Læsetid: 2 min.

Nordalliancen banker på Kabuls døre

Rapporter om plyndringer i områder erobret af Nordalliancen
13. november 2001

37 dages krig
Afghanistans oppositionshær, Den Nordlige Alliance, og amerikanske krigsfly angreb i går Talebans frontlinjer ved hovedstaden, Kabul, hvor alliancen indtog nogle af den regerende Taleban-militsers skyttegrave. Det sker efter en weekend, hvor Nordalliancen på kun 72 timer erobrede kontrol med omkring 40 procent af Afghanistan.
Mens kampene bølgede på Shomali-sletten 25 kilometer nord for Kabul, meddelte den iranske statsradio, at Nordalliancen har erobret Herat – en by på vejen mod den sydlige Taleban-kontrollerede by Kandahar, hvor Taleban-leder mullah Mohammad Omar menes at holde til.
»Den Nordlige Alliances styrker erobrede denne by efter at have dræbt eller tilfangetaget et stort antal Taleban-styrker,« citerede iransk radio sin korrespondent i Herat.
Denne oplysning blev dog afvist af Taleban, der siger, at den fortsat har kontrol over byen, lige som den hævder, at den er tæt på at generobre hovedbyen Qala-i-Nau i den nordvestlige Badghis-provins, som den tabte i weekenden.
»Herat er stadig under vores kontrol,« fortalte en Taleban-embedsmand Reuters.
Talsmand for Nordalliancen, Ashraf Nadeem, sagde i går, at »vores tropper banker på Kabuls døre. De venter på at trænge ind i Kabul«.
Alliancens udenrigminister, Abdullah Abdullah, præciserede: »På den gamle vej er vi nu seks kilometer fra Kabul. På den nye vej befinder vi os 20 kilometer fra Kabul.«
Det var i går uklart, om Nordalliancen – mod sine amerikanske allieredes ønske – ville forsøge at indtage selve Kabul. Den amerikanske præsident, George W. Bush, sagde på et pressemøde i weekenden, at han frarådede alliancen at indtage byen, inden der var dannet en bred post-Taleban-regering.

Vold og plyndringer
Pakistans præsident, Pervez Musharraf, sagde på samme pressemøde, at han frygtede, at situationen ville udvikle sig lige så grusomt, hvis Nordalliancen indtog Kabul, som da mujahedeen-styrkerne uddrev de sovjetiske styrker for mere end ti år siden.
Skal man tro FN-beretninger fra Mazar-i-Sharif, er frygten reel.
Talskvinde for FN’s Fødevareprogram, Lindsey Davis, bekrev i går situationen i Mazar-i-Sharif, som Nordalliancen erobrede i sidste uge, som »voldelig«. Hun sagde dog ikke noget om, hvem der stod bag volden.
»Vi har rapporter om plyndringer, bortførelser af civile og ukontrollerede bevæbnede mænd i gaderne,« sagde Davis, der tilføjede, at »gadekampe er i gang«.
Stephanie Bunker, der er talskvinde for FN’s Afghanistan koordinator, tilføjede, at »andre ubekræftede rapporter taler om vold og vilkårlige henrettelser«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her