Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

23. november 2001


Mohammed Atef, 57
*Drømmen om en martyrdød gik i opfyldelse for den militære leder af Osama bin Ladens netværk al-Qaeda i sidste uge, selv om han i lyset af den nys åbnede krig mod USA, nok gerne havde ventet lidt.
Mohammed Atef blev født i Egypten i 1944, hvor han tog en uddannelse som politimand inden han i 1980’erne sluttede sig til mujahedin-krigerne i Afghanistan og deres kamp mod den sovjettiske besættelsesmagt.
I Afghanistan kom egypteren i forbindelse med landsmanden Ayman al-Zawahiri, der stod i spidsen for den forbudte, militante organisation Egyptisk Islamisk Jihad, der blandt andet udførte mordet på den egyptiske præsident, Anwar Sadat i 1981. Al-Zawahiri introducerede Mohammed Atef for Osama bin Laden og vejen var banet for en karriere i terrorist-netværket. Toppen af hierarkiet nåede han, da Osama bin Laden gjorde ham til ansvarlig for sin personlige sikkerhed og leder af den militære del af al-Qaeda. Al-Zawahiri var imellemtiden blevet organisationens religiøse leder og han nævnes stadig som en mulig efterfølger til bin Laden.
Som militærleder var det Atefs opgave at rekruttere nye dybt religiøse medlemmer til al-Qaeda fra hele den muslimske verden og sørge for at de fik en uddannelse i netværkets terroristræningslejre i Afghanistan.
Atef blev i første omgang kendt som planlægger af bombningerne af de to amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, der dræbte 224 mennesker, hvilket fik den amerikanske regering til at udlove en dusør på fem millioner dollar for oplysninger, der kunne føre til hans anholdelse.
Før det blev han også sat i forbindelse med planlægningen af flere både gennemførte og mislykkede angreb på amerikanske soldater i Somalia og Yemen.
På grund af sin placering i al-Qaeda og sit engagement i tidligere operationer er Atef også under kraftig mistanke for at have været med til at udtænke og tilrettelægge terrorangrebene i USA den 11. september.
Som et bevis på de stærke bånd mellem Mohammed Atef og Osama bin Laden er en af Atefs døtre angiveligt blevet giftet bort til en af bin Ladens utallige sønner. Et stærkt symbol på de kanter.
Som ansvarlig for bin Ladens personlige sikkerhed stod Atef blandt andet for
visitation og kontrol af alle fremmedes besøg til al-
Qaedas øverste leder. Tabet af Atef vil derfor ikke alene få stor betydning for bin Ladens evne til at holde sig i live i de afghanske bjerge – hvis det er der han opholder sig – det er også et stort slag for terroristnetværket, der i den kommende tid vil få ualmindeligt svært ved at planlægge nye angreb. Det sørgede en velplaceret amerikansk bombe for natten til torsdag i sidste uge.mss

Tony Miles, 46
*Den engelske – og internationale – skakverden har ved Tony Miles’ død mistet en af sine mest markante skikkelser. Miles var en slags bannerfønner for det boom, der fra begyndelsen af 1970’erne fandt sted i britisk skak, og i løbet af få år vandt han kapløbet om at blive den første engelske stormester, der havde tilkæmpet sig denne titel ved brættet. I 1974 vandt han med et imponerende forspring på halvandet points margin juniorverdensmesterskabet i Manila, og mange britiske skakentusiaster nærede nu forhåbninger om, at han ville sætte kursen direkte mod den rigtige VM-titel. Men til trods for en række fremragende enkeltresultater nåede han aldrig frem til kandidatturneringen, idet hans score ved de såkaldte interzoneturneringer aldrig sneg sig over de 50 procent. Og da man i 1999 var gået over til FIDE’s nuværende knock out-system, tabte Miles (der nu var hæmmet af sin tiltagende sukkersyge) allerede i anden runde til polakken Krasenkov.
Anthony Miles, der kun blev 46 år, vil blive husket for sin originale og udogmatiske spillestil – som ikke mindst manifesterede sig i et berømt parti fra hold-EM i den svenske by Skara i 1980.
Her skulle Miles som førstebræt for England i dysten mod Sovjet spille sort mod den regerende verdensmester Anatolij Karpov. Miles besvarede frygtløst Karpovs førstetræk 1.e4 med
1. - a6?!, og da Karpov meget naturligt fortsatte med 2.d4 fulgte 2. - b5?! Miles vandt trods sit hårrejsende åbningsvalg partiet efter 46 træk og erklærede efter gevinsten nøgternt, at man som sort mod Karpov »måtte finde på et eller andet«.P.D.

Alf Houlberg, 80
*Biopat Alf Houlberg er død, 80 år.
Alf Houlberg var antagelig den første sabotør under krigen. Han begyndte allerede på besættelsesdagen 9. april 1940 at punktere tyske biler og klippe forbindingskabler over med en almindelig bidetang.
I begyndelsen af 1942 blev han medlem af Churchill-klubben, og efter flere modstandsaktioner blev han arresteret 8. maj 1942 og idømt fire et halvt års fængsel.
I Aalborg arrest oversavede han og en cellekammerat med en indsmuglet nedstrygersavklinge en tremme i vinduet, hvorefter vejen var banet for nye aktioner mod tyskerne. Efter 19 natlige udbrud blev de afsløret under en luftalarm, hvor de ikke kunne legitimere sig.
Alf Houlberg blev ved en tysk krigsret idømt 15 års fængsel i Tyskland. Herfra blev han overført til Horserød, men befriet ved en dristig aktion 1. januar 1945. Han nægtede at gå under jorden, og fortsatte sabotagearbejdet i Randers, hvor han blandt andet var med til at sprænge tyske minestrygere i Randers havn.
Ved krigens afslutning var Alf Houlberg næstkommanderende ved modstandsbevægelsen i Randers.Inf.

Silver Moon, 17
*Europas største – og Storbritanniens sidste – boghandel for, om og af kvinder, Silver Moon, er ikke mere. Den 18. november blev der lukket og slukket i Charing Cross Road nummer 68.
Huslejerne i det indre London blev for meget for pionerånderne Jane Cholmeley og Sue Butterworth, som startede kvindebogbiksen i 1984. Silver Moon var dog andet og meget mere end bare et sted, hvor man kunne købe kvindebøger.
Efterhånden udviklede bogladen sig nærmest til et rådgivningscenter, hvor man kunne få alt muligt at vide om alt muligt, der på en eller anden facon vedrørte kvinder og kvindeliv.
Silver Moon udmærkede sig ved aktivt og ganske succesrigt at promovere kvindelige forfattere. Mandlige forfattere kom kun ind på hylderne, hvis de skrev om kvinder. Mænd var dog velkomne til de forfattermøder, boghandelen af og til holdt, og som kunne trække flere hundrede interesserede til.
Ganske ekstraordinært havde Silver Moon også en pæn økonomisk succes. De omkring 15.000 titler på lager sørgede for en årlig omsætning på omkring 650.000 pund – næsten otte mio. kroner. Så der er på ingen måde tale om en økonomisk fallit. Ej heller en ideologisk. Boghandeler som Silver Moon var med til at gøre det naturligt, ja nærmest nødvendigt, også for andre, mere kommercielle foretagender at formidle bøger af og om kvinder. Sølvmånen kastede på den måde lange skygger. De vil holde sig, også nu når den selv ikke skinner længere. beb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her