Læsetid: 2 min.

’OK at bombe flere lande’

Den britiske forsvarsminister Geoff Hoon giver tilsagn til at udvide krigen mod terrorisme til andre lande end Afghanistan, mens Tyskland og Frankrig er imod
30. november 2001

LONDON – Storbritannien har som USA’s nærmeste allierede i krigen mod terrorisme nu lagt sig i sporet af de amerikanske overvejelser over, hvor den næste fase af krigen skal udspilles.
Irak er først og fremmest blevet nævnt, men også Yemen, Somalia og Sudan.
Forsvarsminister Geoff Hoon har fortalt et udvalg i Underhuset, at Storbritannien er parat til at gå med til at brede terrorkrigen ud til også at omfatte andre lande end Afghanistan. Men han kom med en vigtig bisætning: nemlig »hvis det kan vises, at andre lande huser al-Qaeda støtter«, som Hoon udtrykte det.
Han kom dog ikke nærmere ind på, hvor klare disse beviser i givet fald skal være, før briterne vil stille militærkram, efterretninger, tropper og moralsk støtte til rådighed. Ikke mindst det sidste kan blive nødvendigt, for en udvidelse af krigen er stærkt upopulær hos andre i koalitionen mod terror. Først og fremmest i Mellemøsten, men også blandt europæerne.

Tysk afvisning
Den tyske kansler Gerhard Schröder har således i umisforståelige vendinger advaret mod, at krigen bliver udvidet til også at omfatte lande som Irak og Somalia. Schröder frygter, at en bredere krig vil kunne føre til en helt ukontrollabel konflikt i Mellemøsten.
»Vi bør være specielt forsigtige med hensyn til en diskussion af nye mål i Mellemøsten – der er mere dér, som kan eksplodere i vore ansigter, end nogen af os er klar over,« sagde han forleden.
Og ved et tysk-fransk topmøde i Nantes for nylig advarede begge lande mod at udvide krigen. I går var det tid for et af de jævnlige fransk-britiske topmøder, som fandt sted i Downing Street, og det må forventes, at den franske premierminister Jospin og præsident Chirac har gentaget advarslen.
Storbritannien har hidtil insisteret på, at der ikke var belæg for at gå i fornyet krig mod Irak som led i terrorismebekæmpelsen. Og forsvarsminister Hoon understregede da også i Underhuset, at det stadig var tilfældet.
»Jeg har ikke set nogen beviser, der direkte hægter
Irak sammen med al-Qaeda,« sagde han.
Derimod kunne det ifølge Hoon komme på tale at gå med til aktioner i lande, hvis regeringer ikke har styr på hele deres territorium, og hvor al-Qaeda så udnytter dette vakuum til at etablere sig. Hoons udtryk for principiel støtte til en eventuel amerikansk aktion mod andre lande end Afghanistan er en nyorientering for briterne, som hidtil har ønsket at fokusere på såvel at bekæmpe al-Qaeda men også at genopbygge Afghanistan. Hoon benægtede dog, at den britiske regering blot følgagtigt går med til enhver amerikansk idé.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu