Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

10. november 2001


USA skærper visaregler
*De amerikanske myndigheder indfører nye, strengere krav til mænd fra muslimsk-dominerede lande, der ønsker visa til USA, oplyste en ledende embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium i går.
Bl.a. skal de pågældende visaansøgere udfylde et mere omfattende spørgeskema, ligesom de skal vente i 20 dage på at deres data kontrolleres.
De lande, hvor mandlige visaansøgere bliver berørte af de nye regler, er Afghanistan, Algeriet, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Djibouti, Egypten, Eritrea, Indonesien, Iran, Irak, Jordan, Kuwait, Libanon, Libyen, Malaysia, Marokko, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabien, Somalia, Sudan, Syrien, Tunesien, Tyrkiet og Yemen.

Kæmpemæssigt tysk underskud
*Faldende skatteindtægter vil føre til et kæmpemæssigt underskud på de offentlige finanser i Tyskland på omkring 32 mia. D-mark (omkring 123 mia. kr) i år og til næste år, sagde den tyske finansminister, Hans Eichel (SPD), i går.
Eichel sagde efter en gennemgang af de tyske statsfinanser, at der i år ville være et underskud på 12, 8 mia. D-mark og til næste år på 19,2 mia. D-mark på føderalt, regionalt og lokalt plan.
Ifølge den tyske finansminister er underskuddet forårsaget af den svækkede økonomi. Eichel understregede imidlertid, at regeringen ikke vil afvige fra bestræbelserne på at nedbringe den tyske stats gæld.

Døvstum mand skudt bagfra
*En døvstum palæstinenser blev i går skudt og dræbt af israelske soldater, oplyste palæstinensiske hospitalskilder.
Den 37-årige Samir Abu Halib kom gående i byen Khan Yunis nær grænsen mellem Gazastriben og Israel, da han blev ramt af fem skud i hovedet og på benene.
Tidligere på dagen blev en israelsk kvinde skudt og dræbt på Vestbredden.
Ifølge israelsk radio blev kvinden ramt bagfra af en salve fra automatiske våben, da hun kørte i sin bil nær Jenin i den nordlige del af Vestbredden.

500 elever bortført i Burundi
*Oprørere i det lille, centralafrikanske land Burundi bortførte i går en større gruppe gymnasieelever, oplyser en talsmand for den burundiske hær. Med fredagens massebortførelse kan op imod 500 elever være blevet bortført af oprørere inden for den seneste uge.
Talsmanden, Augustin Nzabampema, siger, at hæren jager gruppen af hutu-oprørere, der i går angreb et gymnasium i Kayanza-provinsen i den nordvestlige del af landet og bortførte et større antal elever. Eleverne, der er mellem 16 og 21 år, skal antageligt bruges som soldater i oprørshæren.
Oprørerne menes at tilhøre Forsvaret for Demokrati (FDD), en af de førende hutu-oprørsgrupper i Burundi.

Krigsforbrydere overgav sig
*En tidligere bosnisk-kroatisk militærpolitimand, Pasko Ljubicic, der er tiltalt ved FN’s krigsforbrydertribunal, overgav sig i går frivilligt til kroatisk politi i Zagreb, oplyser Kroatiens statslige nyhedsbureau, Hina.
Ljubicic, der var leder af en battalion af militærpolitifolk, anklages bl.a. for i 1993 at have stået bag et angreb på den muslimske landsby Ahmici, hvor flere end 100 civile blev dræbt.
To bosniske serbere, der er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, er blevet udleveret til FN’s krigsforbryderdomstol i Haag, oplyste domstolen i går.
De to brødre Predrag og Nenad Banovic var fangevogtere i lejren Keraterm i det nordlige Bosnien i 1992.

POEM: Frisk pust fra Brixtofte
*Paraplyorganisationen for de Etniske Mindretal i Danmark, POEM, kalder Peter Brixtoftes (V) seneste udtalelser i udlændingedebatten et frisk pust.
Farum-borgmesteren sagde torsdag aften i TV2 Nyhederne, at staten ikke skal blande sig i, hvem indvandrere eller andre gifter sig med.
POEM hilser Peter Brixtoftes udtalelser velkommen.
»Vi ville ønske, at der var flere af den slags politikere i Danmark. Det vil gavne etniske minoriteters tilværelse i det danske samfund,« skriver de i en pressemeddelelse.
Organisationen mener, at landets to største politiske partier, Socialdemokratiet og Venstre, har svigtet deres ansvar og politiske embede, når det gælder debatten om de etniske minoriteter.

Sag mod mistænkt krigsforbryder
*Politiet i Køge fik i går ordre om at efterforske sagen mod en formodet krigsforbryder fra Burundi. Han er ikke anholdt.
I lighed med en irakisk hærchef bosat i Sorø har manden fra Burundi fået såkaldt tålt ophold.
Den afrikanske mand kom til Danmark i slutningen af 1990’erne, og til Udlændingestyrelsen fortalte han, at han som oprørssoldat gav ordre til at drukne flere regeringssoldater i latriner, og at han som underordnet opsatte mekanismer, som kunne kvæle andre soldater. Han gav også ordre til at henrette ti ubevæbnede soldater.

Japan forsinker klimaaftale
*Rusland, Canada, Australien og ikke mindst Japan blokerede hele fredagen for, at miljøministre fra omkring 165 af verdens lande på FN’s klimakonference i Marrakesh i Marokko kunne sætte de sidste pennestrøg på den længe ventede klimaaftale, der skal sikre, at Kyoto-protokollen om beskyttelse af klimaet kan ratificeres (tiltrædes).
Japan kom sent i forhandlingsforløbet med krav om at få ændret Bonn-aftalen, der åbner mulighed for, at Kyoto-protokollens overholdelsessystem, der foreløbig er politisk bindende, kan blive juridisk bindende.

De store banker nedsætter renten
*De to største banker, Danske Bank og Nordea, nedsætter renterne. Dermed kommer det kunderne til gode, at Nationalbanken torsdag sænkede udlånsrenten med 0,50 procentpoint.

Kvickly skrotter grønne kager
*I fremtiden kan kunderne i Kvickly kun købe økologisk brød og ikke længere økologiske kager. Det koster 50 bagere jobbet.
Fremover vil kæden sælge kager, der er baseret på halv- eller helfabrikata, og dermed falder det konditormæssige islæt væk.
Hos FDB begrunder kædedirektør for Kvickly Jan Nielsen fyringerne med økonomiske faktorer. Han mener ikke, at Kvickly er på vej væk fra sin ’grønne’ profil.
»Man kan sige, at vi har foretaget et valg på forbrugernes vegne. For jeg tror ikke, at de ville være villige til at betale 30-40 procent ekstra for økologiske kager.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her