Læsetid: 4 min.

Ingen pjank i Nyborg

De fleste kommuner satser på vækst og på at fastholde et lokalt erhvervsliv. I Nyborg går man den anden vej og satser på at blive en bosætningskommune – så må arbejdspladserne ligge et andet sted
16. november 2001

Fra Fanø til Dragør
Storebæltsfærgernes tid er – når man ser bort fra et midlertidigt otium på Gedser-Rostock-ruten – et overstået kapitel. Nyborg, har måttet vinke farvel til en mere en 1000-årig historie som central dansk havneby. Bevares, der er da stadig lystbåde og fritidssejlere, der lægger vejen ad Nyborg, men transporten over det store bælt følger nu om dage broen.
Så Kong Frederik IX, færgen, ligger stille hen, ligesom sin royale navnebror, og havnen, der engang var et af Danmarks trafikale knudepunkter, er ganske øde. Bortset fra mågerne er der intet, der rører sig. Det er der til gengæld på borgmesterkontoret. Det tager dem ikke meget mere end et par minutter at få trommet en viceborgmester og en kommunaldirektør sammen – borgmesteren er på ferie, understreges det beklagende – på trods af, at jeg kommer uanmeldt.

Bo her, arbejd der
Og Nyborg kommune ér hårdt ramt af færgernes forsvinden, forsikrer de.
»Økonomien kunne have været bedre,« som Nyborgs viceborgmester, Bjarne Vibæk, udtrykker det.
»Nyborg kommunes økonomi har set meget sort ud, vi har i en årrække været en af de mest gældsplagede kommuner i landet,« fortæller han.
I forbindelse med Storebæltsbroens opførelse ændrede man strategi i kommunen og satsede på at blive en ’bosætnings-kommune’, altså en kommune, hvor folk nok bor, mens de arbejder et andet sted – f.eks. Odense.
Og for at være attraktiv som beboelses-kommune er man nødt til at kunne reklamere med gode sociale ydelser, så Nyborg satsede hårdt på at tilbyde børnefamilierne gode muligheder med pasningsgaranti, og derfor har man inden for de sidste fem år har opført tre nye børnehaver. På ældreområdet har man i samme tidsrum opført tre nye plejecentre.
Men det koster, så både Bjarne Vibæk og kommunaldirektør Claes Jakobsen, ser økonomien som det centrale tema i den kommunale valgkamp.
Vi er fynboer jo...
Vi sidder på borgmesterkonteret på Nyborg Rådhus. Det er fyldt med vaser, skulpturer og andet tingeltangel. Gaver fra byens fornemme gæster. Ligesom i borgmesterkonteret i Kolding indtager de japanske gaver en central plads – og det på trods af, at Nyborg ingen venskabskommuner har i den del af verden.
For enden af bordet hænger et stort maleri af N. Lindberg fra 1946-47, der viser en muskuløs ungersvend med ambolt og hammer.
Jeg spørger dem, om de i Nyborg – som i Kolding – har efterset beredskabsplanerne efter den 11. september. Det har man ikke. Og hverken Claes Jakobsen eller Bjarne Vibæk ligner nogen, der kunne finde på at sætte et eftersyn i gang.
– I Kolding fortalte borgmester Per Bødker Andersen ellers, at kommunens borgere virkede noget utrygge efter den 11. september. Hvordan med folk i Nyborg?
»Her er folk ikke utrygge. Her går man ikke op i sådan noget...« ... pjat, kunne Vibæk have svaret, men bliver afbrudt af kommunaldirektøren.
»Vi er fynboer jo...«
De smiler begge to, mens sætningen hænger i luften. Ikke noget pjank på Fyn.
Stemmer fra fængslet
Et andet sted i Nyborg er der heller ikke ligefrem lagt op til morsomheder. Faktisk virker den røde fængselsmur og pigtrådshegnet omkring Nyborg Statsfængsel alt andet end indbydende. Det er nu nok heller ikke meningen.
Overvagtmester Bjarne Nielsen tager imod. Han er en stout herre et sted i slutningen halvtredserne, begyndelsen af tresserne, med gråt hår og grå hud, iført mørkeblå uniformsgenser over den hvide uniformsskjorte. Nøglebundtet klirrer.
Han går med raske skridt over gården ind i modtageafdelingen og stopper op foran den aflåste dør ved siden af en række akvareller med nøgne damer i frække positioner, og spørger, om jeg har ulovlige effekter med ind i fængslet.
Det har jeg ikke, så han åbner døren til børnelegepladsen med rutsjebane, legehus og en legotavle med navnene ’Mariza’ og ’Michele’ på.
Vi sætter os ind i modtagerummet, og Bjarne Nielsen fortæller om proceduren for de indsattes deltagelse i valget.
»De indsatte brevstemmer, ligesom alle andre folk, der brevstemmer,« fortæller han.
»Det er det samme materiale fra Indenrigsministeriet, som alle andre steder. Det er vigtigt for os, at alle er klar over, at der er afsteming. Vi sætter opslag op, men det er de indsatte selv, der skal henvende sig, hvis de vil stemme,« siger han med korte, næsten abrupte sætninger.
»Der er ikke så mange, der stemmer ved kommunalvalg som landsgennemsnittet. Det er væsentligt lavere. Der er mange flere, der stemmer ved folketingsvalg.«
Bjarne Nielsen forklarer, at det formentlig skyldes, at der nok er mange af de indsatte, der har nogen synderlig tilknytning til hjemkommunen. Især ikke dem, der er under et længere ophold i fængslet. Men hvad de stemmer, ved han ikke.
»Det er jo en hemmelig afstemning,« siger han.

En journalist vil ud
Walkie talkien skratter. Han rejser sig for at hente de indsattes tillidsrepræsentant, som har lovet at tale med mig, og lader mig tilbage i modtagestuen. Det er en gammel celle. Gitter for vinduerne, en vask, en seng, et bord og to stole og så en dør, der kan låses udefra.
Nogle nøgler klirrer. Døren for enden af gangen låses op, og en vogter kommer hen til mig.
»Er det dig, der er ham journalisten?«
– Ja.
»Jeg må desværre meddele dig, at de indsattes repræsentant alligevel ikke ønsker at deltage.
– Jamen, vi havde jo en aftale. Det er derfor, jeg er kommet helt til Nyborg.
»Ja, men han vil ikke. Og vi kan jo ikke så godt tvinge ham til at tale med dig.«
– Nej.
Han buzzer på ringklokken til manden i buret.
»Jeg har en journalist, der gerne vil ud.«
»Jamen, så lukker vi ham ud.«
»Ja.«
Bzzz.
Døren åbner, vi sluses igennem, forbi akvarellerne med de nøgne damer, ud i gården, og gennem portvagten.

*Dette er den fjerde artikel fra en rejse gennem det kommunale Danmark. Tidligere artikler blev bragt 7., 10.-11 og 13. november.

FAKTA
Nyborg i tal
*Indbyggere: 18.702
Skatteprocent: 22,2
Grundskyldspromille: 20
*Borgmester:
Niels V. Andersen, A
1. Vice-borgmester:
Bjarne Vibæk, A
*Kommunevalg 1997
Vælgere: 14.616
Stemmeprocent: 68,9
A: 4.171 (8)
B: 155 (0)
C: 1.055 (2)
F: 744 (1)
O: 598 (1)
V: 1.726 (3)
Z: 88 (0)
N (Nyborgerne) 1.362 (2)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her