Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

20. november 2001


USA klar til ændring af ABM-traktaten
*Både USA’s udenrigsminister, Colin Powell, og den nationale sikkerhedsrådgiver, Condoleezza Rice, advarede søndag Rusland om, at USA snart bliver nødt til at omgå ABM-traktaten, der forbyder opstilling af større rumbaserede forsvarssystemer.
»Tiden er kommet til, at vores testprogrammer begynder at støde sammen med traktatens begrænsninger. Vi vil ikke bryde traktaten, og det betyder, at på den ene eller anden måde bliver vi nødt til at komme ud over traktaten,« sagde Rice til tv-programmet Meet the Press.
Den amerikanske præsident, George W. Bush, diskuterede traktaten med sin russiske kollega, Vladimir Putin, i sidste uge, men de to nåede ikke til enighed om USA’s planer for et missilforsvar.

Powell-krav: Stop vold i Mellemøsten
*USA’s udenrigsminister, Colin Powell, krævede i går et øjeblikkelig stop for terrorisme og vold mellem israelere og palæstinensere i Mellemøsten. Powell henvendte sig i en tale på universitetet i Kentucky direkte til palæstinenserleder Yasser Arafat, som han opfordrede til at sætte en stopper for angrebene på israelere, og Ariel Sharons regering fik ordre til at »indstille alle kolonialistiske aktiviteter« på palæstinensiske områder.

Ingen penge til fattigdom fra G20
*Verdens rigeste lande forpligtede sig søndag til at bekæmpe fattigdom, men de blev ikke enige om måden at gøre det på, og ingen af de 20 lande, der deltager i G20-mødet i Ottawa i Canada lovede øgede bidrag til verdens fattige lande.
Verdensbanken fastslog , at den globale fattigdom blev forværret af angrebene mod USA den 11. september, og at fattigdommen truer sikkerheden i alle lande. Og netop i lyset af attentaterne i september, var der ved dette møde flere deltagere, der talte for at øge den internationale udviklingsbistand end nogensinde før, sagde Verdensbankens præsident, James Wolfensohn. Også selv om der ikke kom kontanter på bordet.

40 afhørt af PET-kommission
*Godt 40 personer har indtil nu afgivet forklaring til den kommission, der undersøger Politiets Efterretningstjenestes aktiviteter. Samtlige afhøringer er foregået bag lukkede døre, men senere i denne uge får offentligheden for første gang lov til at overvære en afhøring.
I et utraditionelt forsøg på at skabe opmærksomhed om afhøringen i Københavns Byret i morgen har undersøgelseskommissionen indrykket annoncer i tre aviser. Det er den tidligere chef for PET fra 1971 til 1975, politimester Jørgen Skat-Rørdam fra Hillerød, der skal udspørges. Opgaven for kommissionen er blandt andet at klarlægge, om PET har overtrådt forbuddet mod registrering af borgere alene på grund af deres politiske engagement.

42. sultedød i tyrkiske fængsler
*En sultestrejkende, kvindelig fange blev det 42. dødsfald, efter at en protest imod kontroversielle fængselsreformer i Tyrkiet blev lanceret for et år siden. Den 26-årige Tulay Korkmaz var fængslet for sit tilhørsforhold til en ekstremistisk undergrundsbevægelse, og hun havde sultet sig i 193 dage siden, oplyste en menneskerettighedsgruppe til det franske nyhedsbureau AFP.
De strejkende mener, at de nye fængselsceller med færre indsatte fører til større isolation og efterlader de fængslede mere sårbare for overgreb fra myndighedernes side. Ud over de 42, der er døde af sult under strejken, er fire indsatte døde efter at have sat ild til sig selv, mens fire andre døde under en politiaktion tidligere på måneden mod et hus i Istanbul, hvor der var indledt sultestrejker i en sympatiaktion for de indsatte.

Tysk underskud nær smertegrænsen
*Stigende arbejdsløshed og faldende skatteindtægter betyder, at underskuddet på Tysklands statsfinanser i år vil stige til 2,5 procent af bruttonationalproduktet fra et minus sidste år på ’kun’ 1,3 procent.
Det oplyste den tyske centralbank, Bundesbank, i går. Ifølge Maastricht-traktaten, som fastlagde de skrappe optagelsesbetingelser for medlemskab af Den Økonomisk-Monetære Union, må statsunderskuddet være højest tre procent.

Iran genåbner konsulat i Herat
*Iran genåbnede i går sit konsulat i Herat i det vestlige Afghanistan, efter at Taleban-militsen blev tvunget bort fra byen i sidste uge. Det rapporterer den statslige iranske radio. Konsulatet har været lukket siden maj, fordi det blev udsat for angreb af Taleban. Iran anerkendte aldrig Taleban som Afghanistans retmæssige magthaver, og konsulatet i Herat var den eneste forbindelse mellem Iran og Taleban.

Socialchef oplever ikke bistands-fup
*Næstformanden for landets socialchefer, John Lysholm Jepsen, Århus, har svært ved at genkende det billede af fup med danske bistandsmidler, som blev fremlagt søndag i Morgenavisen Jyllands-Posten. John Lysholm Jepsen kan ikke afvise, at der kan være enkelte tilfælde af snyd. Men han mener ikke, at der kan være tale om et generelt problem.
»Det mener jeg ikke kan være tilfældet med de kontrolforanstaltninger, som vi har,« siger John Lysholm Jepsen.

Tyske politikere kræver forandret EU
*Ledende tyske politikere fra både venstre og højre presser på for en meget anderledes struktur i EU i forbindelse med den ventede store udvidelse af unionen med lande i Central- og Østeuropa. Det skriver det britiske dagblad Financial Times efter en konference i Berlin. Johannes Rau, den tyske præsident, opfordrede til, at der udarbejdes en EU-forfatning med et charter om fundamentale rettigheder, en magtdeling mellem medlemslandene og centralmagten i Bruxelles og et EU-parlament med to kamre.

Kina fastholder skat for virksomheder
*Kina er fast besluttet på et videreføre planen om at sætte skatten for udenlandske virksomheder op efter landets indtrædelse i WTO. Det rapporterede statslige medier i går. Ifølge de nuværende regler betaler udenlandske firmaer ofte kun under det halve af kinesiske. Men det er ifølge dagbladet China Daily uholdbart, og det er kun et spørgsmål om, hvornår skatten bliver hævet – og med hvor meget. Kina bliver formelt optaget i WTO ved en ceremoni i Genève den 11. december.

Information præciserer
*Information præciserer, at Johannes Andersen ikke som skrevet i gårsdagens er professor men lektor ved Aalborg Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her