Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

14. november 2001


USA vil lave korridor ind i Afghanistan
*USA vil oprette en korridor over land fra Usbekistan og ind i Afghanistan, efter at oppositionsbevægelsen Den Nordlige Alliance i går indtog den afghanske hovedstad, Kabul, og andre vigtige byer. Det sagde den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, på et pressemøde.
Han tilføjede, at USA også vil åbne flere lufthavne i Afghanistan. Initiativerne kan gøre det muligt at bringe international nødhjælp ind i det krigshærgede land, samtidig med at vinteren er ved at begynde.

Schröder risikerer at miste flertal
*Tysklands kansler, Gerhard Schröder, vil fredag have et tillidsmandat fra parlamentet, oplyste den parlamentariske leder for socialdemokraterne, Peter Struck, i går.
Tillidsafstemningen kan blive en skæbnesvanger prøve for hans regering, for den knyttes sammen med parlamentets beslutning om at sende 3.900 soldater til støtte for USA’s offensiv i Afghanistan. Det har vakt harme blandt mange medlemmer af De Grønne, at de som et pacifistisk parti og som et regeringsparti skal lægge ryg til en militarisering af kampen mod terrorisme.
I værste fald risikerer Schröder, at hans regering går i opløsning, og at han mister sit flertal.

Alle asylansøgere skal afhøres
*Udlændingestyrelsen vil fremover indkalde alle asylansøgere til grundige interviews om deres asylmotiv for at forhindre terrorister i at komme til landet.
I flere år har de fleste irakiske og afghanske asylansøgere ellers fået asyl i Danmark, uden at Udlændingestyrelsen har haft dem til en såkaldt asylsamtale. Med virkning fra mandag ændrede Udlændingestyrelsen politik, skriver Politiken.
»Set i lyset af terrorangrebet 11. september vil vi gerne gennem samtalerne sikre flere oplysninger og bedre kendskab til alle de personer, der søger asyl. Man kan sige, at vi strammer sikkerhedsnettet,« siger underdirektør Anni Fode.
Politiets Efterretningstjeneste advarede i sidste måned om, at Danmark misbruges af irakiske agenter, forklædt som asylsøgere. Og det er kommet frem, at enkelte terrorsympatisører har fået asyl.

Ni anholdt i Spanien for kontakt til Osama
*De spanske myndigheder anholdt i går ni mennesker mistænkt for at have forbindelse til Osama bin Ladens internationale terrornetværk.
Lederen af gruppen af anholdte opgives som værende en spanier af syrisk oprindelse, mens resten er tunesere og algeriere, sagde den spanske indenrigsminister, Mariano Rajoy, da han fortalte om anholdelserne til journalister i Granada i det sydlige Spanien.
»Aktiviteterne, som de var involveret i (...) var rekruttering af folk til træningslejre for senere at begå terrorhandlinger samt at levere falske papirer til støtte for folk tæt på disse grupper,« sagde Rajoy, der kaldte de anholdte for ledere af »spanske mujahediner«.

Rejsehold mod arbejdsløshed
*Regeringen nedsætter straks efter valget et rejsehold, som skal forebygge arbejdsløshed. Direktøren for Arbejdsmarkedsstyrelsen, Preben Buchholdt, skal lede rejseholdet, som sammen med arbejdsmarkedets parter skal kontakte truede virksomheder.
Det sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen i aftes i Valby Hallen i København ved indledningen af et debatmøde med Venstres formand Anders Fogh Rasmussen. Statsministeren var bekymret, fordi Københavns største arbejdsplads, SAS og Københavns Lufthavn i Kastrup, er truet . Desuden er de største danske virksomheder under pres, påpegede Poul Nyrup Rasmussen.
»Vi har ikke råd til, at arbejdsløsheden, som er den laveste i 25 år, stiger igen,« sagde han.

Milliarderne fosser stadig ud af EU
*4,5 milliarder euro. Eller næsten 35 milliarder kroner. Så mange penge mangler EU-kommissionen at gøre rede for i sidste års regnskab, men det er de 15 medlemslande, der får de dårligste karakterer. Det slår Den Europæiske Revisionsret fast i sin årlige 500 sider lange revisionsrapport.
Så selv om den nye kommission under ledelse af italieneren Romano Prodi lovede bod, bedring og fart på reformprocessen, da de i 1999 overtog kuglerammen fra
Jacques Santer og hans kommissærer, der blev tvunget til at gå i en sky af beskyldninger om svindel, fosser milliarderne altså stadig ud af EU’s kasser.
Tabet svarer til fem procent af EU’s budget på 697 milliarder kroner.
»Men de største problemer ligger ikke længere i kommissionen. De virkelige skurke er de enkelte medlemslande,« siger det danske parlamentsmedlem Freddy Blak, der er næstformand i EU’s budgetkontroludvalg. De 15 EU-lande har selv ansvaret for 85 procent af udbetalingerne fra EU.

Skoleelever vil sagsøge DNSB
*To skoleelever har ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten meldt den nationalsocialistiske bevægelse, DNSB, til politiet for at have sendt bevægelsens blad Fædrelandet og en reklame for nazisternes nærradio, Oasen, til elevrådet på Holsbjergskolen i Albertslund.
Roskilde Politi undersøger nu, om der er grundlag for at rejse en sag mod DNSB for overtrædelse af racismeparagraffen.
»Vi synes, det var noget svineri. Flere artikler i bladet handlede om, at det var muslimerne, der var skyld i terrorangrebet på USA 11. september og om, at Islam er en ond religion,« siger Henrik, der ikke vil have sit navn frem, til avisen.
Nazilederen i Danmark, Jonni Hansen, bekræfter, at DNSB har sendt materiale om bevægelsen til elevrådene på ti skoler i nærradioens sendeområde syd og vest for København, men han afviser, at deres materiale er ulovligt.

Århus får nyt multimediehus
*Århus skal have et nyt stort multimediehus til 360 mio. kr. placeret ved havnen. Et flertal i magistraten støtter havneplaceringen af det nye hus, der om nogle år skal afløse det nuværende hovedbibliotek i Mølleparken, skriver Jyllands-Postens tillæg JP Århus.
Placeringen af multimediehuset har i årevis været et omdiskuteret emne i Århus, men er nu altså faldet på plads. Mens det gamle hovedbibliotek er på 9.300 kvadratmeter, bliver det nye hus på 22.000 kvadratmeter.
Det skal ud over et nyt bibliotek rumme Det Digitale Bibliotek, et oplevelsesrum for børn, studiefaciliteter, telekonferencecenter, simuleringsværskted, IT-kunstnerværsksted mm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her