Læsetid: 3 min.

Fri hver weekend

Lige nu er det verdens bedste job, sagde Silkeborgs træner Morten Bruun efter sejr Brøndby
26. november 2001

Fodbold
»Nu kan du godt tørre det smørede grin af,« sagde en journalist foran omklædningsrummet på Brøndby stadion til Morten Bruun.
»Nej, det skal sidde der en hel uge!« replicerede Silkeborg-træneren.
1-0 over Brøndby på det stadion i Danmark, hvor »det er sværest at spille og vinde, er stort for Silkeborg,« sagde den 36-årige, journalistuddanede overgangs-træner.
Og det bliver særlig stort, når man er træner for et hold, der som dead last vinder 1-0 over Brøndby. Det ubestridte og i 12 ligakampe ubesejrede tophold, som i torsdags spillede 1-1 i UEFA Cupen i Parma. Tilmed havde Silkeborg ikke scoret i de syv foregående kampe på Vestegnen.
I går scorede midtbanespilleren Ulrik Pedersen til 1-0 på et hovedstød, der ikke var en headning på mål, men en vellykket forlængelse af Brian Pedersens giftige skruede hjørnespark.
»Det er en detalje, vi har indøvet under Morten – og som også gav mål mod AaB. Jeg stod faktisk på baglinjen foran forreste stolpe, på den gale side af bolden. Jeg forlængede skruningen udad-bagud, så bolden sejlede over alle og lande i sidenettet ovre i den anden ende af målet,« sagde Ulrik Pedersen, tidligere OB.
Han roste Bruun for at have organiseret og styrket den bageste 4-backkæde – »ligesom Roy Hodgson i FCK, ham har jeg luret på,« sagde Bruun selv.
»Lige nu har jeg verdens bedste job ... Men det havde jeg nok ikke sagt, hvis vi havde tabt 5-0,« sagde Bruun, da han blev spurgt, om han efter fire ligakampe med to sejre (over AaB og Brøndby), en remis (mod Viborg) og et nederlag (til AB) blev spurgt, om han nu havde fået lyst til et permanent træner-job.

Far til tre
Bruun er ansat til turneringsafslutningen i maj 2002, og derved bliver det.
»Jeg har tre små børn, og det passer ikke med et permanent træner nu. Presset på en som træner ikke er så hårdt, som jeg havde troet. Jeg føler faktisk, at jeg har mere fri i
week enden, end da jeg selv spillede og var fokuseret på søndagens kamp. Når jeg har holdt taktikmøde og spist frokost med holdet lørdag, så føler jeg, at jeg har fri. Jeg kan ikke gøre mere, for jeg er ikke inde på banen om søndagen. Som træner kan jeg ikke begå den afgørende fejl, som kører i hovedet på én som spiller både før og under en kamp,« sagde præstesønnen Bruun, der har spillet over fire hundrede turneringskampe for Silkeborg, vandt EM 1992t.

Agterlanterne
For en måned siden bad »hans klub« ham tage orlov fra jobbet som webmaster i SIF og som lærer på idrætshøjskolen i Århus, for at afløse den fyrede cheftræner Benny Johansen. Silkeborg var den rødeste agterlanterne i SAS-Superligaen siden HFK Sønderjylland, da Morten Bruun trådte til sidst i oktober. Med en programerklæring om at sparke til spillernes indstilling og indsatsvilje.
»Når jeg ser en Thomas Poulsen med forbinding om hovedet (syet med flere sting i pausen efter en flænge i hovedet) kaste sig ind i alle tacklinger, så ved jeg, at spillerne har hørt, hvad jeg har sagt til dem,« sagde Bruun efter holdets syv points i fire kampe – plus en pokalsejr over Skjold.
«Som vi spillede i dag mod Brøndby, er det absurd, hvis vi rykker ud, selvom vi drog fordel af, at Brøndby-spillerne var mærket af den hårde 1-1 kamp mod Parma i torsdags. Peter Madsen, der har vist international klasse, nåede ikke op i gear i dag,« sagde Bruun om det stive hjemmehold, der først i kampens sidste kvarter fik skabt egentlige chancer, hvoraf Madsen brændte de største.
Morten Bruun lægger ikke skjul på, at han ikke har den træner-uddannelsesmæssige kompetence, som andre i SAS Ligaen: »Men jeg kender Silkeborg. Jeg hænger så at sige i væggene, og jeg ved, hvordan tingene skal gøres, for at det fungerer.«
»Egentlig skulle det ikke være nødvendigt at fortælle en professionel, at der ikke skal ryges i omklædningsrummet og ikke tales i mobiltelefon i bussen på vej til en kamp. Motivation til træning burde også være en selvfølge, men det er det ikke altid.«
»På en måde er det at arbejde med professionelle fodboldspillere det samme som børneopdragelse – man skal sige det indlysende på en overbevisende måde. Det er jeg ret god til, har jeg opdaget, måske fordi jeg kender hvert hjørne og hver gærde, man kan springe over,« sagde Morten Bruun i Brøndby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her