Men kedeligt har det ikke været
Fodboldhistorie
Du godeste, hvor har der dog været mange sære skæbner i FC København.
Prøv bare at tænke på ham her: Algimantis Briaunys. Det var en litauer, der nåede at stå på mål i to kampe for klubben i september 1995. Han var blandt andet involveret i kampen mod Hradec Králové i Slovakiet, der endte i et nederlag på 0-5 det sandsynligvis mest pinlige resultat, en dansk klub nogensinde har præsteret i en europæisk cup-turnering.
Briaunys spillede i klubben i tre dage i september 1995 så forsvandt han igen. (Oh, Algimantis Briaunys hvor blev du af?)
Eller hvad med ham her: William Prunier den plyshårede franskmand, der kom til FCK i marts 1996 på en lejekontrakt, der efter sigende indbragte ham 100.000 kroner pr. kamp, efter at han blandt andet havde været til prøvetræning hos Manchester United.
I Danmark huskes han nok bedst hvis han da overhovedet huskes for sit forsøg på at slå næsen ind på Silkeborgs Brian Pedersen i en superligakamp.
Prunier spillede elleve kampe for FCK så rakkede han videre til et andet land, en anden klub.
Og så var der jo ham her: Lille Mark Robins. Lejesvenden fra Leicister, der tilbragte en måned og fire dage i klubben i efteråret 1996 og nåede at score fire mål. FCK havde imidlertid ikke råd til at købe ham akja, det var dengang, før Flemming Østergaard blev direktør og derfor røg han retur til reservetjansen i sin klub i England.
Alle disse spillere og mange flere møder man i FC Krøniken, en bog om FC Københavns historie, skrevet af to af klubbens tilhængere, Kaare Johnsen og Jan Erik Hansen.
I bogen stifter man også bekendtskab med de sælsomme skikkelser, der har arbejdet i klubbens ledelse lige fra den fallerede forretningsmand Alex Friedmann over bulderbassen Karsten Aabrink til den nuværende chef i stolen, Flemming Østergaard. Og man får en gennemgang af nogle af de centrale episoder i klubbens historie. Blandt andet bliver både Laudrup-handelen, Flemming Østergaards skifte fra Lyngby til FCK, Christian Andersens korte træner-karriere og den økonomiske krise i starten af klubbens historie nøje beskrevet.
Hyperambitiøst
Derudover giver de to forfattere også læseren indblik i en række artigheder om forholdene i en klub, der gennem hele sin levetid har forsøgt at fremstå professionel, men som i virkeligheden i lange perioder har været plaget af interne stridigheder.
Man får blandt andet at vide, at Christian Lønstrup i sin sidste kamp for FCK inden skiftet til Cagliari gik til den daværende direktør Karsten Aabrink for at presse sig ind i startopstillingen på et holdkort, som den daværende træner, Michael Schäfer allerede havde udleveret til spillerne. (Aktionen lykkedes Lønstrup var med fra start og få måneder senere var Schäfer fyret.)
Og den mangeårige kantspiller Iørn Uldbjerg bidrager med historien om dengang han spurgte Flemming Østergaard om, hvorvidt klubben havde planer om at købe Lyngby-talentet Niclas Jensen en spiller, der i givet fald ville udgøre en stærk konkurrent til den stadig mere skadesplagede Uldbjerg på venstrekanten.
Hvortil Flemming Østergaard svarede: Uldbjerg, hvad skal vi dog med Niclas, vi har jo dig!
Dagen efter stod der i avisen, at FCK havde købt Niclas Jensen.
Det skal nævnes, at Flemming Østergaard afviser Uldbjergs udlægning af samtalen mellem de to, men historien er alligevel betegnende for den måde, som klubben blev ledet på i mange år: Hyperambitiøst, men ofte uden den nødvendige omtanke.
Dette forhold er de to forfattere heller ikke blinde for. Og selv om de ikke lægger skjul på deres kærlighed til klubben, så har de i det hele taget sørget for at holde fortællingen i et sagligt sprog, så beretningen om opbygningen af en professionel fodboldforretning træder i forgrunden frem for to tilhængeres hyldest til deres yndlingsklub.
De sætter FCKs omtumlede historie bliver ind i en sammenhæng, så umiddelbart umotiverede episoder og handlinger bliver tildelt en vis form for mening. Og de giver dermed den første fyldestgørende historie om konstruktionen af den klub, der både tilskuermæssigt og økonomisk er vokset til at blive Danmarks største.
Først og fremmest er det dog en historie om de mennesker, der har delt skæbne med den. Lige fra Algimantis Briaunys til Flemming Østergaard.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »