Læsetid: 5 min.

Militært gennembrud for Nordalliancen

Den Nordlige Alliance har på få dage erobret kontrollen med 40 procent af Afghanistan
13. november 2001

ISLAMABAD – I en nådesløs offensiv med troppetransport-lastbiler, firehjulstrækkere og rytteri er styrkerne fra den anti-talebanske Nordalliance i de seneste tre dage stødt hurtigt frem øst, vest og syd fra byen Mazar-i-Sharif. Undervejs har Nordalliancen erobret alle fem vigtige provinser i nord, to vigtige provinser i vest og yderligere en i nordøst efter 12 timers kampe, hvorunder hundredvis af Taleban-soldater blev dræbt.
Det centrale Afghanistans endelige fald til oppositionshæren så i går eftermiddag ud til at være nært forestående. I går eftermiddag hævdede alliancens styrker således at have indtaget den vestlige nøgleby Herat, som er indfaldsvejen til Talebans bastioner i den sydlige del af landet.

Kontrol med 40 procent
Nordalliancen har nu opnået kontrol med 40 procent af Afghanistan, hvilket betegner en markant vending i krigen. For kun få dage siden kontrollerede alliancens styrker blot nogle få lommer i nord og nordøst, mens Taleban havde kontrol over 90 procent af afghansk territo-rium. Nu er det Talebans tur til at være trængt tilbage i nogle få og stadigt svindende modstandslommer umiddelbart nord for Kabul.
Men da USA, Storbritannien og Pakistan har lagt fornyet pres på Nordalliancen for ikke at forsøge et for tidligt fremstød mod Kabul, og da modstanden mod Taleban i Sydafghanistan endnu er ret svag, tyder alt på, at kampene for at eliminere Talebans tropper i deres sydlige højborg vil strække sig et godt stykke ind i vinteren, muligvis helt frem til foråret.
Erobringen af de frem provinser i Nordafghanistan – Balkh, Samangan, Sar-i-Pol, Jowzjan, Faryab – og Ghor- og Bhagdi-provinsernes fald i vest har stort set gjort det af med Talebans tilstedeværelse i det nordlige Afghanistan. Samtidig bomber USA’s luftvåben panisk flygtende Taleban-tropper, der har efterladt et kaos af ødelagte lastbiler og lig efter sig på vejene ud for Mazar-i-Sharif – et sceneri, der giver mindelser om den irakiske tilbagetræk-ning fra Kuwait for et årti siden.
Taleban holder nu kun en ganske smal lomme nordøst for byen Kunduz. Arabiske, pakistanske og centralasiatiske enheder, der kæmper på Talebans side, menes at have trukket sig tilbage hertil. 1.200 af disse ’fremmedlegionærer’ holder dog stadig stand ved en stilling omkring seks kilometer fra Mazar-i-Sharif.
Da Talebans soldater i Mazar-i-Sharif nægtede at overgive sig, blev de fleste af dem dræbt – nogle få lod sig dog tage til fange.
»Vi sagde til dem, at de skulle overgive sig, fordi vi er muslimer, og de derfor ikke kan føre jihad imod os,« sagde Ustad Mohaqiq, der står i spidsen for den shiamuslimske hazara-fraktion i Den Nordlige Alliance og som var en af de tre alliance-kommandanter, der erobrede Mazar-e-Sharif i fredags. »Men de gjorde modstand og blev dræbt i kamp,« tilføjede Mohaqiq.
Taloqan – hovedstad i Takhar-provinsen – faldt natten til i går til Nordalliancen. Efter et blodigt og tolv timer langt slag, hvor amerikanske fly lod bomberne regne ned over Talebans stillinger, rykkede alliancens infanteri frem. Begge sider led svære tab.
Erobringen af Taloqan åbner op for adgang via landjorden for forsyninger fra Tadsjikistan, hvor leverancer af ammuniition, våben og mad fra Rusland, Indien og Iran afventer på at nå frem til oppositionshæren.
Efter at have erobret Mazar-i-Sharif forfugte alliancens styrker de overlevende Taleban-tropper, der forsøgte at redde sig ad vejene mod vest til Herat. De flygtende tropper blev imidlertid fanget i en knibtangsbevægelse, da styrker, der er loyale over for Nordalliancens kommandant, rykkede frem sydfra og erobrede Badghis-provinsen og dens hovedstad i går morges.
Samtidig rykkede Nordalliance-styrker hurtigt frem i Hazarajat-regionen i det centrale Afghanistan. Tusinder af Taleban-soldater i Hazarajat, som ikke tilhører den pashtunske majoritetsbefolkning, hvor Taleban har sit primære rekrutteringsgrundlag, skiftede side og sluttede sig til alliancen i løbet af i går. De pashtunske talebanere i området meldes at være flygtet imod Kabul.

Afgørende betydning
Erobringen af Hazarajat og dens hovedstad Bamiyan, hvor Taleban i april ødelagde to enorme historiske Buddha-statuer, er af afgørende betydning, hvis Den Nordlige Alliance her skal forene sig med sine styrker i nord i området omkring Kabul og derved fange de tilbageværende talebanere i nord i en fælde.
Nordalliancen er desuden rykket frem af hovedlandevejen, der forbinder Kabul med Mazar-i-Sharif og har erobret Pul-i-Kumri – et afgørende knudepunkt på ruten. Taleban har stadig militære stillinger længere syd ad denne vej, men de vil sandsynligvis hurtigt komme i krydsild og blive eliminerede, da andre Nordalliance-styrker er på vej fra syd.

Tapper mine
Taleban har forsøgt at anlægge en tapper mine over for deres nederlag.
»Det er kun en taktisk tilbagetrækning, og vores styrker er blot ved at omgruppere,« sagde en Taleban-talsmand i Kabul til nyhedsbureauet Afghan Islamic Press. »Der er ingen grund til bekymring. Vi forlod disse positioner, fordi dette er en del af vores strategi,« tilføjede han.
Taleban forsøger at redde så mange af deres styrker i nord og evakuere dem sydpå. Taleban er også bevidst om, at Nordalliancen ikke vil kunne rykke længere frem mod det sydlige pashtunske bælte, der er Taleban-territorium, idet der her ingen støtte er at finde for alliancen. Endnu har ingen pashtunske stammer rejst sig og revolteret imod Taleban. Dette er grunden til, at regeringerne i USA, Storbritannien og Pakistan i går gentog deres opfordringer til Nordalliancen om ikke at rykke frem mod Kabul – et sådant skridt risikerer at vække modvilje mod alliancen både blandt Kabuls indbyggere og blandt pashtunerne i syd. En erobring af Kabul uden pashtunsk medvirken vil kun yderligere styrke de pashtuske stammers beslutsomme opbakning omkring Taleban.
Imidlertid vil Nordalliancens politiske ledelse i den kommende tid få meget svært ved at holde sine militære kommandanter tilbage, som utålmodigt presser på for at angribe selve Kabul. Internationale diplomatiske og af-ghanske forsøg på at samle et bredt baseret råd, der kan danne en overgangsregering i nord, er kun blevet endnu mere påtrængende, efter at alliancen har fået det militære overtag. Men endnu er der ingen tegn på, at dette mål er tæt på at kunne nås.
Det er afgørende, at pash-tunerne kan se, at det nye overgansråd repræsenterer alle etniske grupper og får autoritet til at håndhæve lov og orden også i Nordalliance-kontrollerede områder. Først når dette er en realitet, er det realistisk at håbe på større afhopninger inden for Talebans og pashtunernes rækker.
Da vinteren nærmer sig hurtigt, og der ikke er synlige tegn på modstand i syd, er det usandsynligt, at der kan indledes nogen afgørende offensiv i syd før foråret. I de næste måneder vil USA’s bombeangreb og kommandoraids i syd blive optrappet, samtidig med at CIA forsøgter at overtale pashtunerne til at danne en modstandsbevægelse mod Taleban.

*Ahmed Rashid er pakistansk forfatter og afghanistan-ekspert

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her