for Information.
»Det har været Venstres mantra i Fogh og Uffes tid, at der ikke er kritik af ledelsen offentligt, og hvis der er, bliver kritikerne strittet ud eller får nogen over snuden. Uenighed og forskellige profiler giver kaos blandt vælgerne, og Venstre skal bare kigge på de Konservative, for at se, hvad det ender med,« siger Henrik Byager.
Han vurderer, at de mere rene liberalister vil bryde partidiciplinen og melde rent ud, hvis Venstres formand begår flere fodfejl i valgkampen eller taber terræn.
»Hvis valgkampen begynder at gå skævt for Venstre, hvis der kommer flere fodfejl, eller han ikke formår at sætte sig igennem, så tror jeg, nogle af de folk kommer frem. For der er kredse i Venstre, som mener, at den midtersøgende linje er alt for udflydende og for lidt liberal. Så vil der komme et opgør enten i slutspurten eller efter, om, at det ikke gav pote, så må man komme tilbage til rødderne og det liberale menneskesyn,« siger Henrik Byager.
Han henviser til fodfejl som da Anders Fogh Rasmussen sad ved siden af Birthe Rønn Hornbech, mens hun bebuede, at man ville stramme familiesammenføringerne over for især tyrkere og pakistanere.
Først dagen efter lagde Anders Fogh Rasmussen afstand til sin retsordfører.

Ingen sød musik
Brixtofte har derimod udnyttet situationen til at profilere sig selv, mener Byager.
»Der er jo en kendt historie, at der ikke er sød musik mellem Brixtofte og Fogh. Brixtofte ville også være formand. Nu har han chancen for at bryde diciplinen ustraffet, fordi han refererer til sit kommunale projekt og erfaring. Det nyder han i fulde drag. Han kan argumentere for, at han er i en kommunal valgkamp, og der må hans vælgere ikke tro, at han på disse spørgsmål mener det samme,« siger Byager.
»Brixtofte nyder det i fulde drag. Det spiller en rolle, at han selv blev verfet ud, da han brød linjen og mistede sit ordførerskab på et skattepoltisk udspil, som var i fuld overenstemmelse med Venstre, men som på det tidspunkt ikke var passende i forhold til strategien.«
I går fik Peter Brixtofte opbakning af en enkelt partifælle, folketingskandidat i Århus, Freddy Dam, der mener, at valgkampen burde handle om at tiltrække udlændinge og ikke afvise dem.

Haarders frie valg
»Hvis først det lykkes at få flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet, er jeg enig med Peter Brixtofte i, at det må være op til folk selv, hvem de vil gifte sig med,« siger Freddy Dam til Ritzau. Mens en Venstre-ideolog som Bertel Haarder og en praktisk politiker som amtsborgmester Kresten Philipsen begge understreger, at de støtter Fogh.
»På den ene side skal folk have lov til at gifte sig med den, de vil. På den anden side kan man omvendt ikke have, det udvikler sig, som det gør. Så er det så spørgsmålet om, man overhovedet kan finde måder at regulere det på,« siger Kresten Philipsen til Information.
Medlem af Europaparlamentet, Bertel Haarder, er også »fuldstændig enig i det Anders Fogh Rasmussen har sagt.« Haarder mener, at formålet med at ophæve retskravet i familiesammenføringer, er at hjælpe de unge med at modstå forældrenes pres til at indgå arrangerede- eller tvangsægteskaber.
»Det vigtige er, at retskravet bliver fjernet, så man kan hjælpe de unge til at foretage et frit valg. Hvis et ungt par så kan dokumentere, at de kender hinanden inderligt, så har vi da ikke sagt, at det skal være umuligt at få familiesammenføring. Man skal bare ikke være garanteret det,« siger Bertel Haarder til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her