Læsetid: 2 min.

Forlig giver Microsoft-sejr

På begge sider af tre-årig strid om softwarekoncernens monopolpraksis kaldes et forlig med Bush en ubetinget sejr for Bill Gates
3. november 2001

BOSTON – For en multinational amerikansk koncern er det altid en god ting at have en ven i Det Hvide Hus.
Det har Bill Gates’ softwarekoncern Microsoft Corp. haft siden januar, og i går kom det første konkrete tegn på, at præsident George W. Bush ser med mildere øjne på monopolistens forseelser end forgængeren Bill Clinton.
Efter en tre år lang retssag, hvor en distriktsdomstol kendte Microsoft skyldig i at have misbrugt sin monopolstatus i styresystemer til personal computers og en føderal ankedomstol i store træk bekræftede denne dom, indgik Bush-regeringen og selskabet i går et mindeligt forlig.

Domstol ignoreret
Hele vejen rundt bliver forliget kaldt en uforbeholden sejr for Microsoft. Det kræver kun, at softwarekoncernen ikke må afstår fra at forlange af pc-fabrikanter, at kun Microsofts ikoner – f.eks. internet explorer og instant messaging – bør stå på startskærmen. Endvidere skal softwarekoncernen underrette sine rivaler om de koder, deres produkter skal bruge indenfor styresystemet Windows. Aftalen varer i fem år og kan blive fornyet i yderlige to år. Et panel af tre uafhængige eksperter skal fortløbende vurdere, om Microsoft giver andre softwareprodukter til internettet mulighed for at konkurrere indenfor Windows-systemet.
Tidligere i år bekræftede en temmelig konservativ føderal ankedomstol, at Microsoft har misbrugt sin monopolstilling på markedet for styresystemet til at tvinge adgang for sine produkter til især Internet på bekostning af andre firmaers tilbud. Men ifølge forliget med forbundsregeringen vil Microsoft kunne fortsætte med at knytte sine produkter til Windows.
»Justitsministeriet har øjensynligt valgt at ignorere ankedomstolens dom,« siger Kenneth Starr, advokat for flere af Microsofts konkurrenter.

Aktierne steg
Den kendte ekspert i teknologi og demokrati, Lawrence Lessig fra Stanford University, siger til Los Angeles Times: »Én af de bedste mekanismer til at overvåge og kontrollere Microsoft har altid været at lade konkurrenter få fri adgang til Microsofts produkter. Det ville befordre evnen til at udvikle, og det er positivt. Men det ser nu ud til at være afhængig af Microsofts gode vilje, og det er noget, vi bør forholde os skeptisk til.«
Distriktsdommer Thomas Jackson havde i sin oprindelige kendelse valgt at sanktionere Microsoft for sine forseelser. Han foreslog at opsplitte koncernen i to selskaber for at sikre en fri konkurrence i branchen. Men det afviste ankedomstolen som en for hård straf. I henhold til det forlig, der er indgået, slipper Microsoft helt for at blive sanktioneret.
»Der er ingen tvivl om, at dette er en triumferende sejr for Microsoft,« sagde David Yoffie, professor på Harvard Business School og tidligere rådgiver for selskabet, til New York Times.
Heri var justitsminister John Ashcroft lodret uenig.
»Forliget vil sætte en stopper for Microsofts ulovlige adfærd garantere, at forbrugerene har større valgmuligheder, når de skal købe og arbejde med computere,« sagde han i går.
Microsofts aktier steg seks procent i værdi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu