Læsetid: 3 min.

Når kunsten tager stilling

Verden er løbet fra den traditionelle måde at tænke politik på. Derfor er der brug for kunsten til at stille de vigtige spørgsmål og se tingene i en større sammenhæng, mener kunstnerne
21. november 2001

Krydset er sat. Politikerne valgt. Men den gamle parti-struktur har slet ikke noget at gøre med de problemer, vi står over for i dag, mener flere kunstnere. Verden er blevet så kompleks, at det ikke nytter at diskutere enkeltsager, fordi det hele alligevel hænger sammen.
»Valgkampen har ikke ændret sig siden 60’erne. Det er helt absurd, når man tænker på, hvor meget verden har ændret sig,« siger Bjørn Nørgaard. Den tidligere professor på Kunstakademiet præsenterede i sommer en ny regering, som består af kunstnere. Formålet er at udfordre den eksisterende måde at føre politik på.
»Måden, politikere i dag fremlægger deres visioner og løsninger på, er alt for firkantet. Det er enten for eller imod eller dem mod os,« siger Bjørn Nørgaard.
»Derfor er der brug for flere billeder i politik. Gennem et billede kan man komme ud over den gamle sort-hvide måde at opfatte verden på, fordi modsætninger kan eksistere samtidig, så den enkelte kan få en mere mangfoldig opfattelse af sammenhængen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det hele påvirker hinanden og hænger sammen, om vi kan lide det eller ej. Hvis man skiller det hele ad, går vi galt af det, som er væsentligt at diskutere.«
Kunsten er nødvendig i samfundsdebatten, fordi den kan skabe sammenhæng, mener han.
»Ethvert kunstværk er en ny måde at opfatte verden på, hvor man kan inddrage hele sanseapparatet og få alle aspekter af mennesket med. Derfor må vi bruge kunsten til at udvikle nye erkendelsesmuligheder,« siger han.
Tidligere kunne vi handle ud fra, at vi var en national-stat, men det kan vi ikke mere. Derfor handler det ifølge Nørgaard om, at vi erkender vores afmagt, så det bliver klart for befolkningen, at ansvaret for de valg, der bliver truffet, er vores alle sammens.
»Vi skal gøre afmagten til en styrke, og på den måde føde en ny politik. Kunsten skal bruges til at få borgerne til at se muligheder, hvor de nu ser problemer,« siger Bjørn Nørgaard.

Livsnødvendigt
»Kunst og kultur er det vigtigste for os mennesker efter det at spise. Det er livsnødvendigt, fordi det får os til at tænke, føle, drømme og reflektere,« siger Jens Galschiøt. Han mener, at kunsten er vigtig i debatten, fordi den kan få os til at stille de store moralske og etiske spørgsmål.
»Kunsten er ligesom barnet i Kejserens Klæder. Den afslører, at politikerne ikke har noget tøj på. Kunsten kan gå i maven på folk og vække psykiske reaktioner,« siger han.
Jens Galschiøt er manden bag skulpturerne »Min Indre Svinehund«, som siden 1992 er blevet stillet op forskellige steder i verden. Senest i et projekt mod had på Rådhuspladsen i København sidste onsdag. Tanken er at lave en symbolsk fremvisning af, hvordan hadet og ekstremismen fungerer og påvirker os.
»Kunst kan opleves. Det er ved hjælp af den, man kan blive opmærksom på sin egen indre svinehund. Vi er nødt til at passe på den del af os selv, ellers kan det få voldsomme konsekvenser, og vi kan vågne op et sted, som vi slet ikke har lyst til at være. Fremmedhadet er et symbol på afvisningen af verden og en måde at forsøge at undgå globaliseringen på. Mange kan ikke håndtere det, og det er her, kunsten kan sætte ind,« siger han.

Mod intolerance
Også andre kunstnere har været aktive i samfundsdebatten op til valget. Studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademi har hængt et stort banner op med ordet »modstand«. Flere skuespillere som for eksempel Lars von Trier er i store avisannoncer også gået mod fremmedhad og intolerance. Sidste torsdag holdt en lang række kunstnere et møde for at forhindre en borgerlig regering. En af dem var Arne Würgler.
»Der er kommet andre behov efter den 11. september. Der er kommet en ny alvor ind. Tilliden til politikerne, videnskabsfolkene og eksperterne er ikke længere så stor. Tiden for informationssamfundet er ved at rinde ud, fordi vi er trætte af at blive bombarderet med informationer hele tiden. Der er et enormt behov for at se sammenhænge i stedet. Kunsten er troværdig i modsætning til politikerne og de gamle ideologier. Derfor er det også vanvittigt, at kunst og kultur ikke er kommet ind i valgkampen, og at der kun er afsat under en procent på finansloven,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her