Læsetid: 4 min.

En litteratur bestående af 800 forfatteres 500 bøger

Fremragende gennemført opslagsværk om danske forfattere og deres værker med en brugsorienteret vægt på nutiden
9. november 2001

(2. sektion)

Leksikon
At én bog i hånden er bedre end ti på Nettet, er ikke bare min personlige fornemmelse, men synes også delvis gyldigt for brugere af den blødere viden, som litteraturen repræsenterer. I hvert fald er forlagene ikke rædde for at udgive bekostelige håndbøger om litteraturens stemmer, som et dansk forfatterleksikon fra Gads forlag hedder fra 1999. De har i hvert fald ikke taget troen fra Rosinantes skoleridt med digtningen, først med et tobinds leksikon om udenlandske forfattere og nu med Dansk Forfatterleksikon, også delt i to, dvs. ét stort bind biografier, omfattende 800 forfattere fra Danmark, Færøerne og Grønland – fra Saxo til de sidste dages heldige – og et mindre, der karakteriserer ca. 500 af deres værker.
Gads leksikon kunne med kun 250 biografier spendere ganske lange forfatterartikler, mens de her er på én til halvanden spalte, dertil kommer så de selvstændige værkgennemgange, som nogle er begunstiget med.
Det hele er udarbejdet af ca. 100 professionelle skribenter, kendte og ukendte, så at sige alle med tilknytning til Institut for Nordisk Filologi på Københavns Universitet, hvad hovedredaktøren John Chr. Jørgensen og hans bisidder Thomas Bredsdorff, begge medskrivende, ser en tydelig pointe i.
Der er så megen lokalpatriotisme eller -politik i det, at ikke engang naboerne fra Institut for litteraturvidenskab er med. Det skyldes altså ikke københavneri, hvad stofvalget heller ikke bærer præg af.

Enhedspræg
Det er et indlysende nyttigt værk. Det er tilmed fremragende gennemført, velovervejet, systematisk, og balanceret sådan, at det fremtræder med et vist enhedspræg i stil og metode.
Der er gjort grundigt rede for udvælgelsesprincipperne, som altid er prekære: Der er stor overvægt af nutidige digtere med skyldig hensyntagen til almindelige brugere, der vil vide besked om høj og lav, fra ubegribelige lyrikere til meget læste trivalister samt visse kritikere og filosoffer, især hvis de har skrevet nogle vers eller en blot tålelig roman.
Georg Brandes er dog nok ikke medtaget for sine slette digtes skyld, men Kierkegaard er jo fuld af fiktion.
Ulrich Horst Petersen er med, men ikke Frederik Dessau. Heller ikke en skikkelse som Frans Lasson, der ellers har gjort en del for litteraturen. Sven Møller Kristensen optræder især for sine viser and all that jazz, men ikke Billeskov Jansen, der til gengæld i suveræn stil tegner sig for et stort antal biografier og værkbeskrivelser.
Den slags kan diskuteres i det uendelige. Hele den store og officielle kánon et taget i agt og dertil en lang række krydderier, galninge som den arme forbryder Ole Kollerød, den løbske poet Olaf Gynt og Hakon Holm, der fingernemt gendigtede Biblen og solgte versene ved døren.
Man går heller ikke forgæves efter andre af dem, Hans Hertel apropos Valdemar Rørdam henregner til ’døde poeters klub’, dem, der nu kun huskes for et enkelt digt, gerne en sang, som Jul. Chr. Gerson med »En lille nisse rejste«, Johannes Helms med »Jeg elsker de grønne lunde«, Kai Hoffmann med »Den danske sang«, L.C. Nielsen med »Vort hjem, du danske jord« samt Axel Juel med »Sangen til flaget«, som måske ikke engang synges mere. Megen tradition er med dette værk reddet fra glemsel. Nogle er nok reduceret, andre rehabiliteret, opnoteret. Jeg glæder mig over at f.eks. Johannes Wulff får et løft.

Formidlelyst
Jeg har under læsningen mødt mennesker, jeg aldrig har hilst på før og generelt fundet megen og pålidelig oplysning, velformuleret med præg af førstehåndskendskab og formidlelyst. At det har været et kæmpearbejde at redigere det sammen, kan man til gengæld ikke være i tvivl om. Man skal have øjnene med sig for at finde nogle ubetydelige sættefejl. Dog har ekspressionisten Fredrik Nygaard fået et e for meget i sit fornavn, og Dante-oversætteren Chr. K.F. Molbechs skuespil om Ambrosius Stub hedder nu kun Ambrosius.
Hvis det er alt, må man sige til lykke også på det punkt. Dog fortsætter i Jørgen Nash-artiklen mytedannelsen om hans og Thorsens optræden med hvide mus »under Det danske Akademis gallamiddag på Rungsted Kro i 1974.« Det var i virkeligheden en pauver og tungsindig happening under Villy Sørensens tale på naboejendommen Rungstedgård.
Et værdifuldt træk, som skiller værket afgørende fra alle konkurrenter, er, at hver biografisk artikel er forsynet med komplette værklister, samlede og kommenterede udgaver samt et udvalg af væsentlig litteratur om forfatterskabet, fra bøger og vigtige tidsskriftartikler. Det er noget, der fylder ved de store digtere. Ud over den praktiske nytte fortæller det lidt om receptionen gennem tiderne.
Der henvises i hvert tilfælde til de værker, der omtales særskilt i det andet bind. Eksempelvis er Jens August Schade fint behandlet med fem forskellige bøger fordelt over hele forfatterskabet. Ellers er tendensen ved de store især at tage gennembrudsbøgerne. Om Rifbjerg må man således nøjes med ni værker til særskilt omtale fra før 1969.
Som værker betragtes også enkelttekster med en vis historisk status, f.eks. Johannes Ewalds ode »Rungsteds Lyksaligheder«, der ikke handler om hvide mus, men om herlig skaberkraft, samt kendte noveller af Blicher og J.P. Jacobsen.
Når man véd, hvor megen fornøjelse, man i årene har haft bare af Politikens lille stribede håndbog, referatbindet Hvem-skrev-hvad fra 1971, må man sætte pris på denne grundige nyskabelse, hukommelseshjælp og appetitvækker. Leksikonet vil angiveligt med valget afspejle moderne læseres litterære bevidsthed. Det forhindrer heldigvis ikke, at der er værkartikler om runeindskrifternes poesi, om folkeviser og
-eventyr, kvaddigtning og Mariaviser, som vi sjældent ellers har fingre i. Men lysten vokser. Det er også en læsebog i det litterære netværk, som dansk litteratur med tilliggende områder udgør. Ikke kun opslag og nedslag.

*John Chr. Jørgensen (red.): Dansk Forfatterleksikon – Biografier & Værker. 599 s. + 307 s. indb. Samlet pris: 799 kr. Sælges særskilt for henh. 599 kr. og 469 kr. Rosinante. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her