Læsetid: 2 min.

Ligestilling i klemme i ny regering

Tilsyneladende får den kommende regering ingen ligestillingsminister. Kvinderådet truer med at gå på barrikaderne. Dansk Kvindesamfund kalder det ’pinligt’
23. november 2001

Ligestillingsministeriets fremtid er højst usikkert. Meget tyder på, det bliver nedlagt under den nye regering. Kvinderådets formand, Inge Skjoldager, er »stærkt bekymret« for, hvordan Danmark i så fald skal leve op sine internationale forpligtelser. Karen Hallberg, forkvinde for Dansk Kvindesamfund, kalder det »et pinligt signal at sende til de østlande, der ønsker at komme i med EU«.
Anders Fogh Rasmussen holder naturligvis kortene tæt til kroppen, når det gælder sammensætningen af den borgerlige regering. Kun et står helt fast: Antallet af ministerier skal reduceres.
Kvindeorganisationerne frygter, at Ministeriet for Ligestilling ryger på den bekostning. Og de har grund til bekymring. Dels fordi Anders Fogh Rasmussen på et møde i Odense op til valget udtrykte ønske om at nedlægge ministeriet. Dels fordi der har været totalt tavshed om ministeriets fremtid i de politiske kandestøberier efter valget.

Bekymret Kvinderåd
Både Kvinderådet og Dansk Kvindesamfund kalder det et stort fremskridt, at ligestillingen fik sin egen minister for et par år siden. Først Jytte Andersen og dernæst Lotte Bundsgaard, som samtidig har været by- og boligministre:
»Der var ikke særlig stor bevågenhed om spørgsmålet, da det sorterede under statsministeren. Det selvstændige ministerium har betydet fremskridt for den statslige ligestillingspolitik. For eksempel er der kommet fokus på den manglende ligeløn,« siger Karen Hallberg.
Hun har svært ved at se, hvordan man skal kunne opfylde lovens krav om, at ny lovgivning skal ses efter i sømmene med ligestillingsbriller, uden et ansvarligt ligestillingsministerium.
Kvinderådet ser lige så sort på sagen:
»Jeg kan næsten ikke udtrykke stærkt nok, hvor bekymret jeg er. Hvis regeringslederen virkelig nedlægger ministeriet, vil Kvinderådet gå på barrikaderne. Det har vi gjort før,« siger Inge Skjoldager, som står i spidsen for Kvinderådets i alt 1,4 millioner medlemmer – herunder også konservative og liberale kvindeorganisationer.

Fremstå som ekspempel
Både hun og Karen Hallberg mener, det er nødvendigt at have et ligestillingsministerium for at leve op til vores forpligtelser i forhold til FN, hvor Danmark for tiden er med i Kvindekommissionen.
»Danmark har skrevet under på FN’s CEDAW-konvention. Det vil sige, vi har forpligtelser til at arbejde for ligestilling mellem kønnene på alle områder – og med fem års mellemrum rapportere om initiativer, såvel som frem- og tilbageskridt,« siger Karen Hallberg.
Et andet vigtigt område for ligestillingsministeren er EU, understreger Inge Skjoldager:
»Vi skal have formandsskabet fra næste efterår. Ligestilling mellem kønnene et topprioriteret område i EU. Hele Equal-projektet er rettet mod udsatte grupper, blandt andre kvinder, indvandrere og handicappede.«
»I forhold til de central- og østeuropæiske ansøgerlande bør vi også fremstå som et godt eksempel. Ligestilling er jo et af de parametre, på linie med demokratiet og den økonomiske situation, som ansøgerlandene skal vurderes på.«
Pinligt
Karen Hallberg kalder det »pinligt«, at nedlægge ministeriet:
»Pinligt – det er det bedste ord, jeg kan finde for det signal, vi dermed sender på et tidspunkt, hvor de andre nordiske lande opruster på ligestillingspolitikken.«
Rikke Hvilshøj, som før valget var Venstres ordfører på ligestillingsspørgsmål har »ingen kommentarer ud over, at:
»man kan jo lægge ansvaret for det spørgsmål så mange steder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her