Læsetid: 4 min.

Frygten rykker mod vest

Offentliggørelsen af terrorplaner om at sprænge broer i luften, har skabt debat, kritik og frygt. Samt nedskudt en kulturel institution....
5. november 2001

San Francisco – Den amerikanske kultur og økonomi er historisk blevet skabt gennem en bevægelse mod vest. Nybyggerne fra ’the old country’ kom først til den amerikanske østkyst. Nogle drog videre mod vest over prærien, trodsede sult og indianere, i et håb om at komme til landet fyldt med rigdom.
Flere fulgte siden i deres spor, der lovede lykke og håb til alle. Med den californiske guvernør Gray Davis’ beslutning om at fortælle offentligheden, at hans kontor ligger inde med ’pålidelige’ oplysninger om, at formodede terrorister har planer om at rette et attentat mod fire navngivne broer i staten, er frygten nu også rykket mod vest.
Dens spor er ikke fyldt med drømme og håb, men med frygt, bristet uskyld og hvidt pulver med dødelig virus.
Af de fire broer, som Gray Davis udpeger som mulige bombemål, rager en bro højere op end nogen anden.
Det er Golden Gate Bridge – netop et symbol på den amerikanske drøm og teknologiske evner. En bro, der forbinder San Francisco med den velhavende Marin kommune, og som symboliserer ’the final frontier’ – indtagelsen og civiliseringen af det vilde vesten. Men trods Gray Davis’ konkrete advarsler om terrortrusler mod broen, var befolkningen omkring San Francisco ikke ramt af panik gennem weekenden.
»Her ser ud, som der plejer,« oplyser brovagten på Golden Gate Bridge.
»Det vil sige, at broen ligner en parkeringsplads indhyllet i tyk tåge. Bilerne holder i lange køer, som kun bevæger sig langsomt. Med andre ord – alt er som det plejer.«
De eneste ændringer er en øget tilstedeværelse af militær og politi. Ved opkørslen til Golden Gate Bridge står kamuflageklædte militærfolk med maskinpistoler. Over broen høres lyden af militærhelikoptere, mens hurtiggående både patruljerer under broen.
»Jeg ved ikke, om det hjælper noget,« siger en gående på broen. »Men det giver en følelse af tryghed.«

Kontroversielt valg
Selv om truslerne om at nedbringe broer i Californien har gen-introduceret tidens faremonomenter og usikkerhed, så er det selve Guvernør Gray Davis’ beslutning om at offentliggøre advarslen, der har skabt den største debat. Dels var hele meningen med oprettelsen af et kontor for ’hjemlandets sikkerhed’, med Tom Ridge i spidsen, at nationen skulle tale med en stemme. Det skulle indgyde respekt og vise, at Bush-administrationen har tingene under kontrol.
At der nu kommer advarsler fra alle mulige sider, har slået læk i denne beroligende strategi, selv om Bush – selv tidligere guvernør – har ladet forstå, at han respekterer Gray Davis’ beslutning.
Dels ser flere politiske iagttagere Gray Davis’ beslutning som en politisk aktion, der skal sikre ham genvalg i år 2002. Gray Davis position i Californien har lidt flere nederlag i den senere tid – fra økonomisk nedgang til den groteske energikrise, der prægede staten i foråret.
Ved at overtrumfe FBI og gå enegang med sine advarsler om bombetrusler, kan Gray Davis fremstå som en lokal politisk figur, der har styr på tingene og måske nyde godt af det ønske om at slutte op om sine politiske ledere, som hele USA for tiden oplever.
»Alle politiske ledere, inklusiv Gray Davis, ønsker i disse dage at være Rudy Giuliani,« siger Sherry Bebitch Jeffe – en lokal politisk iagttager – med en henvisning til New Yorks borgmester, der i kraft af terrorhandlingerne har opnået ny heltestatus.
Men den modsatte effekt er imidlertid også en mulighed.
»Ingen ønsker at fremstå som kontroversiel i en tid, hvor landet skal stå sammen. Dette kan meget vel have en negativ politisk effekt på Gray Davis,« siger en anden politisk iagttager.
Gray Davis afviser enhver tanke om, at hans advarsler skulle være politisk motiverede. Han henviser til, at han som ansvarlig for statens sikkerhed ikke kan lade bombetrusler forblive hemmelige.
Selv om advarslerne om bombespringninger i Californien nok har rykket frygten nærmere, så har intet i staten været det samme siden den 11. september. Økonomien har oplevet endnu et dyk, hvilket præger statens to økonomiske magtcentre – Silicon Valley og Hollywood.

For meget virkelighed
Og mens visse firmaer i Silicon Valley har oplevet fremgang i takt med ønsket om at se teknologiske løsninger på krisen i form af øget overvågning og tættere registrering af telefonsamtaler og e-mails, så er situationen i Hollywood snarere præget af mentalitetsforandring. Amerikanere ønsker ikke længere at se voldsfilm eller ’reality-shows’ på tv.
Virkeligheden er skræmmende nok, som den er med bombetrusler og breve, der indeholder dødelige sygdomme. Med Gray Davis’ advarsler om bombetrusler mod en række broer i Californien er denne frygt afgjort rykket nærmere.
»Før var det hele en smule surrealistisk,« siger en cyklist på Golden Gate Bridge. »Nu er det blevet meget mere virkelighed.«
Og virkelighed er et fremmedord i en stat, der mere end nogen anden geografisk lokalitet ernærer sig ved at skabe – og fastholde – drømme. Så selv om truslerne er rettet mod fire fysiske broer i Californien, så er det egentlige offer snarere en kulturel institution. Det er den californiske livsstil – præget af ubekymrethed, drømme og evig ungdom – der er blevet skudt i sænk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her