Læsetid: 4 min.

Her er Poulsen Gud

Endnu er det for tidligt at juble, men zambiske fodboldfans er alligevel gået i gang. Meget tyder nemlig på, at den danske træner Roald Poulsen vender tilbage som zambisk landstræner
29. november 2001

Fodbold
LUSAKA – Det må være overvældende for selv den mest besindige fynbo at være centrum for den store popularitet, som den danske fodboldt ræner Roald Poulsen nyder i Zambia. Undertegnede, der ikke engang har boet i Zambia, mens Roald Poulsen residerede her, er overvældet.
Fem år efter at Roald Poulsen forlod Zambia, snakker folk om ham, som om han fortsat er her i Lusaka. Og det er han rent faktisk også i disse dage. Officielt på privat visit – uofficielt på meget officielt visit for at forhandle en aftale på plads om endnu engang at stå i spidsen for det zambiske landshold.
»Det kan jeg ikke kommentere lige nu,« siger Roald Poulsen dog til Information fra sit hotelværelse i Lusaka.
Men det er, som om, at Zambia har besluttet sig for, at Poulsen skal hjem til Lusaka.
»Poulsen kommer tilbage, og det er ham, der kommer til at lede landsholdet til Mali næste år, og ingen andre vil lede holdet,« fastslog vicesportsminister Dalton Sokontwe i et interview til en lokal avis forleden.
Siden Roald Poulsens afgang fra Zambia er det gået stærkt og stejlt ned ad bakke for det zambiske landshold.
Som Chipolopolo Soccer Fans Association (CSFA)’s formand William Harrington (tidligere sportsminister) i et interview for nylig sagde:
»Jeg trygler FAZ (The Football Association of Zambia) om at tage Poulsen tilbage... Under Poulsens lederskab var Zambia et stærkt hold, man regnede med. Under finalerne i African Cup i Sydafrika i 1996 ændrede han fuldstændig holdets spil, da de spillede mod Egypten. Og det lykkedes Zambia at slå Egypten 3-1.
»De zambiske fans elsker Poulsen,« fortæller sportsjournalist ved The Monitor Kangwa Mulenga, der har svært ved at skjule sin begejstring ved udsigten til Poulsens tilbagekomst.
»Zambia vil aldrig glemme ham, og det han gjorde for os,« fortsætter Kangwa Mulenga.

Genrejst efter tragedie
Det, Poulsen gjorde, var at skabe et helt nyt zambisk landshold efter den frygtelige tragedie i 1993, hvor hele nationens landshold omkom ved et flystyrt ud for Gabons kyst på vej til en kamp i Senegal. Det er endnu en gåde, hvordan det kunne ske, men de fleste hælder til, at flyet simpelthen var i så dårlig stand, så det aldrig skulle have været på vingerne. 30 spillere og fodboldledere blev dræbt og ligger begravet bag tribunen på det nationale stadium – og det glemmer zambierne ikke – ligesom de heller ikke glemmer, at det var Poulsen, der i skyggen af tragedien skabte et nyt zambisk landshold, der i 1996 vandt bronze i African Cup og opnåede en placering som nr. 15 på verdensranglisten.
»Vi troede, alt var forbi efter Gabon, men han gjorde det umulige og skabte et fodboldhold, der kunne vinde,« fortæller Kangwa Mulenga.

Trænere suspenderet
Kun halvanden måned før African Nations Cup virker det umuligt, at Poulsen skal kunne nå at forberede holdet.
Siden hans afgang har holdet haft tre forskellige trænere – og ikke én har forladt landstræner posten uden problemer. Den nuværende træner – Jan Brouwer – samt de to hjælpetrænere, Patrick Phiri og Boniface Simutowe, er blevet suspenderet i et år af Confederation of African Football (CAF) på grund af usportslig opførsel i forbindelse med kvalifikationskampene til African Cup. Dommerne blev simpelthen trætte af Brouwers legendariske temperament, og han kan under alle omstændigheder ikke følge holdet til finalerne.
Han har heller ikke formået at skabe tillid til spillerne, der virker meget demotiverede.
»Brouwer har brugt 60 spillere i løbet af det år, han har været træner – og han er endnu ikke kommet op med et stamhold,« siger Kangwa Mulenga.
Det er efter al sandsynlighed problemer med Brouwers afgang, der trækker en endelig afgørelse vedrørende Poulsens engagement i Zambia i langdrag.
Det zambiske landshold haft svært ved at tackle skuffelsen fra deres fans, hvilket en enkelt gang udviklede sig til, at et par af spillerne tærskede nogle fans.
Men som en fan forklarer, så kan man ikke fortænke dem. »De er jo frustrerede – alle fortæller dårlige vittigheder om dem – og kaster ting efter dem.«

I bøn for landsholdet
En lokal kirke tilbød for nylig at afholde en national bededag for det kiksede landshold, men The Football Association of Zambia (FAZ) afslog tilbudet med den begrundelse, at de enkelte spillere selv skulle have mulighed for at bede til den gud, de nu dyrkede.
Synet af Poulsen til et lokalopgør i weekenden i Lusaka synes dog også at have bragt troen på zambisk fodbold tilbage. Fodboldfans brød ud i jubel, da de så ham.
»Spillerne er der. De mangler bare en ordentlig træner. Det er Poulsen, og han kender dem. Han kan sagtens nå at få dem klar til African Nations Cup,« siger Kangwa Mulenga overbevisende.
Poulsens zambiske karriere begyndte efter flystyrtet i 1993, hvor Danida sammen med det danske udenrigsministerium inviterede et hold zambiske spillere til Danmark for at træne under Poulsen. Det endte med at Poulsen tog med spillerne tilbage til Zambia som landsholdstræner. I dag arbejder han på FCK’s fodboldskole i Sydafrika.
I 1996 sagde Roald Poulsen i et interview til Politiken: »Når jeg tager fra Zambia vil jeg huskes som en, der gjorde tingene bedre.«
I dag siger han til Information:
»Det er helt fantastisk! Det er dejligt at kunne vende tilbage og så blive modtaget på den måde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her