Læsetid: 2 min.

Til kamp mod regeltyranni

Administrationsbyrderne er på vej ned i fuld fart – virksomhederne har bare ikke opdaget det, siger Ole Stavad
19. november 2001

Ministeren
Små og store virksomheder klager over dynger af regler og tidskrævende administration, men regeringen har erklæret regeltyraniet kamp til stregen. Virksomhederne har bare ikke opdaget det endnu, siger erhvervsminister Ole Stavad.
»Vi anerkender i allerhøjeste grad, at adminstrationsbyrderne er for tunge. Derfor vil du ikke kunne finde nogen periode i danmarkshistorien, hvor der har været sat så mange ressourcer ind på forenkle tingene,« siger Ole Stavad.
Siden ministeriet oprettede en task force til at lette administrationsbyrderne, er byrderne stagneret siden 1999. Virksomheder, der bruger IT, har fået lettet administrationen med 25 procent, og nye endnu ikke offentliggjorte tal, viser et yderligere fald for firmaer, der bruger IT.
Til næste år indføres ’Letløn’-systemet for alle virksomheder, som er et system, der samler al kontakt mellem myndigheder og virksomheder på et sted.
»Det betyder, at man indberetter alt et sted på en gang til Told og Skat, og de sørger for, at andre myndigheder får oplysninger, så man ikke skal henvende sig fra Herodes til Pilatus. Erhvervslivet skønner selv, at det vil give dem en administrativ lettelse på en miliard kroner,« forklarer Stavad.
Håndværksrådet, der organiserer 83.000 mindre virksomheder, anerkender, at der er mange gode initiativer.
»Men selv om man har en afdeling i Erhvervs- og Selskabstyrelsen, som arbejder meget professionelt med det her, så er konklusionen alligevel, at der kommer det ene lovkompleks efter det andet, som gør at virksomhederne år efter år oplever, at de skal bruge masser tid på at sætte sig ind i ny lovgivning, og at byrderne ikke bliver mindre. De gode intentioner bliver ikke prioteret i forhold til andre politiske mål,« siger cheføkonom i Håndværksrådet, Søren Nicolaisen.
Især de forskellige arbejdsmiljø-regler opleves som meget administrations tunge og dyre i afgifter, siger han, og bliver bakket op fra uventet kant, nemlig SF.
»Hele området skal have et kasseeftersyn. Jeg har fået mange henvendelser om arbejdsmiljøregler, og det er vi simpelthen nødt til at forenkle administrativt. Kan vi rive blanketter i stykker, gør vi det. Jeg vil hellere have, at erhvervslivet synes, det er sjovt at være med til at forbedre arbejdsmiljøet, fordi det gør det billigere for dem selv og for samfundet,« siger Ole Sohn, men understreger, at SF ikke giver køb på arbejdsmiljøet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her