Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. november 2001


Rusland offentliggør omstridte tabstal
*Ruslands regering oplyste i går, at næsten 3.500 russiske soldater og 11.000 tjetjenske oprørere er blevet dræbt i Tjetjenien i den 25 måneder lange krig. Det skete samtidig med, at Rusland igen understregede, at krigen ikke slutter, før den sidste oprører er død.
Det officielle tabstal er omstridt. De Russiske Soldaters Mødres Komité siger med henvisning til hospitalskilder og dødsattester, at det sande tabstal for russiske soldater er tre gange højere end det officielle.

Miltbrand på USA’s Litauen-ambassade
*USA’s ambassade har modtaget post med miltbrandsporer i Litauens hovedstad, Vilnius.
De litauiske sundhedsmyndigheder sagde i går, at de foreløbige undersøgelser med »95 procents sikkerhed« bekræftede, at der var sporer fra miltbrand i mindst én ud af de fem postsække, ambassaden havde modtaget.

CD peger på Anders Fogh
*Centrum-Demokraterne vil pege på Venstres formand som forhandlingsleder efter folketingsvalget, men de vil dog ikke garantere, at de støtter Anders Fogh Rasmussen som statsminister.
»Vi synes, meget taler for et frisk pust og en ny regering i Danmark,« siger Mimi Jakobsen, CD’s leder.
Anders Fogh Rasmussen kvitterer for støtten ved at invitere CD til at indtræde i en firkløverregering efter valget sammen med Kristeligt Folkeparti, der støtter Venstres statsministerkandidat.
Men CD har fem ultimative krav til en kommende regering: Der må ikke ske stramninger, som hindrer reelle flygtninges adgang til Danmark. Ejendomsværdiskatten skal ned. Folkeskolerne skal have flere penge. Ældre, sindslidende og forsømte børn skal have flere penge, og ulandsbistanden må ikke beskæres.

Weekend-Nu fyrer alle medarbejdere
*Efter et skuffende afslag på en ansøgning fra Dagspressens Finansieringsinstitut på tre mio. kr. har ledelsen på avisen Weekend-Nu opsagt alle 50 medarbejdere per 1. december. Samtidig arbejder ledelse og medarbejdere på højtryk for at skabe grundlag for fortsat drift. »Det er desværre et nødvendigt skridt, som heldigvis har medarbejdernes fulde forståelse,« siger adm. direktør på Weekend-Nu, Nicolai Kampmann.
Weekend-Nu beder i dagens udgave læserne om støtte. Det sker med baggrund i en undersøgelse, der viser, at læserne er særdeles tilfredse med avisen. Samtidig betyder valgkampen en tilgang af valgannoncer. »Alt iberegnet er det såmænd ikke de store penge, der skal til for, at vi kan beholde skindet på næsen,« siger Nicolai Kampmann.
Weekend-Nu blev skabt af medarbejderne fra den hedengangne avis Aktuelt.

Danskere siger nej til terrorpakke
*Selv efter terrorangrebet i USA siger et flertal af danskerne nej til flere af de udvidede overvågningsmuligheder, som regeringen vil give til politiet med terrorpakken. Det viser en undersøgelse, som AC Nielsen AIM har foretaget for Computerworld og TÆNKeTANKEN.
De 951 adspurgte i undersøgelsen – der er foretaget i oktober – har overvejende forståelse for, at politiet intensiverer deres overvågning og registrering. Men hele to tredjedele siger stop, når det kommer til, at politiet skal have en lettere adgang til at aflytte deres mobiltelefon. Et lignende antal tager afstand fra en øget adgang for politiet til at læse private e-mails – og godt halvdelen vender sig mod tanken om, at det skal være nemmere at registrere deres færden via masteoplysninger.

Kosovoalbanske lig gravet op i Serbien
*De jordiske rester af mere end 400 mennesker, der efter al sandsynlighed er etnisk-albanske ofre for krigen i Kosovo, er blevet gravet frem flere steder i Serbien. Det oplyser en højtstående serbisk politiofficer, Dragan Karleusa, i et interview i det jugoslaviske blad Vreme i går.
»Indtil nu har vi gravet resterne af mindst 427 mennesker frem, deriblandt omkring ti kvinder og ni børn,« fortæller Dragan Karleusa.
Han mener, at der er tale om albanske lig, der sandsynligvis er blevet transporteret til Serbien under krigen i Kosovo i 1999. Myndighederne i Beograd støtter mistanken om, at ligene i al hemmelighed blev fjernet og gemt i massegrave under Milosevic-regimets overgreb på de etniske albanere i Kosovo.

Annan: Jobskabelse centralt efter den 11.
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, advarede ved åbningen af en konference i FN’s Arbejdsorganisation ILO’s regi om, at terrorangrebene i USA den 11. september kan få »mange og alvorlige« konsekvenser for verdens fattige.
Annan, der citerede ILO for, at så mange som 24 millioner arbejdspladser vil gå tabt inden udgangen af 2002, opfordrede til, at jobskabelse bliver sat helt centralt i globaliseringsbestræbelserne.
»Ingen kan præcist forudse de økonomiske og sociale konsekvenser af 11. september. Men vi ved allerede nu, at de svageste økonomier vil betale den højeste pris. Vi ved, at millioner af mennesker vil blive mere sårbare over for fattigdom end tidligere,« sagde Annan til deltagerne i
ILO’s konference om fremtidens jobmuligheder.

Aftale i monopolsag mod Microsoft
*Det amerikanske justitsministerium og softwarefirmaet Microsoft er blevet enige om rammerne for en foreløbig aftale i forbindelse med den længerevarende monopolsag, som den amerikanske stat fører mod softwaregiganten, skrev avisen New York Times i går.
Ved et møde onsdag aften, blev justitsministre fra flere delstater bedt om at vurdere den foreløbige aftale. Det er vigtigt for Bush-administrationen, at de 18 delstater, der deltager i Microsoftsagen, accepterer vilkårene i den foreløbig aftale, fordi de ellers kan spænde ben for hele forhandlingsprocessen.
Aftalen betyder blandt andet, at Microsoft skal dele tekniske informationer om, hvordan andre soft- og hardware-produkter kan fungere sammen med Microsoft-produkter.

Georgisk præsident fyrer regeringen
*Georgiens præsident, Eduard Sjevardnadse, fyrede i går sin regering, oplyste præsidentens pressesekretær Kakha Imnadse til det britiske nyhedsbureau Reuters.
Beslutningen om at afskedige den georgiske regering kommer i kølvandet på stigende uro, efter at styrker fra indenrigsministeriet tirsdag gennemsøgte tv-stationen Rustavi 2’s lokaler og krævede at se selskabets regnskaber, skriver det franske nyhedsbureau AFP.
Uden for parlamentsbygningen i hovedstaden Tbilisi samledes i går over 10.000 demonstranter med bannere og flag. De sagde, at de ikke går hjem, før Sjevardnadse selv er trådt tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her