Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

26. november 2001


USA vil angribe mål i tre andre lande
*Den amerikanskledede krig mod terrorisme vil fortsætte i tre andre lande, når aktionen i Afghanistan er forbi. USA vil angribe mål i Somalia, Sudan og Yemen, der kan knyttes til Osama bin Laden, siger højtstående kilder i London og Washington til den britiske søndagsavis Sunday Times.
Der er allerede forberedelser i gang med henblik til at slå til mod de tre lande, efter at den amerikanske præsident, George W. Bush, og den britiske premierminister, Tony Blair, har aftalt, at terrorkampagnen skal omfatte mere end Afghanistan. Efterretningsagenter har været til stede i de nævnte lande for at undersøge de formodede terrormiljøer, og de militære forberedelser er også indledt, skriver Sunday Times.
De første angreb kan blive sat ind allerede sidst i januar, vurderer avisen.

Firma har klonet menneskefoster
*Det amerikanske firma Advanced Cell Technology oplyste i går, at det er lykkedes dets forskere at klone et menneskeligt foster.
Målsætningen for det banebrydende eksperiment er ikke at klone mennesker, men at opdyrke stamceller til behandling af sygdomme.
Firmaet sagde, at det for første gang er muligt at benytte kloningsteknik til at dyrke en lille gruppe celler, som så kan bruges som kilde til stamceller. Det vil sige celler, som kan vokse over alt på kroppen og kan erstatte syge celler, der giver alt fra Parkinsons syge til diabetes.

Israels forsvarschef overlever angreb
*Den israelske forsvarschef, general Shaul Mofaz, slap uskadt fra episoden, da to bomber i går sprængtes nær den kolonne, som han kørte i på Vestbredden, oplyste israelsk tv. Bomberne eksploderede i går eftermiddags, da den første jeep i kolonnen kom gennem en kurve på vejen nær bosættelsen Beth-Hagai i Hebron-bjergene.
Der var heller ikke andre tilskadekomne, og forsvars-chefen blev hurtigt ført bort til en militærbase nær stedet for sprængningerne.

Iran sprænger prostitutionsliga
*Iransk politi har afsløret en prostitutionsring, som har filmet seksuelt samvær mellem skolepiger og drenge, og adskillige unge mennesker er blevet anholdt, skrev det officielle iranske nyhedsbureau IRNA i går.
IRNA oplyser, at ringen, der er kendt under navnet ’Bob’, har være aktiv i den sydligt beliggende by Bandar Abbas.
Alle former for prostitution har været forbudt i Iran siden den islamiske revolu-tion i 1979. Men kvindens ældste erhverv er vendt stærkt tilbage set i lyset af den økonomiske krise og voksende arbejdsløshed.

Bin Laden og Omar begge i Afghanistan
*Tilsyneladende befinder den terrorefterlyste Osama bin Laden sig fortsat i Afghanistan, og det samme gælder Talebans åndelige leder, mullah Mohammad Omar.
Osama bin Laden er i de seneste dage blevet set opholde sig i en stor og stærkt befæstet lejr 35 kilometer sydvest for Jalalabad, oplyser en minister i den ny selvudråbte regering ifølge New York Times.

To nye super-ministerier
*Der er efter alt at dømme lagt op til væsentlige omlægninger i centraladministra-
tionen efter regeringsdannelsen, der ventes på plads i dag. Erhvervs- og økonomiministerierne bliver slået sammen, og der oprettes et nyt IT-, Forsknings- og Videnskabsministerium med elementer hentet fra det nuværende forskningsministerium og fra Undervisningsministeriet. Desuden oprettes et særligt ministerium for integration af udlændinge.
Venstres formand afviste at kommentere fordelingen af ressort-områderne i detaljer, men bekræftede, at han har »nogle tanker« om en »ret gennemgribende« reform af ministeriernes måde at være opbygget på.

De Grønne støtter Schröder
*Med et overraskende klart ’ja’ til en tysk militær indsats i Afghanistan støttede delegerede i det tyske miljøparti De Grønne i weekenden forbundskansler Gerhard Schröder og udenrigsminister Joschka Fischers politiske kurs. Ved en partikongres i Rostock, blev en flere uger lang krise i det lille regeringsparti bragt til en afslutning efter ophedede diskussioner, som førte til en lang og kompliceret stemmeprocedure med en lang række forskellige afstemninger.
Men i sidste instans havde partiets ledelse massiv opbakning til den igangværende mobilisering af næsten 4.000 tyske soldater og en fortsættelse af regeringssamarbejdet med socialdemokraterne.

Gorbatjov leder af nyt parti
*Den sidste sovjetiske præsident, Mikhail Gorbatjov, blev lørdag valgt til leder af et nyt socialdemokratisk parti i Rusland, rapporterede det russiske tv-selskab NTV.
Det skete på en stiftende kongres i partiet, som er en sammensmeltning af Gorba-tjovs eget Forenede Socialdemokrati og andre socialdemokratiske grupperinger. Den 70-årige Gorbatjov sagde, at der brug for et nyt parti, som kan bane en vej for landet mellem kapitalisme og socialisme. Han udtrykte samtidig sin støtte til den russiske præsident, Vladimir Putin, der dog ikke er uden betingelser. Han opfordrede også til, at Rusland bliver associeret medlem af NATO.
Det nye parti hedder Det Socialdemokratiske Parti.

Japan sender skib til Indisk Ocean
*Et japansk militært fartøj afsejlede i går mod Det Indiske Ocean for at bringe forsyninger – dog ikke våben – til den amerikansk ledede kampagne mod terrorisme i Af-ghanistan, oplyser japanske embedsmænd.
Det er første gang siden afslutningen på Anden Verdenskrig, at Japan afsender tropper, der skal indgå i en militær konflikt uden for landets grænser. Militærfartøjet er det 8.100 tons store forsyningsskib ’Towada’.

Lægesekretærer dropper smøger
*Nye kollegiale regler om rygning skal få danske læge-sekretærer til at droppe smøgerne på arbejdspladsen.
På et delegeretmøde i Dansk Lægesekretærforening/HK i Odense i weekenden vedtog medlemmerne, at lægesekretærer fremover ikke bør ryge på deres arbejde. Samtidig opfordrer foreningen arbejdsgiverne til at støtte rygende lægesekretærer, som ønsker at stoppe. Der er 8.750 medlemmer af Dansk Lægesekretærforening. Når 825 medlemmer af Københavns Kommunale Lægesekretærforening ved årsskiftet indtræder i DL/HK, kommer det samlede medlemstal op omkring 10.000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her