Læsetid: 5 min.

Ingen indvandrer-slagsmål her

Hvor de fleste kommuner gør, hvad de kan for at komme af med flygtninge og indvandrere, har man i Svinninge valgt at gøre det til en opgave for alle i kommunen at tage vel imod de nye borgere
19. november 2001

Fra Fanø til Dragør
Er der et sted, kommunalpolitikere normalt er i stand til at udvise en usædvanlig kreativitet, er det, når der skal udtænkes snu planer for, hvordan man undgår, at kommunen skal modtage flygtninge, når staten deler ud med rund hånd.
Og når flygtningene først er ankommet i lokalområdet, så er det mest af alt på tålt ophold, at de opholder sig blandt kommunens borgere.
Men i Svinninge på det nord-vestlige Sjælland har man valgt en anden strategi. Her har man i samarbejde med nabokommunen Jernløse nedsat et lokalt integrations-udvalg, der skal tage vel imod flygtningene og sikre, at de bliver hurtigt og smertefrit integrerede i lokalområdet.
Og så har den politiske ledelse tydeligt markeret, at det er hele kommunens pligt at tage vel imod de nye borgere.
»Det, at borgmesteren har meldt klart ud, at integrationen af flygtninge er en fællesopgave for alle i kommunen, har virket utroligt positivt på alle niveauer. Så er fundamentet for integrationen til stede med det samme.«
Preben Bech, der er ansvarlig for integrationen af flygtninge i det vestsjællandske samarbejde mellem Jernløse og Svinninge kommune, har netop rejst sig.
Han retter på den sort-grå højhalsede pullover, holder fast i højre ærmespids og trækker den forvaskede røde cowboyjakkes højre ærme halvt op af armen, da han pludselig kommer i tanke om en tilføjelse.
»Når der er nogle respekterede borgere i lokalsamfundet, som tør være foregangsmænd og stikke lappen ind over disken nede i Brugsen og sig ’go dav Muhammed’, så gør det en forskel. For så kan andre mennesker, der måske er mere tilbageholdende, se, at Muhammed ikke er så farlig endda. Og det gælder, uanset om det er mange eller få flygtninge, den enkelte kommune modtager,« siger han, og fortsætter sin påklædning.
Preben Bech har tidligere arbejdet med uledsagede flygtningebørn i København, men opgav i foråret storbylivet til fordel for livet i en Venstre-ledet landbokommune. Det har han ikke fortrudt.
»Fordelen er, at den sociale integration af flygtningene er mulig herude. Der er så få fremmede i byen, at folk lærer de ny borgere at kende på ansigterne. Så selv om det er afghanere, vi modtager for tiden, og betingelserne for deres integration jo ikke er blevet nemmere her på det sidste, så er det helt klart muligt at integrere dem.«
»Jeg er afgjort modstander af tvang, men når man med integrationspakken tvinger folk til at blive boende i tre år samme sted, i en kommune som Svinninge, så lærer folk dem at kende, de kommer ind i lokalmiljøet på en hel anden måde, end hvis de klumpede sig sammen i en større by.«
»Men så har det altså også en effekt, når borgmesteren melder så klart ud, som han har gjort. Det gør alt andet lige deres chancer væsentlig større.«

Ingen slagsmål her
»Der er ikke de store slagsmål i Svinninge kommune. Men de har sat’me været der.«
Anker Hansen, herrefrisør i Gislinge, tørrer hænderne af på siden af sin grønne frisør-jakke. Han klør sig i det velplejede, mørke fuldskæg. Slagsmålene, han hentyder til, er dem, der var, dengang man i starten af 1980’erne, forsøgte at nedlægge Gislinge skole og lade børnene overgå til Svinninge Skole.
»Men lige nu og her er der ikke rigtig noget, der mangler, eller noget der ophidser folk. Og hvis der ikke er noget at råbe op om, hvorfor skal man så råbe op,« spørger han.
– Hvordan er mulighederne for tilflyttere at blive en del af lokalsamfundet?
»Ja, hvis man flytter hertil og ikke selv siger noget til nogen og ikke selv tager initiativ, så... «
– Hvad hvis det er flygtninge eller indvandrere?
»Man skal jo ikke forvente, at det er som en gammel Morten Korch film, hvor de kommer anstigende med Madame Blå, så snart man får sat kufferten. Og hvis man spørger, hvad de egentlig skal her, så er man jo racist.«

Kommunal-snak
Borgmester Søren Christensen er en stilfærdig Venstre-mand, i grå trøje, hvid, bred-stribet skjorte og sort slips. Kontoret er spartansk, næsten nøgent.
»Vi har ingen store, uløste problemer her i kommunen,« siger han.
Gulvet er af linoleum, bagvæggen kommunal-blå, sidevæggene hvide. Bag det lyse Alvar Alto-lignende bøge-skrivebord en lys bøge reol med tre kommunevimpler fra venskabskommunerne: Én med et egern, én med skistavsfane fra Trysil kommune i Norge, der hvor skiene kommer fra, og én uden noget lokaliserbart motiv.
»Vi vil gerne fastholde service-niveauet for de ældre og på børne-området. Vi har jo pasningsgaranti her i kommunen.«
I nabo-reolen ti røde mapper, seks grønne, to blå og en gul.
»Nej, vi har ingen problemer med, at kontanthjælpsmodtagere fra København kommer hertil og slår sig ned. Så vi føler ikke, at vores kommune er udsat for det, du kalder ’social turisme’.«

Klokken lort
På socialkontoret, der ligger ret udenfor borgmesterkontoret, er der travlhed. Telefonerne ringer. Folk går ud og ind. En yngre mand, der meddeler, at han har været på revalidering, men nu har fundet en læreplads i Roskilde, skændes højlydt med en socialrådgiver. Bagved står en ung, let forsagt flygtninge- eller indvandrer-familie med spædbarn og venter pænt på, at det bliver deres tur. Begge står med foldede hænder og blikke slået ned.
»Hvis jeg skal køre klokken lort om morgenen, så bliver det et problem, nemlig.«
Den unge mand foran i køen smælder ufortrødent videre på socialdamen, der forsøger at sige noget udglattende.
»Det ved jeg ikke noget om. Det må I sgu selv holde styr på,« lyder det.
Flygtningefamilien siger ikke noget.
På Svinninge Kro ’Kernen’ spilder de Für Elise med diskotrommer. Det står formentlig godt til plastikblomsterne, de orange-stribede møbler, det røde gulvtæppe og de mørkegrønne gardiner. Lokalavisen Jyderup Posten har tema om julefrokost og kan berette, at det er nu, man skal booke, hvis man nå det inden jul.

FAKTA
Svinninge i tal
*Indbyggere: 8.597
Skatteprocent: 21,9
Grundskyldspromille: 26,4
*Borgmester: Søren
Christensen, V
*1. Viceborgmester: Jørgen Hass, A
*Kommunevalget 1998
Vælgere: 4.768
Stemmeprocent: 72,7
A: 730 (3)
B: 765 (3)
C: 314 (1)
F: 219 (1)
O: 152 (0)
V: 1.004 (4)
L (borgerlisten): 225 (1)

*Dette er den femte artikel i serien fra en rejse gennem det kommunale Danmark. De fire foregående blev bragt 7., 10.-11., 13. og 16. november

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her