Læsetid: 2 min.

Den nye VK-regering

28. november 2001


Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V)

Økonomi- og erhvervsminister samt
minister for nordisk samarbejde: Bendt Bendtsen (K)

Udenrigsminister: Per Stig Møller (K)

Finansminister: Thor Pedersen (V)

Beskæftigelsesminister: Claus Hjort Frederiksen (V)

Justitsminister: Lene Espersen (K)

Kulturminister: Brian Mikkelsen (K)

Skatteminister: Svend Erik Hovmand (V)

Minister for flygtninge, indvandrere og integration samt minister uden portefølje (Europaminister): Bertel Haarder (V)

Trafikminister: Flemming Hansen (K)

Minister for videnskab, teknologi og udvikling: Helge Sander (V)

Fødevareminister: Mariann Fischer Boel (V)

Forsvarsminister: Svend Aage Jensby (V)

Miljøminister: Hans Christian Schmidt (V)

Indenrigs- og sundhedsminister: Lars Løkke Rasmussen (V)

Kirkeminister: Tove Fergo (V)

Undervisningsminister: Ulla Tørnæs (V)

Socialminister og minister for ligestilling: Henriette Kjær (K)

Noter
S: Nyt ministerium er apartheid
*Socialdemokratiet beskylder VK-regeringen for at have skabt et ’apartheid-ministerium’ med udnævnelsen af Bertel Haarder (V) til minister for flygtninge, indvandrere og integration.
»Jeg vil gerne kalde det et apartheid-ministerium i gåseøjne,« siger tidligere finansminister Pia Gjellerup (S). »Det er chockerende, at regeringen har valgt at flytte alle de boligsociale opgaver over i dette ministerium. Det er en måde at give almindelige samfundsmæssige opgaver en særlig farve. Nu skal disse opgaver flyttes ind i et ministerium, hvis opgave det er at sørge for, at vi får så få udlændinge som muligt,« siger hun.

Ændringer i folkeskolen
*Der vil ikke blive vendt op og ned på folkeskolens struktur, men ændringer kommer der efter tirsdagens udnævnelse af Ulla Tørnæs (V) til undervisningsminister. Ulla Tørnæs vil arbejder for en »faglig, fleksibel og fremadrettet« folkeskole med frit skolevalg. Flere dansk- og matematiktimer i de yngste klasser, mere historieundervisning og tidligere fremmedsprogsundervisning. Modersmålsundervisningen skal afskaffes og ressourcerne bruges til at styrke danskundervisningen for de udenlandske børn.

Økologi på markedsvilkår
*Der er lagt op til et stilskifte i Fødevareministeriet, når Venstres Mariann Fischer Boel rykker ind. Ritt Bjerregaards varme følelser for økologi afløses af meldinger om, at økologien skal kunne overleve på markedsvilkår.
»Jeg hylder forbrugernes frie valg. Hvis forbrugerne vil have økologi, så er det perfekt for mig,« siger Mariann Fischer Boel.
Den nye fødevareminister mener, at hvis der er problemer med afsætningen af økologiske varer, så må man markedsføre produkterne noget bedre eller opdyrke nogle eksportmarkeder, hvor man får en pris, som får økonomien til at hænge sammen. Men hun har ingen intentioner om at gøre noget særligt for at fremme produktionen af økologiske fødevarer i Danmark.

Forkvinde beklager få kvinder
*Et ærgerligt signal. Sådan betegner forkvinde Inge Skjoldager, Danske Kvinders Nationalråd den kendsgerning, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kun har fundet plads til fem kvinder ud af de 18 ministre i den nye VK-regering. I den afgående SR-regering var der ni kvinder ud af 21 ministre – svarende til 43 procent mod kun 28 procent kvinder i VK-regeringen, og det er ifølge Inge Skjoldager et »træls og ærgerligt signal«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her