Læsetid: 4 min.

Mere salg og flere kunder

Større marked og større oplag er det hidtidige resultat af liberaliseringen af bogpriserne. Det ser ud til at både forlag, boghandlere og kunder har vundet
16. november 2001

(2. sektion)

Bogsalg
Mange, ikke mindst boghandlerne, frygtede, hvad der ville ske, da Konkurrencerådet den 1. januar 2001 besluttede at frigive bogpriserne. De nye regler implicerede nemlig blandt andet, at den grænse på 160 kroner, der hidtil havde sat bom for supermarkeders og kioskers udvalg af bøger, faldt. Såvel boghandlermonopolet som fastprissystemet var brudt.
Argumentationen gik på, at boghandlerne ville gå fallit og markedet blive oversvømmet af bestsellere på bekostning af de ’smalle’ bøger, som boghandlerne kun havde råd til at markedsføre, fordi de tjente kassen på Harry Potter og Jane Aamund.
Men boghandlerne sælger stadig pænt af Harry Potter og Jane Aamund, siger direktør i Den Danske Boghandlerforening, Olaf Winsløw til Information. Endnu er der intet, der tyder på, at de dystre profetier vil gå i opfyldelse.
Vist er det gået ud over enkelte boghandler, som ligger i et storcenter eller i umiddelbar nærhed af et supermarked, men de øvrige har så at sige intet mærket, mener Olaf Winsløw.
Og vist er der dukket nye ultra-billige paperbacks op i supermarkeder og kiosker. Således gik forlaget Cicero medio maj ind på markedet med bøger af Ken Follett og Rosamunde Pilcher til frie priser mellem 40 og 60 kroner, eller ’cirka-priser’, som forlagene kalder dem. Og i juli lancerede Gyldendal-gruppen sine ’Superpockets’ med Jane Aamund, Hanne-Vibeke Holst, Stephen King og Liza Marklund til cirka-priser mellem 50 og 70 kroner.

Alt går frem
Indtil nu ser resultatet stort set ud til at være det, at alle har tjent på liberaliseringen, samtidig med at markedet er blevet udvidet: Dels i kraft af et større salg, dels i kraft af, at der er tale om genudgivelser, der sikkert ellers ikke var blevet genoptrykt. De allerfleste nye bøger sælges stadig til fast pris.
I første kvartal 2001 går det hele frem. Forlagenes omsætning stiger ifølge Bogmarkedet – Forlæggerforeningen og Boghandlerforeningens fællesorgan – med i alt 13 procent i forhold til 1. kvartal forrige år. Salget til de egentlige boghandlere stiger med fire procent – hvilket reelt vil sige en stigning på 10 procent, da de nye (super)markeder ikke regnes med, men går under betegnelsen ’andre salgskanaler’. Forlagsekspeditionernes salg til disse tredobledes i første kvartal (hvilket dog må ses i lyset af et meget lavt udgangspunkt).
Det mest bemærkelsesværdige, når vi taler om andre salgskanaler end boghandlerne, er faktisk ifølge Bogmarkedet noget så velkendt som bogklubbøgerne. De har nemlig gået deres sejrsgang i det forløbne år. Salget direkte til bogklubmedlemmer steg i første kvartal 2001 med 52 procent, bogklub-bøger tegner sig for i alt 13 procent af ekspeditionernes omsætning i kroner.
Dette er faktisk lidt ejendommeligt, fordi man måtte vente, at netop bogklubberne med deres lavere priser var mest udsatte for konkurrencen fra supermarkedssalget, siger direktør i Forlæggerforeningen Ib Tune Olsen. Men dels har de gennemført meget intense hvervekampagner op til frigivelsen af bogpriserne, dels har de nærmest foræret bøger væk, og dels er der altid et moment af tilfældighed i, hvilke bøger der sælger. Alt i alt ser det imidlertid ud til, at også bogklubberne har holdt skansen, hvilket igen peger på, at det er markedet, der er blevet udvidet.
I andet kvartal går noget af gassen af udviklingen i det hele taget, men det skyldes forudsete faktorer som lageropbygning i første kvartal og den sommer, der som bekendt hvert år følger efter vår. Og sammenfattende er omsætningen i årets to første kvartaler steget med fire procent i forhold til samme periode året før. Også for den traditionelle boghandel er der vel at mærke tale om en lille stigning.

Billigere bøger
Til gengæld ligger index for bogpriserne en stor del af det forløbne år under det almindelige prisindex, bøger er altså blevet billigere. Hvilket måske kan undre, hvis man har sat sine ben i en boghandel for nylig. Men faktum er, at den samlede pris er gået ned.
Olaf Winsløw påpeger usikkerheden ved index – det er de samme forlag, der hvert kvartal bliver spurgt om prisen på de samme typer bøger – men gætter dog på, at bogklubberne og superpocket-bøgerne er den sandsynlige årsag.
»Man må formode, at det er en god del af publikum, der har oplevet et nyt prisniveau,« siger han. Derimod stiller han sig tvivlende over for, om prisen på en ny roman ligger lavere end forrige år.

Større krundekreds
Og meget kan nå at ske endnu. Størsteparten af bogsalget ligger i de næste halvanden måned, og her har det mærkbar indflydelse om et par af de vigtige, bedst sælgende bøger ligger i den tunge prisende, påpeger Bogmarkedets redaktør, Jannik Lunn. Hvis eksempelvis Bo Lidegaards biografi om Jens Otto Krag bliver årets bestseller, vil det påvirke index. Den koster 399 kroner.
Men Ib Tune Olsen konkluderer forsigtigt, at såvel antallet af køb som kredsen af kunder er udvidet, uden at de traditionelle boghandlere ’har jamret’.
»Vi må tro, at salget gennem de nye salgskanaler både har skaffet mere salg og flere kunder,« vurderer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her