Læsetid: 3 min.

Marineinfanteriet på uklar mission i Afghanistan

USA’s forsvarsminister Rumsfeld afviser at definere invasionsstyrkens størrelse og formål. Foreløbig skal marinesoldater kontrollere vejnettet i Sydafghanistan
27. november 2001

På landjorden
BOSTON – Hundreder af soldater fra det amerikanske forsvars elitestyrke – marineinfanteriet – fortsatte i går med at blive fløjet i C-130 Hercules transportfly til en lufthavn 90 km sydvest for Taleban-styrets sidste bastion i Afghanistan, Kandahar.
»Vi ejer nu et stykke territorium i Afghanistan,« pralede brigadegeneral James Mattis, øverstbefalende for de to marine-enheder, der vil bygge »en fremskudt base« i hjertet af Taleban-bevægelsens fødested.
»End ikke balletskolen i New Yorks kunne have gennemført en så indviklet manøvre fejlfrit,« tilføjede Mattis.
Næsten 1.000 marinesoldater planlægger at »forsvare« den fremskudte base i flere uger. Det var i går uklart, hvilket og hvor meget udstyr tropperne har medbragt. Normalt består hver enhed af 2.100 soldater og råder over 31 panservogne, fire tanks, en mortér-enhed, en antitank-enhed og seks kanoner af typen Howitzer. Kun en fjerdel af de to enheders 4.200 soldater udgør invasionsstyrken.
Alene denne omstændighed taler for, at marineinfanteriet næppe får til opgave at hjælpe militsstyrker fra pashtun-stammer i området med at erobre Kandahar fra Taleban-styrets hårde kerne under ledelse af den selvudnævnte kalif mullah Muhammed Omar.
Under en pressekonference i går ville en usædvanlig kortfattet forsvarsminister, Donald Rumsfeld, hverken bekræfte eller afkræfte, om invasionsstyrkens mission er at indtage Kandahar eller gå på jagt efter Osama bin Laden og ledelsen af al-Qaeda.

Kontrollere landeveje
»Fordelen ved en fremskudt base i dette område er, at vi kan kontrollere et knudepunkt af landeveje, der løber fra syd til nord og vest til øst i det sydlige Afhani-stan. Desuden giver det Tommy Franks (øverstbefalende for Operation Vedvarende Frihed i Afghanistan, red.) stor fleksibilitet. Han behøver ikke at være afhængig af, at vi sender specialstyrker ind og ud af landet,« sagde Rumsfeld.
Forsvarsministeren ville ikke udelukke, at flere marineinfanterister vil blive sat ind på et senere tidspunkt.
Efter alt at dømme vil det kunne ske, hvis USA pludselig kommer i besiddelse af præcise efterretninger om, hvor bin Laden, andre al-Qaeda-ledere eller Taleban-ledere opholder sig på et givet tidspunkt. En særlig afdeling af marine-enheden er trænet til at udføre kommandoak-
tioner, men vil få behov for en rimelig stor støttestyrke, hvis den får til opgave at angribe specielle mål.
Det kunne være en bygning i et kvarter i Kandahar eller underjordiske huler og tunneler i den bjergrige region sydøst for Jalalabad, tæt på den pakistanske grænse, hvor man formoder at Osama bin Laden holder sig skjult, beskyttet af flere tusinde loyale tropper.
»Såvidt vi kan bedømme har mullah Omar og bin Laden forskellige prioriteter. Omar befinder sig i Kandahar og agter at forsvare byen til den sidste bloddråbe. Bin Laden skjuler sig et eller andet sted,« sagde det amerikanske forsvars general-stabschef Richard Myers.
I går sagde Omars talsmand Maulvi Abdullah, at »vi vil kæmpe til det sidste åndedrag«. Ifølge en paki-stansk journalist i Kandahar herskede der ro blandt den halve million indbyggere i Kandahar mandag. Det vurderes, at mullah Omar råder over 12.000 Taleban-soldater og 5.000 udenlandske tropper i og omkring Kandahar.
Den prominente Taleban-fjendtlige pushtun-leder Hamid Karzai hævdede, at hans styrker står kun otte km udenfor Kandahar. Karzai sagde endvidere, at hans styrker havde erobret Dolangi-flyvebasen fra Taleban, førend det amerikanske marineinfanteri landede søndag lokal tid. Det var selvsamme lufthavn amerikanske specialstyrker indtog i 24 timer for en måned siden. Pentagon kaldte senere operationen for »en trænings-øvelse«, der skulle forberede soldaterne mentalt. Siden krigens start har USA’s regering hele tiden håbet at kunne undgå indsættelse af en konventionel landstyrke i Afghanistan i lyset af Sovjetunionens erfaringer fra besættelsen af landet med 100.000 tropper fra 1979 til 1989. Krigen kostede russerne 15.000 soldater og mujahedin og afghanske civile en mio. menneskeliv.
»Læren fra den sovjetiske krig i Afghanistan er: Lad være med at invadere med en stor konventionel styrke og undgå for enhver pris at besætte et stykke territorium,« siger pensioneret flådeofficer Dale Herspring, der har skrevet om emnet til Wall Street Journal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her