Læsetid: 2 min.

Øde som en dansk badestrand i november

Bortset fra bevæbnede vagter ligger gaderne i Doha øde hen. Der er ingen aktivister i sigte
10. november 2001

Dagbog fra Doha
DOHA – Man kan have al mulig grund til at frygte, at regeringerne ved ministerkonferencen i Qatar ikke formår at nå til enighed om en fælles erklæring, og at topmødet dermed vil blive en gentagelse af situationen i Seattle.
Ingen skildpadder
Men på ét punkt kommer Doha aldrig til at ligne det dramatiske sceneri for to år siden. Mens gaderne i Seattle var fyldt til bristepunktet med aktivister af enhver tænkelig art fra marcherende skildpadder til frygtsomme stålarbejdere og stenkastende anarkister, er gaderne i Doha lige så befolkede som en dansk badestand i november.
Der er ingen lokale i nærheden. Kun svært bevæbnet politi, sikkerheds-vagter og chauffører til at transportere de delegerede og pressen ind gennem den massive sikkerhedszone til det monumentale Sheraton. Her finder konferencen sted i oliefinansieret luksus med udsigt over en kystlinje, som taget ud af et rejsekatalog.
Før konferencen var der mange spekulationer om sikkerheden, og flere ønskede at flytte mødet fra det arabiske Qatar til Singapore, på afstand af krigen og det urolige Mellem-østen. Der er dog intet at beklage i forhold til sikkerheden. Men det er problematisk, at der kun er givet tilladelse til, at 600 NGO’-ere kan være til stede i Qatar. Det bliver ikke bedre af, at omkring halvdelen af de akkrediterede er erhvervs-NGO’ere. Det kan umiddelbart ligne en rimelig fordeling, idet ingen kan anfægte erhvervslivet ret til at give udtryk for deres holdninger. Men erhvervslivet sidder allerede lårene af alverdens handelsministre, hvorimod repræsentanterne for verdens fattige kan have svært ved at blive hørt.

Medbringer eget hotel
Begrundelsen for kun at lukke et begrænset antal NGO’ere – og slet ingen aktivister – ind har været, at man ikke har nok hotelværelser. Men eftersom Qatar er en havneby, vil det være den mindste sag i verden at lægge et par hotelskibe til kajs. Blot en enkelt eller to Oslo-færger kunne med et snuptag have sikret plads til alle. En undtagelse er der dog: Aktivisterne fra Greenpeace. Med henvisning til, at de medbragte deres eget hotel, har de fået tilladelse til at lægge Rainbow Warrior til kajs.
Torsdag holdt de åbent hus og slog til lyd for, at man ikke bør påbegynde nye forhandlinger i WTO, hvis miljøhensyn ikke prioriteres forud for økonomiske interesser:
»WTO må fordømme USA, og der skal ikke startes nogen ny runde, før USA har underskrevet Kyoto-aftalen,« sagde den politisk direktør i Greenpeace, Rémi Permantier. Derefter sejlede Rainbow Warrior over og ankrede op foran Sheraton, mens journalisterne blev sejlet i land.

*Anders Tybjerg er journalist og informationschef i u-landsorganisationen IBIS. Han deltager som NGO-repræsentant i den danske delegation i Qatar og skriver dagbog fra topmødet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her