Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

30. november 2001


USA benægter drab af 160 talebanere
*Oplysninger fra en afghansk pashtunleder om at han skulle have beordret 160 tilfangetagne talebanere dræbt ved en strategisk vigtig by mellem Kandahar og den pakistanske grænse, blev i går benægtet af Pentagon.
Ifølge pashtunlederen nægtede talebanerne at overgive sig, men amerikanske styrker på stedet skulle have protesteret mod henrettelserne. En talsmand for USA’s forsvarsministerium sagde i går, at amerikanske styrker var til stede, men at der kun var tale om en håndfuld tilfangetagne talebanere, der ifølge hendes efterretninger blev behandlet godt.

Tre dræbt af bombe i israelsk bus
*Mindst tre personer blev dræbt i går aftes, da en selvmordsbombe eksploderede i en bus i Pardes Khana i det norlige Israel, oplyste den israelske statsradio. Attentatet var blevet udført af militante yderligtgående palæstinensere, sagde israelsk politi.

Galmandsteori tager til i styrke
*En ’gal’ amerikansk videnskabsmand med tilknytning til USA’s produktion af biologiske våben er den mest sandsynlige, men stadig uofficielle, forklaring på miltbrandangrebene i USA. Det hævder eksperter, som er engageret i FN’s forhandlinger om afskaffelse af biologiske våben, herunder miltbrand. Teorierne er for alvor begyndt at florere i forbindelse med den seneste runde FN-forhandlinger i Genève om afskaffelse af bakteriologiske våben.

Nordkorea afviser våbeninspektioner
*Nordkorea afviste i går indigneret amerikanske krav om inspektion af de masseødelæggelsesvåben, Washington mistænker landet for at være i besiddelse af, og truede med at tage ikke nærmere angivne »nødvendige modforholdsregler«.
Det nordkoreanske udenrigsministerium afviste desuden, hvad det kaldte »ganske meningsløse« amerikanske erklæringer, der opfordrer det kommunistiske land til at samarbejde i kampen mod terrorisme.

Fogh kræver EU-kompetencekatalog
*Statsminister Anders Fogh Rasmussen relancerer sit forslag om et kompetencekatalog over, hvad EU fremover skal afgøre, og hvad medlemslandene skal bestemme. Nyrup-regeringen afviste ellers planerne om kompetencekataloget med henvisning til, at det gav for meget stivhed i EU-samarbejdet.
»Vi støtter en grundtraktat, hvor vi fastlægger de grundlæggende rettigheder for borgerne samt en mere klar beskrivelse af kompetencedelingen mellem EU og de nationale stater. Hvis I vil kalde det en forfatning, så har jeg ikke noget imod ordet,« sagde Anders Fogh Rasmussen onsdag aften efter et møde med Belgiens premierminister Guy Verhofstadt, som har EU’s formandskab.

Fire sydafrikanske betjente i fængsel
*Fire hvide sydafrikanske politibetjente blev i går idømt sammenlagt 17 års fængsel for at slippe politihunde løs på tre sorte mozambiquere i forbindelse med en hundetræningsøvelse.
»Handlingen var ondsindet og sadistisk. De grinte og tog det som en vittighed. De tre vidner (de mozambiquiske ofre, red.) er klart følelsesmæssigt mærkede og det var åbenlyst ekstremt traumatisk,« sagde dommer Willem van der Merwe ved domsafsigelsen i Pretoria.
Retssagen har vakt betydelig opsigt – også uden for Sydafrika, efter at videooptagelser af episoden blev vist i tv. Optagelserne stammer fra 1998 og blev angivelig vist ved festlige lejligheder hos politiet.

Mere grænsehandel efter Schengen
*Grænsehandlen er i stærk vækst – samtidig bliver flere varer smuglet over den dansk-tyske grænse, efter at grænsekontrollen blev ophævet med Danmarks indtræden i Schengen den 25. marts i år.
UDV danmark, der er en af landets største leverandører af spiritus, får jævnligt analyseinstituttet GFK til at undersøge danskernes indkøbsvaner. GFK’s tal fra november viser, at 51 procent af den spiritus, der indtages i Danmark, er købt toldfrit eller i udlandet. Det er næsten en fordobling i forhold til Skatteministeriets grænsehandelsundersøgelse fra december sidste år, hvor handlen kun var på 27 procent.

MetroXpress øger oplaget
*Gratisavisen metroXpress har fået så godt fat i storkøbenhavnerne, at avisen fra januar øger sit daglige oplagstal fra 140.000 til 170.000 eksemplarer. Baggrunden for oplagsforøgelsen er ifølge avisens ansvarshavende chefredaktør, Per Mikael Jensen, at mange københavnere har tilkendegivet deres utilfredshed med, at gratisavisen ofte bliver ’udsolgt’ forholdsvis tidligt på dagen.
En læserundersøgelse fra Gallup viser, at avisen er den mest læste i Storkøbenhavn blandt unge under 30 år og samtidig er tæt på at blive den mest læste blandt personer under 50 år.

USA tester raketskjold lørdag
*Det amerikanske forsvar vil lørdag gennemføre en test som led i forberedelserne til opbygning af et raketskjold. Det oplyste Pentagon i går.
Forsøget foregår i rummet over Stillehavet og består i, at en neutraliseringsraket, der affyres fra øen Kwajalein i Stillehavet, skal forsøge at opsnappe en sprænghoved-kopi, som opsendes fra Vandenberg-flybasen i Californien. USA fastholder, at forsøget ikke er en krænkelse af den såkaldte ABM-nedrustningstraktat med Moskva, der rummer et forbud mod opstilling af store raketforsvarssystemer.

DSB vil køre til under halv pris
*DSB har tilbudt staten at køre togtrafik på jyske strækninger til under halv pris. Det oplyser administrerende direktør Henrik Hassenkam. Den 17. december bliver det afgjort, hvilket togselskab der vinder strækningerne i Vest- og Midtjylland, der er udbudt i to pakker.
Henrik Hassenkam vil ikke sige, præcist hvor meget billigere end i dag, DSB kan køre, men nøjes med at sige »vi er gået længere end 50 procent ned i forhold til i dag«.

Forbrugerejet øko-gård er en realitet
*Danmarks første forbrugerejede økologisk bondegård er en realitet fra den 1. januar.
En projektgruppe har i et lille års tid udbudt andele i det kommende økologiske gårdfællesskab Brinkholm i Karise syd for Køge. Planen var at få 500 grønt engagerede byboere til at skyde hver 5.000 kr. ind i andelsselskabet Landbrugslauget, der skal stå som ejer af gården på 65 hektar. Nu er der foreløbig fundet 400 andelshavere, og dermed er det sikkert, at projektet realiseres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her