Læsetid: 3 min.

Ordet i vore hjerter

Bare ordet chili i en søgemaskine, og der åbner sig en endeløs verden af spændende oplevelser for chilielskeren
30. november 2001

(2. sektion)

Til biddet
Der findes et ord, som vi hvisker til enhver, hos hvem vi vil fremmane smukke billeder af samvær, fællesskab og glød. Et ord, der får vores kinder til at blusse og vore sanser til at skærpes. Som tegner sit budskab i vore hjerter med en sær og fremmed og dog så velkendt klang.
Det er ordet chili. En lille rød gul eller grøn frugt, som kommer fra de varme lande, hvilket i høj grad lader sig smage.
Vi elsker chili. Som ingrediens, som condiment, som kontrapunkt, som hovedrolleindehaver. Det er for chiliens skyld, at vi spiser shawarma og falaffel, det er for chiliens skyld, at vi spiser Dim Sum, det er for chiliens skyld, at vi spiser indisk. Og i øvrigt er chilien med, når vi sylter agurker, når vi koger fonder, når vi leger med skaldyr, og når vi skulker fra madordningen og spiser frokost hos pølsemand Ole i Nordhavnen.
Dét, han står og brygger hjemme i sit køkken og hælder på udvaskede remouladepatroner kan få plomberne til at falde ud af tænderne på rugbyspillere fra det vestlige Samoa.

Bønner forbudt
Vi er ikke alene. . Der findes f.eks. CASI, Chili Appreciation Society International (www.terlinguatrails.org), som afholder kæmpemæssige cook-off's med indviklede regler, hvoraf en af de mest bemærkelsesværdige er, at bønner under enhver form er forbudt.
Hvilket fører os elegant hen til Chili con carne. Vi har fået navnet undersøgt af en spanskkyndig, som mener at vide, at det specifikt betyder chili med kød. Der er således heller ikke noget etymologisk belæg for bønnerne, og vi kan gå frisk til en opskrift, som kan give sved på panden, uden at det dog skal opfattes som en opfordring til gastronomisk pyromani.

Chili con carne
Den ægte chilikvilibrist er ikke ude efter en burn-out – det er varmen og aromaen, vi sigter mod.
Og af hensyn til aromaen er hakket oksekød nede fra supermarkedets køledisk heller ikke det mest velegnede til din chili. Du og dine smagsløg fortjener ordentlige ingredienser, og så må du leve med, at denne chili havner et eller andet sted i omegnen af en gæstemiddag, rent prismæssigt. Til gengæld er den en tilpasning af en ægte texansk chilimesters opfindelse, og vi kan love dig, at papiret dufter allerede nu, mens vi sidder og skriver.
Du skal bruge: 4 solide oksesteaks, en afskindet og hakket chorizo på ca. 400 gram, et løg, to-fire fed hvidløg, 4 tørrede ancho chilier (eller et godt, rent chilipulver), 4 røgede chipotle chilier (eller fire teskefulde mos, fås på dåse) – plus flere eller færre chilier efter smag og inspiration. Hertil spidskommen, oregano, en limefrugt, olivenolie og lidt soya. Og en øl.
Smør steaks’ne ind i limesaft, soya og olivenolie og grill eller steg dem godt og grundigt. Stegeskorpe er vigtig, og de skal være godt røde indvendigt. Mens de står og kommer sig oven på chokket, sauterer du løg, hvidløg og pølsekød, indtil løgene er bløde, og det hele er godt blandet.
Skær bøfferne ud i ikke for store tern og kom dem ned i gryden. Tilsæt dit foretrukne ølmærke (her håber vi inderligt, at du foretrækker mørkt øl).

Chilihåndtering
Herefter skal chilierne tilsættes. De tørrede skal opblødes, kernerne skal fjernes og kødet skrabes fra skindet. Friske skal hakkes (minus kerner og frøstokke). Hvis du bruger tykskindede varianter, så drej dem på en gaffel over en flamme til de bliver sorte og læg dem herefter i en plasticpose.
Efter nogle få minutter kan skindet gnides af dem, og du belønnes med en herlig aroma. Tilsæt samtidig de øvrige krydderier, tjek at smagen er nogenlunde i balance (behøver vi at nævne salt og peber?), læg låg på og stil gryden i ovnen en times tid ved 160 grader. Tag ud og tjek krydring og grad af fugtighed igen. Der skal sikkert mere øl i – og måske også lidt ekstra chili. Ind med den en time mere.
Når din chili er færdig (det kan være, den skal have lidt længere tid i ovnen), skal kødet falde fra hinanden af sig selv, og saucen være rig, fyldig og tyktflydende. Justér smag og konsistens og gør evt. retten færdig over ild. Servér med grofthakket avocado, der er krydret med salt, peber og limesaft – og masser af revet cheddar.
Øhhh. Og øl.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu