Læsetid: 3 min.

Kasparovs hævn

Det russiske skakgeni besejrede det tjekkiske landshold
5. november 2001

Skak
Garri Kasparov har gjort det igen: Besejret et landshold fra en stærk europæisk nation i en simultanmatch. Denne gang gik det ud over Tjekkiet, der stillede med følgende kvartet: Mowsejan, Hracek, Babula og Oral.
Rammen var den fornemst tænkelige. Man spillede i den historiske balsal på slottet Hradcany i Prag, og på megaskærme kunne det sagkyndige publikum følge slagets gang. Kasparov var favoriseret en smule med hensyn til betænkningstiden: Hvor tjekkerne havde to timer og 30 minutter til de første 50 træk og en halv time til resten af partiet, havde Kasparov tre timer til de første 50 træk og en hel time til resten. Han skulle jo også movere sig rundt mellem de fire brætter og kunne risikere, at hans betænkningstid gik på alle ure.
Man spillede to runder. I første omgang vandt Kasparov 2,5-1,5 ved hjælp af to gevinster – over Mowsejan og Babula – og en remis, nemlig mod Hracek. Derimod måtte han i rundens længste parti kapitulere mod Tomas Oral, der hev sejren hjem efter 74 seje træk.
I anden runde forbedrede Kasparov sin præstation – denne gang kom sejren nemlig til at lyde på 3-1.
På de to øverste brætter holdt Mowsejan og Hracek remis efter henholdsvis 36 og 35 træk, mens Babula atter måtte ned (efter 44 træk). Og på fjerdebræt fik Kasparov hævn for nederlaget til Oral i første runde, da han gav sin modstander følgende ’Oral-massage’:
1.c4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.g3 e6 6.Lg2 Lc5 7.Sb3 Le7 8.Sc3 d6 9.Lf4 0-0 10.0-0 Sh5 11.Le3 Se5 12.c5 d5 13.Ld4 Sc6 14.e4 Sxd4 15.Dxd4 dxe4 16.Dxe4 Sf6 17.De5 Ld7 18.Lxb7 ...
Dette er en bonde lige ned i posen, sort har for mig at se ingen kompensation, men han skulle jo have løberen i spil.
18. - Db8 19.Dxb8 Taxb8 20.La6 Lc8 21.Lb5 Lb7 22.c6 La8 23.Tfd1 Lb4 24.Sd4! Lxc3 25.bxc3 e5 26.Sf5!? Txb5 27.Se7+ Kh8 28.c7 Lb7 29.Tab1 Txb1 30.Txb1 La6 31.Tb8 Te8 32.c4 g6?
Dette er den afgørende fejl. Oral skulle have skaffet sin konge det fornødne lufthul ved at rykke h-bonden frem i stedet. Nu falder korthuset sammen efter:
33.Sd5!
Hvid vinder den investerede officer tilbage med nem gevinst: 33. - Tc8 – hvad ellers? - 34.Sxf6 Kg7 35.Txc8 Lxc8 36.Se8+. Opgivet.

Varm luft fra Karpov
Kasparov får for øvrigt snart mulighed for at revanchere sit forsmædelige nederlag til Kramnik i VM-matchen efteråret 2000 i London.
I forlængelse af at FIDE i slutningen af denne måned indleder sit VM i Moskva skulle de tre store K’er – Kasparov, Kramnik og Karpov – havde spillet en eksklusiv mindeturnering til ære for Mikhail Botvinnik, men Karpov har pludselig valgt at satse på FIDE-VM i stedet.
Og det er, hævder han, skam ikke, fordi han er bange for at få stryg af de to andre K’er, men udelukkende fordi han føler, at tiden er inde til at hente VM-titlen hjem til ’Moder Rusland’. Og i Moskva er han jo på ’hjemmebane’, som Anand var det sidste år i New Delhi, fortæller han videre. Glemt er alle hans kontroverser med FIDE – i hvert fald for en tid.
Så nu får vi altså i stedet en uofficiel revanchematch mellem Kasparov og Kramnik.
Og så bliver det spændende at se, hvad Karpov kan gøre for Moder Rusland – det kunne være interessant, hvis han i løbet af turneringen tørnede ind i Fatter Heine. For som vi forleden kunne berette, er Danmarks stærkeste spiller Peter Heine Nielsen alligevel med i feltet, når det går løs i den russiske hovedstad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her